Башар Асад призова за мирен диалог

Президентът на Сирия заяви, че опозицията няма да се увенчае с победа
Обновена: 21 сеп 2012 08:32 | 21 сеп 2012 08:28, Петя Славова
22
Башар Асад призова за мирен диалог
Башар Асад. Снимка: Reuters

Сирийският президент Башар Асад заяви, че въоръжените групи в Сирия няма да се увенчаят с победа в борбата си срещу управлението му и добави, че вратата за диалог остава отворена, предаде Ройтерс.

В интервю за египетското седмично списание "Ал-Ахрам ал-араби", публикувано в петъчното издание, Асад каза, че въоръжени групи извършват тероризъм срещу държавата. "Те нямат подкрепата на населението и в крайна сметка няма да победят".

Говорейки от кабинета си в района Рауда в центъра на Дамаск, държавният глава каза, че промяната не може да бъде постигната чрез външна намеса, предаде БТА.

Международният посредник Лахдар Брахими се срещна с Асад в събота в първата си визита в Дамаск като мирен пратеник. Брахими каза, че посещението му е потвърдило, че положението в страната е крайно опасно и ескалира.

Асад заяви в интервюто, че не е нито оптимист, нито песимист по отношение на мисията на Брахими. "Аз приветствам диалог с националната опозиция, но тези, които избират оръжието, се поставиха в конфронтация със сирийската арабска армия", каза Асад, като призна, че е имало корупция и грешки. Той отправи критики и към Катар и Саудитска Арабия, че застават срещу него и ги обвини, че се опитват да си създадат регионална роля, като разпалват хаос в Сирия и други арабски страни.

"Те изведнъж станаха богати след дълъг период на бедност", каза Асад за Саудитска Арабия и Катар. "Мислят си, че могат да използват богатството си, за да купят география, история и регионална роля", каза той. По думите му обаче свалянето на правителствата в арабския свят не е в интерес на свободата, демокрацията и прекратяването на социалната несправедливост, а по-скоро е допринесло за създаване на хаос.

Асад не спести и критиките си към Турция, смятана за ключов играч в подкрепата за сирийската опозиция, заради призива й да се свали сирийското правителство.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
1
 
5
 
! Отговори
до 20 преди 12 години
Те са вече тука, приятел! Не ги ли видехте на улицата пред съда в Пловдив? Хъряци бол, още мишкуват из родопите, ама скоро ще изпълзят и по улиците. Може и на любимите им пикапчета.
19
1
 
12
 
! Отговори
До 18 и 19 преди 12 години
бегай да помагаш на Никито Младенов да събирате сирийската опозиция тука на срещи! Като ти дойдат и тука тея с брадите без мустаци да донесат същата демокрация, дето занесоха в Египет и Либия и сега се опитват в Сирия, вече ще можеш да викащш само "Аллаху Акбар!"Нещастни промити мозъци! Ти къде си видел араби да се управляват с демокрация бре, ***?Асад бил диктатор! А кралят на Саудитска Арабия е пръв демократ!
18
9
 
1
 
! Отговори
idiot преди 12 години
Отделно демонстрациите срещу Асад в цяла Сирия не спират нито ден, въпореки кланетата и въпреки разрушенията. Има достатъчно клипове за такива. Пък ми е странно едно нещо - как така на антиправителствените демонстрации умираха по 100, на една даже 400 души от "терористи", пък на про-правителствените нито един? Някак е съмнително да може да опази сигурността на едни демонстрации, а на други не. Или не иска?:)
17
6
 
1
 
! Отговори
idiot преди 12 години
С какво да го изядат с парцалоите срешу редовна армия, въоръжена с танкове, хеликоптери и авиация? В един доклад се казваше, че Сирия има 500 военни самолета. Второ обяснете как така всеки божи ден притестите не спират въпреки репресиите и въпреки убийствата и бомбардировките? Вие видяли ли сте на какво приличат градовете в Сирия? Швейцарското сирене е нищо работа. А като е толкова загрижен за гражданите по принци, защо бомбардира болници? Или е загрижен само за тия, кото го подкрепят?
16
2
 
3
 
! Отговори
Ахмадинеджад преди 12 години
до 16 а ти от мишките ли си ? хахахаха
15
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
мда 15 мда , едва ли има по голям плъх от този към когото се обръщаш , въпреки че и ти си същото *** щпм можеш да даваш пари за главата на пиосател.
14
3
 
11
 
! Отговори
Ахмадинеджад преди 12 години
Плъховете трябва да се смачкат,Башар !!!
13
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Прав е Асад, жалко за Сирия. Враговете й са вън от нея, при това доста богати. Т. нар. бунтовници са пълни с наемници откъде ли не. Скоро там загина един чеченски "бунтовник". Що ли дири в Сирия и кой ли му плаща за това?
12
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Телата на 25 души са открити в Дамаск21 септември 2012 | 11:10 | Агенция "Фокус"Начало / Близък ИзтокДамаск. . Сирийската правителствена армия е открила в квартата Ал Кадам, Дамаск, телата на 25 души, отвлечени от опозиционните сили, съобщава РИА Новости.Жертвите са били със завързани ръце и очи.Сирийската армия провежда антитерористични операции в южните части на Дамаск.
11
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Този режим нямаше и един месец да оцелее ако хората не са зад него! Срещу Асад работи огромната пропагандна машина на запада, Турция помага с всички средства на опозицията, С. Арабия и Катар са развързали кесиите. Ако хората не са с режима, кой ще дава войници за армията? Защо никой вече не дезертира? Както каза Башар, след процес на пречистване, когато всеки избра с кого да бъде, вкл. и генерали и министри, вече се вижда кой с кого и и равносметката не е в полза на опозицията и вносните бандюги
10
2
 
25
 
! Отговори
Мацко преди 12 години
А бре ***, тази война в Сирия тече вече година и половина! За това време хората, ако бяха срещу Башар, щяха отдавна да са го изяли с парцалите! Това е 18 милионна държава със 70% шиити! Кой може да ги спре, ако наистина са срещу режима?Истината е, че хората не искат уахабити и талибани да им правят новата държава! И да не са супер доволни от Асад, не са толкова ***, че да искат да се върнат в 13-ти век! Сирия е една от най-отворените към света арабски държави! Хората не искат сектанти!
9
25
 
1
 
! Отговори
idiot преди 12 години
Докато призовава за мирни преговори, мята бомби над населението. Само вчера от въздушен удар са загинали над 100 души. Тва аз не мога да го разбера - имаш терористи, както твърдиш, какво направи за цивилното население, та да го евакуираш? бах ти тези терористи, не свършиха ли, та те явно се клонират ако предположим, че всичките 29 000 души, утрепани от него са били терористи, нищо, че между тях има над 2000 деца между О месеца и 16 години. Та то трябва цяла армия да е влязла в Сирия.
8
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Сега Иран е по-важен в новините... някои говорят че скоро *** ще нападнат Иран. И предполагат че това ще стане на еврейския празник Йом-Кипур 25-26 септември(обикновенно на такива празници *** правят жертвоприношения). Казват че това ще спровоцира трета световна война...не дай боже.
7
0
 
1
 
! Отговори
bg преди 12 години
Bludnicata 4e bude li v Haga?
6
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Приятели на Сирия ще обсъдят начините за отслабване на режима на Башар Асад20 септември 2012 | 11:45 | Агенция "Фокус"Начало / Близък ИзтокХага. Група финансови експерти, чуждестранни дипломати и сирийски дезертьори ще се срещнат в четвъртък в Хага, за да намерят нови начини за икономическо въздействие на сирийския президент Башар Асад, предаде Би Би Си.Групата Приятели на Сирия ще обсъдят възможностите за по-ефективни санкции по отношение на сирийското правителство и ще проследи скритите финансови активи на правителството на Асад.Е това са предателите на Сирия, контролирани от ЦРУ. И срещата им е в известно свърталище на псевдодемокрация Хага.
5
13
 
4
 
! Отговори
bg преди 12 години
Bashar e predatel,obli4a se po evropeiski.I ima uvajenie kum hristijanite,kak ne go e sram.
4
13
 
3
 
! Отговори
Не му се мре... преди 12 години
нормално е... свикнал е на яко гъзария....
3
3
 
15
 
! Отговори
bg преди 12 години
Bashar ne kole,a trepe.Buntovnicite kolat.
2
1
 
2
 
! Отговори
bg преди 12 години
do bay murdel-ne kazva mirni pregovori,a miren dialog.
1
1
 
13
 
! Отговори
bg преди 12 години
Kakvo e kazal za Turcia?Kajete de! Ako ne kajete nie ot drugi mesta 4e razbereme,nema da ostane v taina.