Всеки трети украинец е готов на мир с териториални отстъпки

В началото на руската инвазия те са били едва 8%
23 юли 2024 21:30, Петър Бойчев
354
Всеки трети украинец е готов на мир с териториални отстъпки
Снимка БГНЕС

Дял от 32% от украинците биха приели териториални отстъпки за прекратяване на войната, причинена от руската инвазия, според проучване на Международния институт по социология в Киев, резултатите от което бяха публикувани във вторник, съобщава Агенция ЕФЕ.

Въпреки че е малцинство, този процент на приемане на възможни териториални отстъпки все пак е най-високият от началото на войната на 24 февруари 2022 г. През септември 2022 г. само 8% от украинците биха приели такива отстъпки, процент, който продължава да нараства, достигайки 26% тази година през февруари и само два месеца по-късно при последното проучване от април - вече 32%.

Въпреки това мнозинството от украинците все още остават против териториалните отстъпки, като 55% от интервюираните в последното проучване са против тях. Възможността за започване на процес на мирни преговори с Русия, в който Украйна ще бъде принудена да отстъпи територии, е все по-актуална тема в общественото мнение и в официалния украински дискурс, в контекст, в който руските войски напредват скромно, но стабилно на фронта в източна Украйна.

В предложение за прекратяване на огъня и договорен мир от месец юни, което беше отхвърлено от Украйна и нейните западни съюзници, Владимир Путин поиска изтеглянето на украинските войски от Донецк, Луганск, Запорожието и Херсон, също и отказа на Украйна от стремежа за присъединяване към НАТО, като предварителна стъпка за възобновяване на преговорите между Русия и Украйна въз основа на незавършеното споразумение на преговорите, проведени през март-април 2022 г. в Истанбул, припомня Аджерпрес.

От своя страна украинският президент Володимир Зеленски обяви миналата седмица, че възнамерява да изготви нов мирен план до ноември (месеца, в който се провеждат изборите в САЩ), като първата е "формулата за мир", която предложи в края на 2022 г. С нея поиска изтегляне на всички руски войски от украинска територия и възстановяване на международно признатите граници на Украйна. Искания, отхвърлени от Русия, която призова украинското правителство да признае "новите реалности", съответно загубата на Крим и останалите украински територии, окупирани от Руската федерация.

Зеленски настоя, че новият мирен план, който ще предложи, трябва да бъде подкрепен и от западните партньори на Украйна, които й предоставят военна помощ, като планира да организира нова среща на върха през ноември по темата за прекратяване на войната с Русия и на която, за разлика от Първата среща на върха от този вид, която се проведе в Швейцария през юни, Русия също трябва да бъде поканена.

Но Русия реагира скептично на тази инициатива на Зеленски, в която вижда по-скоро нов опит от негова страна да получи международна подкрепа за предложенията си за прекратяване на конфликта.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


354
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
162
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Руската армия повишава броя на танковете си с 1000 до 1500 допълнителни единици всяка година. Петте най-големи европейски страни членки на НАТО общо имат на въоръжение само половината от тази бройка
161
9
 
8
 
! Отговори
Ха-ха-ха преди 1 месец
Какъв беше "плана" на кремълския диктатор, а какво стана?Вместо да демилитаризира Украйна... стана точно обратното - Украйна демилитаризира Paшистан... 😂Вместо да "спаси" украинските русофили... той погуби десетки хиляди от тях...Сега усети, че няма как да победи Украйна и започна да използва ядрена риторика...Абе да се прибирате в жалката си "империя", че вече омръзнахте на всички с подлостите си мpъcни ваpвари!
160
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Един българин не е пожелал да живее в северна корея. Но форумната побъркана копейка иска да е българския Ким и да прави България концлагер като Северна корея.
159
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Имам чувството, че тука пишат двама трима с психически отклонения. То дори не са опорките на кремъл, които малко от малко да заблудят някой по наивен и неинформиран. Ами възхвала ба северна корея и стотици избито натовски войници... кой ви плаща нета, защото се съмнявам някой да ви е наел на работа.
158
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А всеки първи и втори?
157
2
 
5
 
! Отговори
Русофоб преди 1 месец
До 173. Мачка .ура ми Янко. Уж щяхте да ходите до Лисабон, а сте още на 20 км от Донецк.
156
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Съветска българия беше концлагер с бодлива тел. Пионерчетата казеха на полето за по 40 ст на ден за да събират реколта зА московските господари. 99% от населението видя зА първи оът компютър много след 1989та.
155
4
 
5
 
! Отговори
Зельо Наркоманчето преди 1 месец
Всичките на фронта! Фор дъ Ю Ес оф Ей! До последния украинец!
154
0
 
4
 
! Отговори
Демократ преди 1 месец
До 167. Пич, ти някакъв зомбиран севернокореец ли си та го постваш този безинтересен коментар вече за стотен път?
153
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Укро фашистите оставят масово позиции и бягат на запад .Така трябва ,спасяват животеца
152
2
 
4
 
! Отговори
До 158 преди 1 месец
Ми че те винаги са били срещу България. Аз не съм изненадан. Киряк стефчовци по турско време, копейки след освобождението, сега здраво лепа брена, миле китич и турбо фолк. Вечните слагачи на чужди сили и култури.
151
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Местните русофоби да заберат 400-те хиляди дезертирали укронацисти туристи у нас и всички дружно към окопите на Донбас!!! Вън murviiiii!
150
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Путинова русия е лъжлива и лицемерна държава. Само гнус и мръсотия идва от там откакто джуджака е на власт. Как да не си русофоб?
149
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Украинците готови за теритр.отстъпки ама НАТО не е готов хаххахаахаа
148
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нали Зеленски обеща да прави парад на победата на Червения Площад?
147
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Междувпрочем когато в руската империя езиците на поробените народи са били забранявани, в Османската империя българският език не е бил забранен. Напротив. Българи са издавали вестници на български език в Цариград.
146
6
 
13
 
! Отговори
Абе русофили прости! преди 1 месец
Утре Сърбия или Турция може да нападне вероломно България... Пак ли ще бъдете на страната на агресора?
145
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
10 години откакто укронацистите подпалиха Дома на провсъюзите в Одеса, където изгоряха живи 43 човека, 6 бяха убити на улицата и 200 бяха ранени. Там между другото имаше българи жертви. Преди началото на СВО Путин каза, че всички престъпници се знаят поименно и ще понесат своите наказания. Путин е мъж и си изпълнява обещанията. Слава на Путин, той е Велик!!!
144
0
 
2
 
! Отговори
До мишо 139 преди 1 месец
Като толкова мрънкаш, ще не се смениш с украйнците, като им е толкова добре. Целият запад ще се "грижи" за теб. Даже и на фронта може да те пратят да видиш там пък колко хубаво е.
143
1
 
2
 
! Отговори
Русия Ви мачка преди 1 месец
След удари по Харков и Одеса са унищожени общо над 70 натовски инструктори. Идете пак там дирете .м.а.к.я. си да ви ееебббаааа мммааааккккаааттаааа