Дебатът Байдън-Тръмп ще е ключов, но не решава нищо

Социолози предричат победа за Тръмп, но тя е по-нужна на Байдън
27 юни 2024 14:05, Инна Ангелова
37
Дебатът Байдън-Тръмп ще е ключов, но не решава нищо
Снимка: Pixabay

В навечерието на дебата между бивш и настоящ президент на САЩ, хвърляме поглед как и къде започва всичко.

Чикаго, 1960 година - тогава се провежда първият телевизионен дебат между републиканеца Ричард Никсън и демократа Джон Кенеди. Моментът е исторически не само за президентските избори, но и за историята на Щатите. Републиканците залагат на Никсън - вицепрезидент на Айзенхауер, докато демократите подкрепят “златното момче” Джон Кенеди. ТВ-дебатът е толкова успешен, че след средата на 70-те години дебатите между кандидатите на двете големи партии стават част от политическата традиция в Щатите.

Към момента на първия дебат Никсън води в социологиите. Той е влиятелен, с богат управленски опит и в родната си Калифорния, и като вицепрезидент на Айзенхауер, който е един от най-обичаните президенти в историята на САЩ. Кенеди от другата страна е обичан от своите, но нито е на опита, нито на влиянието на Никсън. Според много анализатори предстоят едни лесни избори за Никсън. Но поради набирането на популярност на телевизията към онзи момент, се стига до решението да се проведат серия от дебати между кандидатите, за да може нацията да избере своя човек. Дълбокият глас на Никсън му дава предимство в радиото, но по телевизията нещата стоят по различен начин.

Никсън се готви неуморно за дебата, пише още "Труд”. Кенеди предпочита да си почива, за да може да изглежда свеж. Никсън отказва да бъде гримиран преди ефир, за разлика от обилния грим на Кенеди. Поради силните светлини и липсата на грим към средата на дебата Никсън се поти обилно, изглежда блед и недоспал. От другата страна Кенеди е бодър, чаровен, активен и излъчва ведрина. Вече никой не слуша кой от двамата е по-подготвен, всички гледат кой изглежда по-годен за Белия дом.

В крайна сметка резултатът от избора е ясен. Кенеди печели с малко, а според мнозина не без помощта на чикагската мафия, която по редица исторически сведения води избиратели с бухалките до урните, с което Кенеди печели Илинойс, а от там и целия вот.

Иначе казано - дебатът е важна стъпка към изборите, но определено не предрича кой ще бъде новият президент. Но дебатът определено дава предимство и комфорт. Дебатът има заряд да промени нагласите на избирателите или най-малкото да наклонят везните достатъчно, особено в избори, които са на кантар.

Какво трябва да знаем за предстоящия дебат Байдън-Тръмп?

Дебатът определено ще се проследи с голям интерес и отсега е определян като важен в най-новата американска история. Дебатът между Байдън и Тръмп ще се проведе по CNN. За мнозина този дебат сякаш е лека препратка към онзи дебат през 60-те години, когато Кенеди “размазва” Никсън.

Първо и важно нещо, което трябва да се уточни е, че дебатът ще се състои съгласно всички искания на кампанията на Байдън. Фактически от екипа на Тръмп са се съгласили на всичко и при всички условия, а те не са малко. Байдън е искал дебат по CNN - на своя територия. Водещите са откровено про-Байдън настроени и са имали множество спорни и критични нападки към Тръмп през годините.

Второ - Байдън е искал дебат без публика, за да е сигурен, че няма привържениците на Тръмп да му пречат в дебата. Също така по правилата на дебата, ако кандидат говори без да му е дадена думата, микрофонът му ще бъде изключван. С други думи Тръмп ще е лишен от легендарната си тактика по време на дебат да подхвърля ключови кратки атаки, докато опонента му говори.

От екипа на Байдън правят всичко възможно по силите си, за да “затворят устата” на Тръмп.

Трето -  Байдън има паническа нужда да победи на този дебат. И то разгромно. При равно представяне между двамата, победителят ще е Тръмп. Причината за това е, че ако изборите са днес по всяка вероятност Байдън ще ги загуби. Всички социологии дават мощни индикации, че Тръмп би победил Байдън категорично. Единственият начин този тренд да се обърне е Байдън да инкасира разгромна победа в дебата.

На Байдън ще му бъде изключително трудно да спечели, особено като виждаме в какво състояние се намира в последно време. Опитите на Белия дом да замаскира и потуши “гафовете” на настоящия президент стават все по-трудни, а Байдън изглежда все по-изтощен и неориентиран. Това определено е неговата ахилесова пита.

В този ред на мисли - кое е слабото място на Тръмп?

Присъдата на Тръмп може би е най-големият му бич, а Байдън може и да се възползва от това по време на дебата. Тръмп също трябва да е внимателен, защото и водещите на дебата, и Байдън ще се опитат да завъртят разговора не само около неговата “присъда” в Ню Йорк, а и около събитията от 6-ти януари в Капитолия. Ако Тръмп клъвне на тази стръв и остави разговора да се върти около това, то Байдън има шанс да спечели дебата.

Но ако Тръмп не им позволи да фетишизират тези теми и върне топката към провала на Байдън в икономиката, емиграцията и външната политика, то той ще спечели този важен мач. При всички положения предстои един важен дебат, който има заряда да размести пластовете за предстоящия вот.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от САЩ
Двама загинаха при стрелба в заведение в САЩ
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
1
 
4
 
! Отговори
Trump2024 преди 2 дни
Какъв дебат, джурналягги? Тръмп ще размаже тая прокажена глобалистка дементирала гнида, но разбира се гнидата ще е натъпкана с какви ли не химии, за да може да върже две изречения на кръст. Да не говорим че нали искали да имат бутони където да спират микрофона на Тръмп. Само дето шорощуидната сатана няма да стои до гнидата и да му държи ръчичката.
35
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Ясно е че деменцията че се на ака ))
34
1
 
1
 
! Отговори
представям си преди 2 дни
ако Дончо докара заглушител на сигнал - като за държавен изпит, против читене! :) бай Издън ще се брикне и няма рестарт!
33
1
 
1
 
! Отговори
дончо и демента преди 2 дни
шоуто кога ще е?
32
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Всички българи емигрирали в САЩ,с които съм говорил , предпочитат Тръмп да спечели изборите . На мнение са ,че на предишните е бил подменен вота с манипулации, както при нас.
31
1
 
2
 
! Отговори
След изборите преди 2 дни
с които спечели бай Издън сме СИГУРНИ че дори и изборите не решават нищо :):)
30
2
 
5
 
! Отговори
мисиркини дродронки преди 2 дни
ХА ХА ХА! "Дебатът Байдън-Тръмп ще е ключов, но не решава нищо" ТОЕСТ дедото - дърво и за дъска за *** не става! "Социолози предричат победа за Тръмп, но тя е по-нужна на Байдън" ТОЕСТ иска ни се да запазим самоходния мъпет, дори с цената на граждансак война! ха ха!
29
1
 
1
 
! Отговори
Рендето преди 2 дни
Преди два дни гледах и слушах журналиста на СНН, който ще ръководи дебатите между Бай Дън и Тромпета, малииииии....... , само едно не мога да проумея, как екипа на Тромпета се съгласи да приеме на такива условия?!
28
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Американският журналист Шон Ханити за Байдън:Джо се укрива повече от 5 дни. Очевидно президентът на тази страна не може да изпълнява задълженията си.В същото време той се подготвя за 90-минутен дебат на приятелската територия на Fake News CNN.Най-малко 16 помощници помагат на Байдън да се подготви за фалшивия дебат.Tази тренировка включва и упражнения за издръжливост, защото той ще трябва да стои прав 90 минути.Повечето от нашите зрители вярват,че Байдън ще дойде на дебата стимулиран с кофеин
27
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Само Байдън да не получи факс от космоса или от друго измерение и да замръзне и да не може да зацепи,или да почне да се здрависва с въздуха...да се надяваме,че неговите психиатри ще са го назобали с правилните хапчета иначе голям майтап ще гледаме
26
1
 
7
 
! Отговори
ъ преди 2 дни
Е как дебатът хем ще е ключов, хем не решава нищо? Или искате да кажете, че дебатът ще повлияе решително на избирателите, но техният вот всъщност не е решаващ за резултатите? То вярно може и да е така, ама си го кажете в прав текст. Сигурно Бай Дън пак ще спечели с гласовете на умрелите през Гражданската война.
25
2
 
4
 
! Отговори
Радослав преди 2 дни
Русия ще направи всичко възможно Байдън да остане начело защото той е най слабият президент в историята на САЩ.
24
2
 
2
 
! Отговори
Хахаха! преди 2 дни
Позицията на президента на САЩ е ключова, но не решава нищо.
23
3
 
5
 
! Отговори
Радослав преди 2 дни
Това няма да е дебат, а гавра с ходещ труп. Тръмп няма как да води дебат с индивид който не помни дали си е сменил памперса преди да се качи на сцената.
22
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Байдън изобщо в състояние ли е да води разговор, пък камо ли дебат? Той не знае кой е и къде е и е позорно за уж най-великата сила този сенилен човечец да е президент на САЩ. В цял свят му се подиграват, а той прави гаф след гаф.
21
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
До 13, естествено че никаква "дедоларизация" не е факт освен в мокрите ти сънища, и естествено Турция не проявява никакъв интерес към БРИКС, ама копейките го решили това, понеже на тях така им се приискало!?! ХАХАХАХАХАХА, все едно да кажем че Турция проявява интерес към ЕС, защото участва на Европейското първенство
20
2
 
6
 
! Отговори
Байдън на дебата преди 2 дни
Извинете аз къде се намирам и най вече аз кой съм и на кой свят съм, щото май не помня нищо от преди минута???А м/впрочем моя интелект е до там, че като ми изместите чинията с храна на няколко сантиметра седя, като кон на празна ясла.
19
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
До 15, изобщо не знам дали Рундьо е казвал подобна глупост, но тогава той спечели по съвсем други причини, тъй като всички бяхме срещу ГЕРБ и огромна част от демократичната общност подкрепихме Радев, който разправяше (излъга) че ще бори мафията! Втори път подобна грешка няма да направим!
18
0
 
0
 
! Отговори
До 2-ри, Ех, приятел преди 2 дни
остана неоценена шегата ти :D
17
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
И какво му е "ключовото" тогава, щом не решава нищо?