Орешарски: Няма да се правим на китайци

Китай проявява интерес към изграждането на инфраструктура у нас
Обновена: 10 сеп 2013 14:02 | 10 сеп 2013 09:28, Елка Василева
55
Орешарски: Няма да се правим на китайци
Пламен Орешарски. Снимка: архив, Булфото

България представлява интерес за китайските инвеститори, но е необходимо да прояви гъвкавост, прагматизъм и равнопоставеност за привличането им. Това е заявил на срещата си с премиера Пламен Орешарски премиерът на Китайската народна република Ли Къцян, предаде БНР.

Китай проявява интерес към изграждането на инфраструктура в България, като се акцентира върху железопътна и пристанищни комплекси, както и във високотехнологични производства, каза премиерът Орешарски след срещата си с Ли Къцян, която се проведе в град Далиен на брега на Жълто море, където е и премиерската резиденция.

Ли Къцян е посъветвал Орешарски България да намери своя модел за развитие, а самият премиер на България каза: Няма да се правим на китайци.

Страната ни е поискала за догодина да домакинства форума "Млади шампиони", отправена е и покана Ли Къцян да посети България. Вероятността това да се случи е голяма, коментира Орешарски.

Българският премиер обясни, че за туризма ще се напише специална стратегия как да се привлекат повече китайски туристи у нас.

Отново на дневен ред е темата за пряка самолетна линия между Китай и България. В края на този месец у нас идва китайска делегация, която ще договаря по-конкретно какви са възможностите да се инвестира в България.

За страната ни Ли Къцян знае, че е страната на розовото масло, но обясни , че родното производство е твърде недостатъчно, за да задоволи нуждите на големия китайски пазар.

На срещата на двамата премиери е обсъдено партньорството между България и Китай в двустранен план, в рамките на взаимоотношенията ЕС-Китай и в частност на инициативата на Китай за по-тясно сътрудничество със страните от Централна и Източна Европа. Пламен Орешарски е отбелязал по-високите темпове на сътрудничество между двете страни, като според него това не е задоволително. Стремежът е сътрудничеството да се засили и като стокообмен, и като китайски инвестиции и това е виждане на двете страни, предаде БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
9
 
38
 
! Отговори
vesko02 преди 10 години
Бпагодаря ти БСП.Подмладихте ме.Върнахе ми младостта.Живкови си правят паметник,парите както винаги ги няма,опашки за лекарства и доктори,хората пак чакат нещо да се случи.Ако изчезнат храните и стоките от магазините идилията ще бъде пълна.
23
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
То ние за да имаме достатъчно розово масло за китайския пазар цялата ни страна с рози ще трябва да е засипана :DDD
22
5
 
16
 
! Отговори
бъдин преди 10 години
След братската помощ от американци, немци и евреи сме най-бедни в Европа!Като дойдат хиляди китайци-остава да пием една студена вода!
21
0
 
16
 
! Отговори
асд преди 10 години
в България е най-нископлатения труд в ЕС(по-евтион и от китай) и няма да плащат мита за продукцията произведена в границите на същза и т.н.ако искат да инвестират в европа, тук е най-логично
20
4
 
17
 
! Отговори
комумисти преди 10 години
Среща с комунистическа държава :) Черпим "богат" опит от Русия, Северна Корея и Китай...
19
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Само те ни липсват не ни стигат турци *** и руснаци сега и китайци да ни изкупят За нас нищо
18
4
 
12
 
! Отговори
Urkoto преди 10 години
До АнонименИ ще се осъществи мечтата на *** в България отново да се възцари комунизъм! Как не са се сетили песепутьовците, наистина
17
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Най-добре е да обявим война на Китай, като ни превземат и икономиката ни ще оправят, и за корупцията няма да има милост и най-важното - ще се преборят с *** раждаемост.
16
12
 
29
 
! Отговори
Иво преди 10 години
Тоя *** трябва да го махнем преди да е разсипал окончателно държавата. Този не знае какво, как и кога да говори. Ако не е Станишев да му шепне на ухо няма да може 2 думи да върже. Дядка върви си в университета, където е по-малка вредата от приказките ти. Не се ли усещаш, че не ставаш за тая работа. Жалко нищожество. Титлата премиер не ти отива и няма да направи да изглеждаш по-можещ отколкото си. Умните хора знаят кога да отстъпят, но ти не си. Ти си нищо!
15
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Щом на китайците работната ръка в българия им се струва евтина смятайте колко сме зле. Алооо бадемов ела на себе си *** и почвайте да вдигате минималната заплата , че *** продажна ще разплачем няма да ни стигнат дърветата за бесилките.
14
6
 
21
 
! Отговори
Urkoto преди 10 години
Китайски инвестиции и най-вече китайски високотехнологични производства и ноу-хау са чудесна новина отвсякъде, но ганьовеца гледам пак е недоволен в коментарите. Също така гледам, че платените червени драскачи още не са налазили темата в защита на партията майка. Господа, другаря Кутев май ще ви реже надницата - пропуснахте първите 10 коментара!!!
13
7
 
12
 
! Отговори
sokrat62 преди 10 години
Няма да се правим на китайци, няма я щото там такива като тебе Орешко ги разтрелват а в този ред на мисли то от целия МС я останат един двама я не.Ако дойдат китайците в България поне ще ни отърват от бездомните кучета щото и те като виетнамците много обичат угоените български ***, другото хубаво е, че ще се промени и цвета и очите на електората който ти гласува Орех
12
1
 
14
 
! Отговори
stariadub преди 10 години
Китай го боли к...а за България, те си имат много по-важни задачи да изкупуват бизнеси в Америка, защото Китай скоро ще е световният лидер пък и там има най-много новостроящи се синагоги
11
4
 
34
 
! Отговори
Дяволът преди 10 години
Аз лично предпочитам инфраструктура от китайци с ноу-хау (скоростни ЖП трасета), отколкото араби с дюнер на всеки ъгъл. Като дюнерите са с неясни субстанции в белия си сос. И са значително по-добре от ЕС, в които парите се въртят само през техни фирми (заради стандартизации, които (естествено) само те покриват). После защо родните фирми са на загуба ?! Ами по тази причина точно. Турците направиха метрото в голямата му част (бонус : теч на метростанция Сердика), за нас - малко трохи.
10
2
 
37
 
! Отговори
Бай Ганьо с BMW преди 10 години
Ние сме бай *** и умеем само да крадем и пием!Няма как да станем китайци::))====================================================
9
12
 
20
 
! Отговори
художника преди 10 години
До ТялотоВъв вътрешността на страната средната дневна надница е 2/два/ юана.Запитай се защо има толкова китайци у нас? Ако стандарта им е по-висок, к`ъв го дърват тука?
8
12
 
13
 
! Отговори
бъдин преди 10 години
Дойдат ли китайците ще изчезнат врабчетата!Запомнете!След тях изчезват раците под камъните на брега и т.н.!!
7
12
 
38
 
! Отговори
Н. преди 10 години
Не не искаме да сме като Китай. Сила номер едно в момента. По-добре да сме като Северна Корея, където имат дажба от кило ориз на седмица. Мръсни червени ***!!!!!
6
13
 
45
 
! Отговори
политолог преди 10 години
Според това недоразумение Станишко ДПС с 5% подкрепа командва България щом като Дилян Пеевски е щял да командва Националната сигурност на Държавата. Това показва, че в момента България има правителство на национални предатели и не Българи. Бог да ни пази от БСП-ДПС-Атака-ДС.
5
4
 
37
 
! Отговори
Тялото преди 10 години
Към днешна дата средната Китайска заплата е по-висока от БГ. В технологичния сектор има много сериозна средна класа. Като инвеститор са за предпочитане пред западни фирми.