Украйна избегна фалит, преструктурира дълга

Проведени са срещи с кредиторите
22 юли 2024 17:30, Инна Ангелова
68
Украйна избегна фалит, преструктурира дълга
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Министър-председателят на Украйна Денис Шмигал съобщи, че страната му е стигнала споразумение с  Комитета на собствениците на еврооблигации относно преструктурирането на дълга й, който е на обща стойност 23,4 милиарда щатски долара.

„Днес постигнахме принципни споразумения с Комитета на притежателите на украински еврооблигации. Това е важен етап от процеса на преструктуриране на дълга, който ще спести 11,4 милиарда долара за обслужване на дълга през следващите три години и 22,75 милиарда долара до 2033 г.“, сподели Шмигал.

Според министър-председателят по този начин Киев ще може да освободи ресурси за спешни нужди, като отбрана, социална политика и възстановяване.

На 17 юни украинското правителство публикува изявление на Лондонската фондова борса с предложение за преструктуриране на търговския външен дълг на страната, като се обменят всички 13 серии еврооблигации с други видове ценни книжа.

Две срещи бяха проведени с Комитета на притежателите на украински еврооблигации са постигнати принципни споразумения относно преструктурирането на суверенни дългови ценни книжа, емитирани на международни капиталови пазари.

Споразумението за преструктуриране предвижда съществуващите еврооблигации в обращение да бъдат обменени за пакет от нови еврооблигации с първоначално номинално намаление на стойността на дълга от 37% и намаление на нетната настояща стойност от около 60%.

След приключване на преструктурирането падежът на еврооблигациите ще бъде удължен: първото изплащане в размер на 1,172 милиарда долара ще се извърши през 2029 г. За сравнение, без преструктурирането 9,381 милиарда щатски долара главница (без капитализирани лихви) щеше да бъде дължима между 2024 г. и 2029 г.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ако са опростили дълга на Украйна, то българите ще го плащат. И ти, като се пенсионираш, вместо да имаш достойна пенсия, ще изплащаш на украинците дълга. Само информирам неинформираните. Все някой требе да покрие дълговете на уклраинчетата. Освен теб няма кой друг. Гарантирано ще се отрази на здртавеопазването, образованието и цените. Както и на данъците.
61
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Много скоро Украйна няма да има никакви дългове ... няма да има и Украйна.
60
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това е за еврооблигациите. И кой поема обезценката в номинала 40%? А дълг към други има ли?
59
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Още ли нямало яйца ве?
58
4
 
2
 
! Отговори
агент 006 Мъдлър преди 1 месец
Вчера опростиха дълга на Украйна, бухаха. А Расийка спря да дава финансов отчет. Що тъй? Заредиха ли с яйца магазините?
57
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не сме чули нито един украинец да е отишъл да помага за гасенето на пожари. Живеят на чужд гръб без никаква полза. Знаете ли че от времето на тройната коалиция българите заработват социалната си помощ. Да не говорим за всичко друго.
56
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Значи на българите понеже не гласуват им монтират контейнери за смет да живеят като кучета но след основен ремонт. Украинците трета година с бълг. пари по хотелите курортисти. Че и с дълга така. Опростили им го с две думи за сметка на други страни и народи. Хитри евреи.
55
2
 
6
 
! Отговори
FMC преди 1 месец
А защо обикновеноя европеец плаща от данъците си на Украйна, а тия, които са давали пари, не поемат вината си и не помогнат на Зеленски? Защо все работещият човек трябва да плаща, а банкера да излиза с печалба? Нали много лаят разни банкери, политици и всякакви тици, да се помага на Украйна? Ами да дайте пример де, опростете някой друг милиард, дето сте дали и вие да бъдете малко на загуба, не само обикновеноя човек!
54
2
 
6
 
! Отговори
Кого лъжете преди 1 месец
Избегна фалит, за да бъде разпродадена
53
1
 
5
 
! Отговори
еха преди 1 месец
Няма безплатен обяд-няма и намаляване на дълга.Има само отсрочка, която ще им излезе много по-скъпо.Ама като трябва да се краде никой не гледа за бъдещето. Иначе всички големи пЕтриоти - нацепени дрежи и задълже със знамето.До оня ден нито езика си знаеха, нито знамето си носеха
52
1
 
12
 
! Отговори
Просто казано преди 1 месец
Рефинансира кредита с по-голям
51
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Украйна фалира, но за сметка на това управниците и забогатяват!
50
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тоя какво дигнал яката като селски хулиган. Путин ли ще плаши?
49
2
 
16
 
! Отговори
загадка! преди 1 месец
помогнали на мъртвец да избегне смъртта?
48
2
 
15
 
! Отговори
Чекмеджето преди 1 месец
Няма фалит - герб, дпси пп - ни направиха гарант по украинският дьлгВ фалит ще е бг - дойде ли тръмп и спре парите
47
2
 
12
 
! Отговори
Тръмп стане ли преди 1 месец
президент - и край! Пълен фалит!
46
2
 
24
 
! Отговори
по средата преди 1 месец
Урките са по средата! От едната страна руснаците им зимат земите със войски, а от другата - запада им зима земите с дългове!
45
2
 
14
 
! Отговори
запада помага преди 1 месец
да заборчи "свободната" Уруина и после земицата и да секвестира!
44
3
 
5
 
! Отговори
Ядрен вампир Z преди 1 месец
Пуснаха ли им тока на тия или само за богоизбрани в парламента?Да ду*ат бедните
43
1
 
12
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 месец
"Дежа вю" !...Също като нас през началото на 90-те.."Преструктурирането" на Луканков..Значи НАИСТИНА простотията в Укрия ще се проточи с десетилетия.."Едно си Шорош знае,това си бае"..