Великобритания сменя караула и се дърпа от Европа

На изборите днес без съмнение ще има смяна на властта
6 май 2010 09:31,
85

Британският премиер и лидер на лейбъристите Гордън Браун държи реч в университетския център в Ипсуич по време на предизборната си кампания. Снимка: БГНЕС


 

Навръх нашия Гергьовден Обединеното кралство гласува за парламент. Без съмнение смяна на властта ще има. След 13 години управление на лейбъристите – лявоцентристката политическа група, която изживя своя Ренесанс при Тони Блеър, консерваторите отново ще оглавят правителството на Нейно величество.

Десноцентристите (на политическата сцена от началото на XIX век) обаче в никакъв случай няма да се радват на безоблачно управление. Лидерът им Дейвид Камерън е далеч от обаянието и класата на двамата си предшественици, които водиха Великобритания през 80-те и 90-те години – Маргарет Тачър и Джон Мейджър.  

По всичко личи обаче, че британците ще заложат на наказателния вот. 43-годишният Камерън ще се възползва от широкото негодувание срещу настоящия премиер Гордън Браун, който ще обере негативите за кризата, войните в Ирак и Афганистан, непопулярния Лисабонски договор. След повече от десетилетие в опозиция консерваторите ще се задоволят и с това.

За липсата на доверие в двете основни политически сили говори и влизането в борбата на Ник Клег (43 г.) и водената от него Либералдемократическа партия. Търсейки алтернатива, мнозина избиратели насочват предпочитанията си към аутсайдерите, сочат социологическите проучвания. Така либералдемократите не само се утвърдиха на третата позиция, но почти сигурно ще влязат и във властта, защото без техните гласове Консервативната партия няма да може да осигури необходимото мнозинство в парламента и рискува да се обрече на тотален провал.

Въпреки че имат доста различия в предизборните програми, Камерън и Клег изразиха готовност за фронт срещу лейбъристите и такъв най-вероятно ще има. С благородническо потекло (Камерън е пряк потомък на крал Уилям IV, а Клег – на руската баронеса Кира фон Енгелхард), двамата са израснали в богати семейства на финансисти и са получили образованието си в най-престижните университети на Острова.

Освен това имиджмейкърите им ги представят като емблеми на промяната в политическия елит – символ на младите, енергични хора, които са готови да работят, да работят и да работят за благото на кралството. Основен приоритет и за двамата е съкращаването на разходите в почти всички сфери, за да бъде намален бюджетният дефицит на Великобритания, който нараства прогресивно в последните месеци.

По отношение на имиграцията се очертава сериозно ограничаване на пропускателния режим под претекст „защита на местната работна ръка”. Бъдещата синьо-оранжева коалиция ще трябва да изпълни и обещание за сериозни инвестиции в образователната система.  

Единодушие има по въпроса за довършване на започнатото в Афганистан. Сериозно разминаване обаче се появява по въпроса за военното финансиране, където консерваторите искат запазването на солидното наливане на пари, докато Клег и партията му настояват, че разходите в тази сфера са прекалено раздути.  

Може би една от най-критичните точки ще бъде европолитиката. Дейвид Камерън и неговите консерватори са истински посланици на евроскептицизма, да не говорим за противопоставянето на присъединяването към Еврозоната и въвеждането на еврото. Десноцентристите дори обявиха, че са против Лисабонския договор, но в крайна сметка няма да преразглеждат решението за приемането му. С други думи Острова се готови за сериозно охлаждане на отношенията с континентална Европа.

На другия полюс е потенциалният коалиционен партньор – Либералдемократическата партия. Лидерът й Ник Клег (женен за испанка – съветник в ЕС) подчерта, че партньорството с останалите страни членки е от жизнено значение за икономическото възстановяване на Великобритания.

Всъщност едва ли само общоевропейските виждания ще бъде пръчката в колелото на новото правителство, а управляващата коалиция ще е далеч от определението „стабилна”.

Не че опозицията, в лицето на лейбъристите, ще е кой знае колко силна. В средата на 2007 година Гордън Браун замени на премиерския пост и начело на социалистическата партия преждевременно оттеглилия се Тони Блеър, защото лейбъристите вярваха, че само ново лице може да ги спаси от катастрофа на изборите.

Войната в Ирак свали доверието от Блеър и сложи началото на края на управлението му. Тежката сянка обаче покри напълно и Браун, дойде глобалният финансов срив и шотландецът беше тотално обречен. И колкото и да обяснява на британците, че ги е спасил от кризата, той вече е готов за дълга политическа зима.

В интерес на истината целият политически елит на Острова е в остра криза. Особено след като наяве излязоха наглите служебни злоупотреби на депутатите, които харчели парите на данъкоплатците за вечери, семейни почивки, ремонти на жилищата си и т.н.  

Едва ли скоро ще видим „дълголетен” премиер като сочения за първия британски министър-председател в модерния смисъл на думата сър Робърт Уолпол. В периода 1721–1742 година той успява да спечели четири изборни кампании и да остане в историята и до ден-днешен като човека, задържал се на поста за най-дълго.

Всъщност дори постиженията на Маргарет Тачър (11 години) и Тони Блеър (10 години) не изглеждат застрашени.

Да му мисли Дейвид Камерън. Защото още преди да се е настанил на Даунинг стрийт 10, малцина са убедени, че ще изкара пълен 5-годишен мандат като ръководител на правителството на Нейно величество.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Едва ли скоро ще видим дълголетен премиер като сочения за първия британски министър-председател в модерния смисъл на думата сър Робърт Уолпол. В периода 17211742 година той успява да спечели четири изборни кампании и да остане в историята и до ден-днешен като човека, задържал се на поста за най-дълго.Колко сме далеч от цивилизацията.Хората още когато сме били под турско са имали демократично избрани ръководители.А ние само от 20 години имаме демократични традиции.
33
2
 
16
 
! Отговори
Емо преди 14 години
А ти май нещо не си в час с новата мода :) Една силна местна валута е убийствена за фирмите износители. Затова китайците правят какви ли не шпагати за да им е ефтина валутата, видяхме и долара и паунда колко падната, ама сега и от еврозоната искат валутата им да стане по-евтина, за това тези циркове и "кризи" в момента.
32
5
 
24
 
! Отговори
Емо преди 14 години
А вас кой ви кара да си купувате китайски *** с маркови етикети за 100-ци лева? Като ви дойде акъла да си купувате по-евтини и качествени дрехи произведени в България, тогава може би ще се пооправят нещата.
31
2
 
21
 
! Отговори
22 преди 14 години
"Никои не може да ме убеди ,че американците изядоха парите на гърците ,като си му застанал в партер естествено ,че ще се възползва " - zabelejitelen komentar samo kak propusna da spomenesh Evreite? ;))))
30
1
 
16
 
! Отговори
Luboto преди 14 години
Предлагам ти тогава да дадеш тон на останалите! На рейса и откъдето си дошъл!
29
3
 
18
 
! Отговори
jiko преди 14 години
anglichanite lesni, mi nii ko sha praim?
28
9
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
koito ne e jivjal v tazi ziganska darjava da zapovjada da vidi etnicheskoto saotnoschenie .za mene anglia ne trabva da e v evropa.predi moje da se kaje che e bila darjava sega samo imeto i ostava.
27
4
 
18
 
! Отговори
KOLEV ot SELO Joint преди 14 години
6to nqma 4eren be,basi diskriminaciqta i lipsata na fair play...otivam da si nato4a 4ekiikata i da kolq agneto,4estito na imenicite,pozdravi ot selo
26
5
 
20
 
! Отговори
rrrttt преди 14 години
Англе ли е не го хвали !
25
2
 
16
 
! Отговори
WTF??? преди 14 години
Nali se se6ta6, 4e gurciq iska da i bude otpysnat kredit,a ne obratnoto?
24
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Отдавна по целия свят се знае, че МВФ и Световната банка са инструменти на САЩ и Великобритания и някой западни държави да владеят финансово света! По скоро да заробват, такива държави като Гърция с огромни кредити с огромни лихви по тях.
23
3
 
18
 
! Отговори
petiovi преди 14 години
sorry-1,30 dolara/paund
22
3
 
19
 
! Отговори
petiovi преди 14 години
С тая двойна коалиция и различни интереси в нея не я чака нищо добро лирата. Ще стане като след нашата тройна коалиция. Прогноза - 1,30 Паунда/долар след година при сегашни 1,50. Бягаите от паунда и еврото.
21
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Ник Клег е пич и моят фаворит за Премиер на Англия!
20
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Никои не може да ме убеди ,че американците изядоха парите на гърците ,като си му застанал в партер естествено ,че ще се възползва , за гърците знам едно не могат да дънат цяла Европа и ние да им викаме браво --- марш от чадъра, бегом при МВФ те ще ви научат на работа без разни салтанати и 14-ти заплати ,може и 15-та да получавате, но когато си я заслужите...
19
0
 
26
 
! Отговори
do 2 преди 14 години
От 7 години живея в Лондон.......Незнам ти от коя планета идваш ,но не знам кой ще дава на чужденец без образованив от Стабилен западен университет по 200 ден.......ТИ си някакво момченце или момиченце с такова мнение оставам след като прочетох малоумния ти коментар....БУлшинството от Българите тук работят за по 5,47 на час като средно вземат по 7-8 паунда.....или 10...Но това незнам в кой филм си го гледал ,че някой ще ти дава по 200 на ден....
18
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Грешите англичаните не носят две дини под една мишница , а носят динята която им отърва ,,еи па и много нахални бяха с кандидатурата на Блеър ,има и друго те винаги искат да имат последната дума но в ЕС нямаше да има АЗ АЗ НИЕ НИЕ НИЕ --тяхното отдръпване ,ако изобщо ще има такова защото е повече предизборна демагогия не е заради USA ,а да не би и европеиците да поискат нещо от тях --виждам доста егоизъм, с две думи --пак тарикатлъци иначе за тях са си прави наи-вероятно.( и там има националист
17
1
 
26
 
! Отговори
пепи преди 14 години
Така е, но в момента лирата и долара се качват именно заради Американо-Гръцките далавери които сритаха еврото отзад. В момента всеки който е про-американски ориентиран печели от ситуацията. Дори и силните Евро икономики каквато е немската, едва ли ще успеят да удържат главата на Гърция за дълго над водата. Честно казано Евро Съюза си е чиста утопия която е напът да се згромоляса. Англичаните го знаят много добре затова и не влизат в зоната на здрача.
16
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
w germania xranata e nai evtina ot ziala evropa
15
3
 
18
 
! Отговори
bulgar преди 14 години
dai da govorim za Evropata---Levis v Spain-95e(nai-eftinoto i ne mente),France-120e,Italy-120e,razberi che v Evropata vsichko e po-skapo vzemi za primer gorivoto(benzin i nafta)navsekade po zemnoto kalbo e po-eftino