Военни в Украйна насила задържат мъже, за да ги пратят на фронта

Жени се опитват да блокират колите, в които са отвлечените мъже
14 окт 2024 19:30, Нели Христова
265
Военни в Украйна насила задържат мъже, за да ги пратят на фронта
Снимка: Twitter

Украинските военни вербовчици са започнали целенасочени акции в Киев, като задържат онези, чиито документи не отговарят на изискванията, и групово ги привличат в армията.

Видеокадри показват момента, в който двама мъже бяха завлечени от полицаи, докато излизаха от Двореца на спорта в петък, където свири украинската рок група Океан Елзи.

Един посетител на концерта се бори и крещя "Махнете се от мен!" на трима полицаи, докато го дърпаха към гишето за набиране на персонал, поставено извън мястото.

Поредица от набези са извършени в ресторанти, клубове, барове и концертна зала в столицата, според съобщенията.

Онези, които отказваха да покажат документи, освобождаващи ги от военна служба, или тези, чиито документи бяха счетени за фалшиви, бяха арестувани.

Във видеото мъжът е обзет от паника, докато се дърпа срещу хватката на полицая. Няколко жени, които са заснели инцидента със смартфоните си, пък викат: "Срам! Засрамете се!"

По-късно се появиха и кадри, на които жени блокират автомобилите, с които са отвеждани мъжете.

Според военното положение в Украйна всички мъже на възраст между 25 и 60 години са подходящи за армията. Мъжете на възраст между 18 и 60 години също имат и забрана да напускат страната.

Поради сериозен недостиг на войници, Украйна намали възрастта си за мобилизация от 27 на 25 години и премахна вратичката за "само частично отговарящите на условията" през април.

Доброволците в армията трябва да отговарят на определени критерии, за да бъдат допустими, както и да преминат медицински и фитнес тестове.

През март 2023 г. беше разкрито, че чуждестранни бойци, които са се присъединили към украинската армия, няма да могат да се приберат у дома, докато войната не приключи.

Бъдещите новобранци се замисляха дали да не тръгнат към полската граница, след като им бяха връчени договори, които на практика ги превръщат в наборници, разкри по-рано Daily Mail.

Множество чуждестранни бойци са убити от началото на войната. Бивш морски пехотинец на САЩ беше убит, докато се биеше заедно с украинските сили, след като частната охранителна фирма, за която работеше, го изпрати на война през април 2022 г.

Семейството на 22-годишния Уили Джоузеф Кансел от Ориндж Каунти, Ню Йорк, потвърди, че съпругът и бащата на седеммесечен син е загинал в Украйна, сражавайки се с руските сили.

През август 2023 г. британски доброволец беше убит по време на боеве в Украйна, съобщи брат му.

Ветеран от армията на САЩ също беше ударен и убит от експлозия на минохвъргачен снаряд, докато се биеше с руските сили в Украйна.

The Telegraph съобщи, че някои украински мъже са толкова отчаяни да избягат от мобилизацията, че рискуват живота си, за да избягат от страната.

Александър Данилюк, асоцииран сътрудник в Royal United Services Institute в Лондон, каза пред вестника:

"Мобилизацията започна да се възприема като еднопосочен билет, при който единственият начин да прекратиш службата е да умреш или да станеш инвалид."

През април Службата за гранична охрана съобщи, че най-малко 30 мъже са загинали, опитвайки се да избягат от страната от началото на войната, често като са се удавили, докато са се опитвали да преплуват реки от замръзване до смърт по планински проходи.

През януари 2024 г. проучване на YouGov установи, че 38 процента от хората под 40 години във Великобритания биха отказали да служат във въоръжените сили в случай на нова световна война, а 30 процента казаха, че няма да служат дори, ако Великобритания е изправена пред предстояща инвазия.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


265
Още от Русия
Борба с Русия и нисък морал: На "най-опасната фронтова линия" на Украйна
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
17
 
! Отговори
Коки преди 6 часа
Който си плаща бяга, който не при Св.Петър
24
2
 
9
 
! Отговори
Христо Христов преди 6 часа
До 12 ". За съжаление Брюкселските зелки вятър ги вее на бял кон и приемат закон за етикетирането на химическите вечества с определен шрифт и цвят" - преди това станаха гаранти за над 50 милиарда годишно за Украйна към Блек рок. ТИ, колко даде?
23
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 часа
Незаконният " президент" Зеленски.Не Разбра ли най после,че народа му, Не желае да се " бие" срещу Русия??? Големият,винаги постига целите си!!! Колкото и време да мине!!!-:) Те го разбраха,но той Още Не може!!!
22
0
 
21
 
! Отговори
HeinrichHimmler преди 6 часа
Га ядохте кифтетата ни ривахте. Сега като видях, че всичко е месомелачка вече не искат да се бият ама късно е либе за китка
21
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 часа
Как бе,не са ли като нашите диванни войни,които ката ден *Славят Украйна*
20
0
 
15
 
! Отговори
SS преди 6 часа
Остана ли жив,па макар и инвалид ще намеря този който насила ме е мобилизирал и ще го убия. Ако ще после да лежа до живот. Не ми пука.
19
0
 
14
 
! Отговори
Хи хи преди 6 часа
То се знае, нато ще защитава всеки кв сантиметър до последния укър !
18
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 часа
Това е заговор да унищожи колкото се може повече рускоговорящи украинци това е целта
17
3
 
15
 
! Отговори
Христо Христов преди 6 часа
Браво! Сега в Украйна, скоро и у нас! Про'с'таците, които гласуват в подкрепа на войната на ЕС и НАТО трябва да бъдат пратени на фронта! ПП. Днес е хубав ден - цял екипаж с 8 янки с въоръжение на редовната армия на САЩ вече никога няма да дишат! Да си пожелаем до полунощ още много натовски груз 200!
16
2
 
24
 
! Отговори
Н преди 6 часа
Наркоманчето иска да претопи нацията си.Защо той не отиде на фронта.
15
14
 
5
 
! Отговори
до 5 преди 6 часа
И като застреляш командира, след 2 секунди и ти ще си с пръснат мозък. Откъде ви събират такива титани на мисълта..
14
0
 
18
 
! Отговори
Войводата преди 6 часа
1. ЗА НЕЯ 2. Статията е манипулативна 3. В нея много тънко ти се набива в главата, че в бивша Украйна са загинали около 4 чужденци а не 65 000
13
1
 
6
 
! Отговори
Itso преди 6 часа
Украинските вербовчици трябва да бъдат допускани до територията на ЕС без визи, за да могат да вербуват украински бежанци и друга емигрантска rмеж от Африка и Азия.
12
4
 
23
 
! Отговори
Байдън преди 6 часа
Така е редно, до последния украинец, за това си плащаме
11
4
 
32
 
! Отговори
aaa преди 6 часа
Украйна си избра кино актьора Зеленски, но филма стана доста брутален и май вече не ги кефи. Обаче мърдане няма, избори в Украйна ще има на кукуво лято. Както и членство в ЕС, НАТО и не знам си къде. За съжаление Брюкселските зелки вятър ги вее на бял кон и приемат закон за етикетирането на химическите вечества с определен шрифт и цвят.
10
27
 
5
 
! Отговори
Това не е отвличане преди 6 часа
Във военна обстановка важат други закони и щом военните са преценили че трябва да браниш страната не е концерт по желание.
9
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 часа
Зеления фашист ще завърши с въжето на майдана
8
2
 
13
 
! Отговори
Поручик Клос преди 6 часа
Аз ако съм ще се скрия някъде в мазе или дупка и няма да излизам докато не свърши войната.Никакво излизане по улици ,магазини и заведения.
7
3
 
8
 
! Отговори
До 3 преди 6 часа
Да се беше научил да пишеш правилно преди да се правиш на българин
6
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 часа
Kpaй нямaт aтлaнтuчeckuтe gapoвe, цeннocтu, kpuтepuu u gълroвe зa Изтoчнa Eвpona...