Зеленски получи мечтаните F-16, но Украйна страда от недостиг на пилоти

Също така изтребителите не са достатъчно, за да покрият небето на страната
6 авг 2024 21:30, Нели Христова
484
Зеленски получи мечтаните F-16, но Украйна страда от недостиг на пилоти
Снимка: БГНЕС

Първите изтребители F-16 пристигнаха в Украйна, съобщи украинският президент Володимир Зеленски в неделя. Засега обаче Киев получи само няколко самолета, въпреки че Западът обещаваше много повече.

Украйна се нуждае от значителен брой F-16, за да ги разположи успешно. И не само - за да използват бойните самолети, въоръжените сили трябва да продължат да атакуват руската противовъздушна отбрана. Така Владимир Зеленски получи всички машини, но според експерти техният брой далеч не е достатъчен.

"От началото на войната говорим с нашите партньори за необходимостта от затваряне на нашето въздушно пространство от руски ракети и самолети. Проведохме стотици срещи и преговори за укрепване на способностите на нашите ВВС, ПВО и армията. Често чувахме отговора, че е невъзможно, но го превърнахме в реалност", заяви държавният глава по време на представянето на F-16. Той благодари на партньорите на Украйна, като изтъкна Дания, Холандия и САЩ, които направиха възможно страната му да получи изтребителите.

Зеленски не разкри колко самолета са пристигнали в Украйна. Той отбеляза, че броят им все още не е достатъчен, но изрази надежда скоро да пристигнат още машини, пише MTI.

В същото време Институтът за изследване на войната (ISW) във Вашингтон посочва, че украинците досега са получили само десет от обещаните 79 самолета. До края на годината обаче техният брой може да се удвои, но и тогава ще разполагат с едва двайсетина машини.

Според анализа на ISW Украйна ще се нуждае от значителен брой самолети F-16, за да ги интегрира успешно в своята противовъздушна отбрана.

Киев също трябва да продължи усилията си да атакува руската противовъздушна отбрана в руския хинтерланд и окупираната Украйна с далекобойни оръжия, предоставени от Запада. Това също е необходимо, за да могат да се използват изтребителите F-16

Има не само недостиг на самолети, но и на пилоти, пише BBC. Украинският президент Зеленски също призна, че Украйна все още няма достатъчно обучени пилоти, за да разположи всички бойни самолети.

F-16 беше представен през 1978 г. Много западни страни в момента заменят остарелите си изтребители. Те ще бъдат заменени от F-35, представени през 2015 г. и произведени в САЩ.

Способни да носят бомби и ракети, F-16 теоретично трябва да позволят на украинските военновъздушни сили да извършват повече удари дълбоко в окупирани територии и евентуално цели близо до руската граница, добавя BBC.
От друга страна, за украинците също е проблем да защитят току-що получените бойни самолети от атаките на руснаците. Ето защо Киев по-рано предложи да запази някои F-16 в чужди военни бази, но идеята накара руския президент Владимир Путин да предупреди, че западните бази, в които се намират украински самолети, са легитимна военна цел за Русия.

Дмитрий Песков, прессекретарят на Кремъл, по-рано се зарече, че произведените на Запад F-16, летящи за Украйна, ще бъдат "свалени". "Но, разбира се, тези доставки нямат съществен ефект върху развитието на събитията на фронта" добави той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


484
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
376
0
 
0
 
! Отговори
Мен преди 3 седмици
Ооо Ама нищо, де!Всеки 1 ще кара по 2 самолета!
375
0
 
1
 
! Отговори
Николай Стоименов преди 1 месец
Не само от недостиг на пилоти а и от липса на летища .Ако се използват летища извън Усраинъй то те ще са легитимна цел на Русия, както се казва самозащита нали пръдльовци
374
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А ние що платихме предварително за чертежите на Фъ-16?
373
1
 
6
 
! Отговори
Ай сеа преди 1 месец
Тя тая Украйна все страда, сега пък украински пилоти нямало за Фъ16. Много добре знаем кой ще лети на тия самолети. Това ще са същите които определят целите и поразяват военни активи на руската федерация със западни оръжия. Престанете да ни правите на ***.
372
0
 
6
 
! Отговори
Шаши преди 1 месец
Наркотрафика получи Ф-16. Ние няма да получим от летящите тарабанки никога. Да връщат парите ? Или нашите са ги взели?
371
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
сега зеленски ще продава самолетите в африка и ще лъже че руснаците са ги унищожили.
370
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Рамзан Кадиров заяви,че неговите отряди ще воюват в ТикТок за Курск до последния расиянин!
369
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Свобода за Курската Народна Република! Веднага Референдум за освобождение от Расийската Фашистка Федерация! Расийските нацисти да спрат изтребването на собственото си население!
368
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Зеля вярва, защото му плащат да вярва. Като спрат да му плащат веднага ще спре да вяярва.
367
2
 
7
 
! Отговори
Лудото Ленче преди 1 месец
Зеля ,дали наистина си вярва че тези F16....ще му помогнат ?.....Дали
366
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Освен ние да му проведем войната пък той да казва, какво още не сме направили! Този не разбра ли, че разказа играта на Украйна. И като "спечели" какво? Ще внася мухаджини да възстановеяват ли?
365
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
КОЛКО КАНДИДАТИ ИМАШЕ НА ИЗБОРИТЕ В РУСИЯ!!? КОЛКО.......!
364
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
СПОКО. НАШИЯ ПРЕЦЕДЕНТ НАЛИ Е НАТОВЕЦ. А И АЙРОПЛАНАДЖИЯ. ТОЧНИЯ ЧОВЕК.
363
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Засега обаче Киев получи само няколко самолета, въпреки че Западът обещаваше много повече." Явно Западът иска да види с каква скорост ще падат преди да достави още.
362
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Докато там управляват фашистите - слугите на САЩ, Украйна винаги ще "стрпада" за нещо.
361
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Те мечтаеха и за пейтриъти. Получиха ги, изпотрошиха ги.
360
2
 
10
 
! Отговори
Малък Праз преди 1 месец
Дадоха на детето желаните играчки и сега чакаме кога ще ги счупи.
359
2
 
10
 
! Отговори
СС преди 1 месец
Да отива Макарон и храбрите френски момчета. Нали искаше да изпраща войници. Ето добър повод!
358
13
 
3
 
! Отговори
За ЕС и НАТО преди 1 месец
Съюзниците от НАТО могат да изпратят в Украйна обучени пилоти на Ф16. Дори България има такива. Точно ще си направят часовете полет и ще натрупат боен опит
357
3
 
3
 
! Отговори
До Малко Математика преди 1 месец
На Хирошима нищо ли не се реши? Айде пий едно кафенце, стига си драскал.