Украйна избегна фалит, преструктурира дълга

Проведени са срещи с кредиторите
22 юли 2024 17:30, Инна Ангелова
68
Украйна избегна фалит, преструктурира дълга
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Министър-председателят на Украйна Денис Шмигал съобщи, че страната му е стигнала споразумение с  Комитета на собствениците на еврооблигации относно преструктурирането на дълга й, който е на обща стойност 23,4 милиарда щатски долара.

„Днес постигнахме принципни споразумения с Комитета на притежателите на украински еврооблигации. Това е важен етап от процеса на преструктуриране на дълга, който ще спести 11,4 милиарда долара за обслужване на дълга през следващите три години и 22,75 милиарда долара до 2033 г.“, сподели Шмигал.

Според министър-председателят по този начин Киев ще може да освободи ресурси за спешни нужди, като отбрана, социална политика и възстановяване.

На 17 юни украинското правителство публикува изявление на Лондонската фондова борса с предложение за преструктуриране на търговския външен дълг на страната, като се обменят всички 13 серии еврооблигации с други видове ценни книжа.

Две срещи бяха проведени с Комитета на притежателите на украински еврооблигации са постигнати принципни споразумения относно преструктурирането на суверенни дългови ценни книжа, емитирани на международни капиталови пазари.

Споразумението за преструктуриране предвижда съществуващите еврооблигации в обращение да бъдат обменени за пакет от нови еврооблигации с първоначално номинално намаление на стойността на дълга от 37% и намаление на нетната настояща стойност от около 60%.

След приключване на преструктурирането падежът на еврооблигациите ще бъде удължен: първото изплащане в размер на 1,172 милиарда долара ще се извърши през 2029 г. За сравнение, без преструктурирането 9,381 милиарда щатски долара главница (без капитализирани лихви) щеше да бъде дължима между 2024 г. и 2029 г.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
2
 
8
 
! Отговори
чичо Гошо преди 1 месец
шмигал ли си, шушумигъл ли си, другите ли правиш *** шушумиги, бем те упустинякО, кой ще ги връща тия пари бе, непрокопсаникньеден
21
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
С две думи завъртяха една далавера. Спомням си един наш министър на финансите с едни брейди облигации каква далавера извъртя. Сегашните киевски власти са на принципа след нас и потоп, щото след тях не се знае какво ще остане от Украйна. А украинците като видят колко от на 1 милионната армия, мобилизирана в Украйна, ще се върне след края на войната, украинският дълг ще им се види най-малкият проблем.
20
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До БългаринКогато ни наредиха ние опростихме 4 милиарда външен дълг на Ирак, г-н """""българино"""""". Фондацията Република България е дала на Америка и нейните интереси доста повече отколкото фондацията Америка за България, която единствено в ответ дава ЖЪЛТИ ТРОХИ.
19
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Дълговете на Окрайна са доста по-големи, поне три пъти отгоре. Но просто с вродената си наглост бандерите се надяват тези "три пъти отгоре" да минат за просия, но няма кой да им ги опрости...
18
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Украйна отдавна е фалирала, зависима държава, от едната страна с марионетното правителство на куклата на конци на оръжейния бизнес Зеленски а от другата с руска зона, под влиянието на руските оръжейни корпорации.
17
1
 
21
 
! Отговори
ТЕД преди 1 месец
Перефразирано: Black rock и сие дадоха последен шанс на ВСУ да им върнат закупените от тях бивши украински територии. Както казваше Борис Джонсън " До последния украинец"
16
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Гарантирам ви, че до дни Зеленски ще проси като Гаврош от вся и всьо.
15
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Евреите да опростят дълговете на Украйна, няма само ние да помагаме.
14
1
 
23
 
! Отговори
Българин преди 1 месец
Аз не познавам кредитор, който просто ей така ще каже "не ми връщай една част от парите". Тези които дават, винаги си получават парите с лихви. Кой знае колко неща са подписали, за които не се казва. В крайна сметка ще го изядат бедните. Дали останалите украинци ще работят като роби под напевите за светло европейско бъдеще, или парите по някакъв начин ще ги платим по-малките държави като нашата ...
13
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Aми я кажете каква е нашата част от това преструктуриране на украинският дълг,колко ще ни задължат ние да плащаме или това е голяма тайна...
12
2
 
23
 
! Отговори
Не е ли ясно? преди 1 месец
Украйна е фалирала държава. Както и да преструктурира дълга си, пак ще си остане такава. Когато Тръмп спечели изборите в САЩ и встъпи в длъжност, ще им отреже доларите и ЕС (и ние в това число) ще трябва да плащаме за войната в Украйна.
11
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Предполагам, тия опростените пари от дълга (60%), че загyбеняците от ЕС ще ги поемат.
10
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Става дума за предварителна договорка и то с малка част от облигационерите по част от дълга, не за целия дълг. Т.е дори това да стане, със сигурност не всички ще го приемат и ще има множество дела. Нов дълг само от евробалъци, готови да се простят с парите които са дадени на Украйна.
9
3
 
1
 
! Отговори
7 преди 1 месец
Ко ве батки? Да ви се обяснява ли, что е то външен дълг и как работи? Или сте от тея, дето вярват, *** външният дълг на САЩ ще предизвика края на икономиката?!
8
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Боже, колко лъжи, Боже ... Ще освободи пари, които няма, за неща, които няма да направи. Има ли нещо друго освен лъжи в тая фалирала колония на САЩ?!?
7
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 5 - Украйна имаше 1/4 от нашата икономика и то като я помпаха икономипескк, малко преди войната.
6
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Украйна щемкабе, *** връща дълга, като прехвърля собствеността на земите си в Донбас, на Брюксел.
5
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Дълга на Украйна която е във война е 23 милярда долара, а на България е 40 милярда долара...
4
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Украйна не съществува като държава, всичко е от българския данъкоплатец. Взимат ток от Румъния
3
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Как "фалит" бе толкова пари профукаха 20ти пакет вече върви. То на тез им трябва още един свят да ги хрантути