Тагарев: Не очакваме Украйна да получи покана за НАТО

Някои страни-членки имат специфични позиции
9 юли 2024 20:09, Стела Стоянова
100
Тагарев: Не очакваме Украйна да получи покана за НАТО
Снимка БГНЕС, архив

"Нямаме очаквания Украйна да получи покана за членство поради специфичните позиции на някои страни-членки". Това заяви бившият министър на отбраната проф. Тодор Тагарев във връзка със срещата на върха на НАТО във Вашингтон.

"Очакваме, че няма да има решение да бъде поканена Украйна за членство в НАТО, но трябва да бъдат създадени условия за т.нар. мост за бъдещо членство. От тази гледна точка може би ще има решения от срещата", каза той, но добави, че се очаква масирана помощ в сериозно финансово изражение, сключване на двустранни договори за стратегическо партньорство с Украйна и предоставяне на гаранции за нейната сигурност.

"Трябва да бъдат предоставени необходимите системи за ПВО, системи за нанасяне на удари на по-голямо разстояние. Очакваме постепенно да отпаднат ограниченията за ползване на предоставяната военна помощ, за да може Украйна да е равнопоставена страна във войната с Русия", подчерта експертът.

САЩ имат водеща роля в НАТО, напомни проф. Тагарев, като отбеляза, че няма как тяхната лидерска роля в този съюз да бъде заменена в обозримо бъдеще.

"Надяваме се, че президентът Байдън ще бъде в добра форма и дух, за да се реализират целите на срещата на върха, която след 25-годишно прекъсване отново е във Вашингтон и отново в един критичен период".

Трябва да се справяме с много сериозни директни заплахи за нашата сигурност и с много сериозни предизвикателства за в бъдеще, коментира той пред БНР.

По думите му най-важното е да се гарантира, че регионалните планове, които бяха приети на срещата на върха във Вилнюс през юли миналата година, могат да бъдат изпълнени и ще бъдат взети решения за адекватна структура за командване и управление, адекватни сили за реализиране на плановете, както и решения за ПВО на Алианса и всички необходими способности за действие.

"За нас това е водещо. Изпълнението на тези изисквания е обвързано с помощта, която Съюзът трябва да има решимостта да предостави на Украйна. Очакваме важни решения, свързани с гарантиране на предвидимост на тази помощ".

Плановете няма да бъдат актуализирани, но очакваме да бъдат изпълнени със съдържание, заяви проф. Тагарев. По думите му ще са необходими няколко години, за да се гарантира, че тези планове ще могат да бъдат изпълнени по най-добрия начин. По подобен начин ще е и за всички необходими инфраструктури, добави той.

"Това са процеси, които вече са в ход. Всички страни повишават разходите за отбрана. Това създава по-добри условия за изграждане на тези способности. Няма да стане магически, но с времето ще се реализира".

Тодор Тагарев отбеляза, че се говори за обучение на украински войски на територията на Украйна. Има амбиция, изразена от отделни страни и лидери, армиите да бъдат ангажирани с такова обучение, посочи той и изказа мнението си, че това едва ли ще бъде отразено в комюникето от срещата. Според него е малко вероятно да бъде постигнато съгласие по този въпрос.

"Ако се прави такова обучение, то вероятно ще е на двустранна основа".

Проф. Тагарев не очаква пълно разделяне на Европа от САЩ. "Ще продължи взаимодействието при каквато и да е американска администрация и при каквото и да е стечение на обстоятелствата в различни области от военна гледна точка. Европа има капацитета да осигури самостоятелно необходимите конвенционални способности за предотвратяване на агресия или отразяване на агресия от Изток. Европа е на пътя за гарантиране в по-голяма степен на своята собствена сигурност, включително с военни инструменти. Това е добре и за Европа, и за НАТО".

Експертът не очаква сътресения. Известна е позицията на Унгария, напомни той и подчерта, че решенията в НАТО се вземат от страните-членки.

"Генералният секретар има важна роля, за да осигури необходимия диалог, да търси варианти, да проявява гъвкавост за намиране на консенсус между разминаващи се позиции. Марк Рюте е идеално подготвен и има перфектни качества за изпълняване на тази функция. Това е изключително добър избор", смята Тодор Тагарев.

България няма други гаранции за сигурността си, освен членството в НАТО, изтъкна експертът. Според него българската позиция за срещата е издържана и добре обмислена. В тази връзка той не очаква изненади.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още по темата: УкрайнанатоТагарев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
5
 
! Отговори
? преди 1 месец
И защо така? Нали щяхме солидарно и в пълна решителност? До тогава, до когато е нужно?
26
4
 
1
 
! Отговори
ДЖО БАЙДЪН преди 1 месец
1000 СВРЪХЗВУКОВИ РАКЕТИ МИ СТРУВАТ 1-2 МИЛИАРДА И ТОВА СИ Е ЕДНО НИЩО))) НЕ СЪМ РЕШИЛ НЕ СЪМ ПАРАЛИЗИРАЛ ТЕРОРУСКИТЕ СИЛИ В ЦЯЛАТА ОКУПИРАНА УКРАЙНА, ЧЕ И В БЛИЗКАТА ТЕРИТОРИЯ НА ТЕРОРУСКАТА!
25
0
 
7
 
! Отговори
Боже Мили Калинки преди 1 месец
току-що по Централните Новини на Националната ни ТВ, казаха че Столтенберг "бил поел НАТО, когато Още Кулите в Ню Йорк се Издигали, а Светът се Наслаждавал на Скорошният Мир от Краят на Студената Война" - още съм много объркан и ще гледам и Повторението в Интернет, защото не Вярвам на Ушите си - на какви Кристали са в БНТ - първо Столетенберт поема НАТО 2014, т.е. от 13 години Кулите в Ню Йорк ги няма, 2ро Студената Война свърши 1990 годи, а при това и тя за това е Студена - щото има Мир???!!!!?
24
0
 
9
 
! Отговори
ъ преди 1 месец
Украинците трябва да осъзнаят какво всъщност им се случи и за какви цели бяха използвани от Запада. А също и колко не им пука на "лидерите на Свободния свят" какво ще се случи с тях. Колкото по-рано го направят, толкова по-добре. Хората от Източна Европа също трябва сериозно да се замислят каква съдба им се готви в близко бъдеще. За да не стане както в Украйна.
23
1
 
5
 
! Отговори
Игра на полове преди 1 месец
То си е все едно да поканата самата Русия барабар с Китай и Иран,в смисъл, още колко незаконния президент на Украйна ще устиска преди украинците да го линчуват и след това да вдигнат бялото знаме?
22
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Човека пак ли е на служба в украинското МО? Ценен кадър. Като мършояд-където има далаверка скимти и се присламчва. Ама трябва да му се признае, че му се удава да лиже...
21
0
 
5
 
! Отговори
Фитока преди 1 месец
Ще получи покана когато Диона стане шеф на НАТО.Това видях в дъното на празната бутилка от ракия
20
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Вашингтон се противопоставя на идеята Украйна да влезе в НАТО. Това се чува да казва Камерън на Вован и Лексус, които се представиха във видеоразговор за Порошенко, а Камерън се хвана на въдицата им. Още в началото на юни Камерън в този разговор каза, че е съветвал украинския президент Володимир Зеленски да не подвига кавги, когато Украйна не получи покана за участие на идната среща на върха на НАТО във Вашингтон.
19
1
 
8
 
! Отговори
ТаГадЕнко преди 1 месец
Абе Тагаренко,кво става с ,,контранаступа" бе? Нещо зацикли,не мислиш ли? Или Бандерите объркаха посоката,вместо към Москва,драснаха за Киев
18
0
 
15
 
! Отговори
Ха-ха-ха-ха-ха-ха преди 1 месец
Вие си мислите, че Тагарев е изперкал, но тоя е захлебил най-малко 10 Милиона през краткото време докато бе министър. Първо, със сигурност са му плащали от Киев, второ яка комисиона от военно-промишления комплекс задето направи поръчката за онези безполезни/стари БТР-и, и трето жена му (която е украинка или рускиня) яко окради пари от един проект за български дронове.
17
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кои сте вие бе, Тагаренко, ти и Украйна ли?
16
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
След като това е " статия" за " Тагрев" Шпонина на Киев в България.То защо качвате снимка,на този НЕЛЕГИТМНИК?? Радата в Украйна,отдавна трябваше да отсъди, служебен Президент!!-:)
15
1
 
10
 
! Отговори
Българин преди 1 месец
Това изчадие на дявола трябва да бъде съден за предателство към Родината в служба на чужда държава! Гат да го гръм Ниш,се ще е късно
14
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Га беше комунист га стана натоФски експерт...
13
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тагаренко излезе от бункера.
12
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ама и тоз бил професор, а аз се чудех защо е толкоз счупен...
11
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Защо до вчера всички мълчаха като прани килото, бе? До вчера всички мълчаха,а днес всички в един глас казва, че не очакват покана от НАТО за Украйна? Много ясно,че няма да има покана. Държава във война никога не може да стане член на НАТО. Сега да оставим членския внос, който се внася, а Украйна няма парите за членски внос и трябва да ги изпроси както всичко друго. Украйна няма да стане член на НАТО заради факта, че Путин няма да допусне на границата си бази на НАТО. Изрично знаят,че е на война.
10
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тагарев няма ли да го мобилизират за Украйна? Нал беше украйнец ? Урусла *** издала приказ.Сичкото украйнец на мишена за руски снаряди
9
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Най-презираният министър в 1300-годишната история на България.
8
2
 
9
 
! Отговори
Зелен Шебек преди 1 месец
НАТО - МАТО , фронтовата ивица не спира да се движи и то все в посока на запад