Най-малко 17 демонстранти убити при сблъсъци с полицията в Кайро

Силите на реда разпръскват лагерите на привърженици на Морси
14 авг 2013 12:05, Елка Василева
1
Най-малко 17 демонстранти убити при сблъсъци с полицията в Кайро
Дим се издига над площад "Рабаа ал Адауия". Снимка: Reuters

Най-малко 17 демонстранти са убити, някои очевидно застреляни, при операция на египетската полиция, която започна днес да разпръсква двата лагера на привърженици на сваления президент ислямист Мохамед Морси в Кайро, предаде от мястото на събитието репортер на Франс прес.

Убити са и двама души от силите за сигурност, заяви вътрешното министерство в комюнике, според което демонстрантите са открили огън срещу полицията.

Двама полицаи загинаха и шестима са ранени, предаде ИТАР-ТАСС, като се позова на местни телевизии и здравното министерство. Според министерството "информацията на западни агенции за 15 убити не отговаря на истината".

"Мюсюлмански братя" заявиха, че при полицейския щурм срещу двата окупирани от тях площада в Кайро са убити над 100 привърженици на сваления президент Мохамед Морси и още над 2000 са ранени, предаде още Франс прес.

Репортер на АФП преброил 17 тела в импровизирана морга на площад "Рабаа ал Адауия", окупиран вече над един месец от демонстранти, настояващи Морси, арестуван от армията на 3 юли, отново да поеме висшия пост.

Симпатизантите му, техни жени и деца са се укрили зад барикади на площадите "Рабаа ал Адауия" и "Ан Нахда". Телевизията показа как булдозери рушат тези заграждения, направени набързо от павета и чували с пясък.

"Мюсюлманските братя" приканиха днес египтяните да излязат на улиците, за да спрат клането. "Това не е опит за разпръсване, а опит за кръвопролитно смазване на всеки глас, издигнат срещу военния преврат. "Рабаа" призовава египтяните да излязат на улиците, за да спрат касапницата", цитира АФП съобщение на говорителя на движението Гехад ел Хадад, разпространено чрез Тwitter.

Лагерът край университета в Кайро вече е изцяло разтурен; има съобщения за десетки арестувани. Малко преди операцията стотици привърженици на "Мюсюлманските братя" напуснаха палатките с коли - заминаваха цели семейства, отбелязва ИТАР-ТАСС.

Според агенцията ислямистите в лагера между университета и ботаническата градина в Кайро били предварително подготвени да отблъснат полицаите. Щом силите за сигурност ги доближили, те взривили няколко бутилки с газ. Запалили се уникални дървета от редки видове, "може би дори стогодишни".

В момента силите на реда в Кайро събарят стената от тухли, цимент и чували с пясък, издигната от ислямисти преди няколко дни в друг район - край джамията Рабаа ал Адауия. Сблъсъците там продължават, допълва руската агенция, цитирана от БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
5
 
! Отговори
Социалист преди 10 години
На тези сигурно вече им писна от демоНкрация!