"Решението на България за "Южен поток" е енергиен шантаж на Русия"

Руски депутат: България се поддаде на влияние от Еврокомисията и от американците
Обновена: 8 юни 2014 21:34 | 8 юни 2014 21:19, Елка Василева
382
"Решението на България за "Южен поток" е енергиен шантаж на Русия"
Снимка: архив, Reuters

Първият заместник-председател на комисията по международни  отношения на руската Държавна дума Леонид Калашников определи  решението на България да спре работата по проекта "Южен поток" като "истински енергиен шантаж по отношение на Русия", съобщи ИТАР-ТАСС.

 "Това със сигурност е свързано с Украйна, с този натиск от страна на Европа, който се оказва върху Русия", заяви Калашников.

Още по темата

Според него Европа от една страна дава вид, че участва в решаването на конфликта, а от друга - "заставя Русия да доставя газ само през Украйна", пише БТА.

По думите му "Русия е обграждана от всички страни" и при този натиск, на който е подложена, не й се предоставят обходни варианти.

Той обаче смята, че Русия е "била готова за това". "Завоят на изток е оправдан, това отдавна трябваше да бъде направено и активно да се развива сътрудничество с Китай и Югоизточна Азия", каза Калашников.

Председателят на комитета по енергетика в Руската дума Иван Грачов смята, че спирането на работата по проекта "Южен поток" от България "не е край" на проекта, тъй като Европа е заинтересована от него, предаде ИТАР-ТАСС.

 "Мисля, че това не е краят, тъй като обективно Европа е заинтересована от "Южен поток", следователно трябва да се опитаме да работим по различни направления, след като започнахме да харчим пари за проекта", казал Грачов за агенцията.

 "Може да опитаме да се договорим с Румъния и България на равнище парламенти", предложил той. "Или например да се договорим с Европа за украинските тръби. Това може да отслаби натиска върху проекта, тъй като те ще разберат, че не се каним да лишим украинските тръби от газ." Освен това "много решения на европейските страни са политизирани, така че можем да се обърнем към европейския бизнес", добавил руският депутат. "Да не говорим, че не знаем как ще се държи новият Европейски  парламент."

Според председателя на комитета в конкретния случай България се е поддала на влияние от Еврокомисията и от американците, които по думите му "са пряко заинтересовани да няма никакви конкурентни потоци".

Според руския парламентарист проблемите с България били очаквани. "Южен поток" минава през две страни, които са потенциално ненадеждни както и Украйна - това са България и Румъния, като първата в тази верига беше най-слабото място от гледна точка на рисковете", казал Грачов пред ИТАР-ТАСС.

Първият заместник-председател на комитета на руската дума по природните ресурси Валерий Язев изразил пред ИТАР-ТАСС мнение, че решението да спре работата в рамките на проекта "Южен поток" е чисто политическо и че в него няма "никакъв здрав смисъл и никаква икономика".

 "Еврокомисията е нелогична в поведението си, тъй като колкото повече газопроводи има за Европа, толкова по-голяма ще е енергийната й сигурност. Да се обявиш против такъв международен проект, подчертавам, не руски, е напълно абсурдно", допълнил той.

По думите на руския депутат "това е изгодно само за САЩ - да оставят Европа без евтин достъп до газ и да я принудят да потребява повече втечнен газ, по-възможност и американски, и така да се отслаби конкурентоспособността на европейската икономика", предположил той. Според Язев, след като затихне политическата криза в Украйна, в Европа и Америка ще започнат да се успокояват и тогава темата за "Южен поток" отново ще излезе на дневен ред.

По-рано днес българският министър-председател Пламен Орешарски каза след среща с делегация от американски сенатори, че е наредил да бъде спряна работата по "Южен поток" до отстраняване на забележките на Европейската комисия.

Еврокомисията не блокира проекта "Южен поток". Това е заявил за ИТАР-ТАСС представител на пресслужбата й. "Ние не блокираме "Южен поток", а искаме той да съответства на законодателството на ЕС", казал представителят.

Посланикът на Русия в ЕС Владимир Чижов казал за агенцията, че Еврокомисията няма основание да спре работата по подготовката на строителството на "Южен поток". "За да има основание, трябва да се докаже наличие на нарушения", посочил той.

По-рано източник в европейските институции съобщи, че в Брюксел не изключват възможността от консултации между Русия и ЕС по ситуацията за "Южен поток" още в понеделник.  "Може да се очаква този въпрос да бъде повдигнат в рамките  на тристранните консултации между Русия, ЕС и Украйна за решаването на проблема за задлъжнялостта на Киев за руския газ", посочил източникът пред агенцията.

В тази среща ще участват еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер, министърът на енергетиката на Русия Александър Новак и министърът на енергетиката на Украйна Юрий Продан. Източникът подчерта, че темата за "Южен поток" ще се обсъжда в двустранен формат, припомня ИТАР-ТАСС.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


382
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
4
 
5
 
! Отговори
ЕЛЕМЕНТАРНО,УОТСЪН! преди 10 години
До СТРАНДЖАТАРазбира се Че няма да го бъде комунизма, другарю! Отиваме направо към първобитно-общинен строй!
17
11
 
2
 
! Отговори
antrax преди 10 години
така...да видим...сега да очакваме отговора на СССР ...вдигане на цените на горивата, ядреното гориво, газа и т.н. Не дай Боже руски танкове на пристанището във Варна и Бургас. Извинявайте другари ама на там вървят нещата.
16
23
 
12
 
! Отговори
Доктор Сър Пичук преди 10 години
Да живеят ЕС и САЩ, смърт на евразийската *** на путин.русия и руснаците не са желани в България!!!
15
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Моите уважения към руския депутат но ако е забравил или пропуснал да се осведоми да му припомня че България е страна членка на ЕС.амеиканците днеска с този дибилен президент не са в най добрата си форма и аз мисля че ако някой съдейства за разрушаване на ЕС това ще бъде Америка
14
30
 
16
 
! Отговори
гфт преди 10 години
Метро на София-построено с пари от ЕСМагистрали - с пари от ЕСПодмяна на тръбопороводи, ВИК и т.н. пари от ЕСВъзможност за обучение - ЕС, никои не иска и да чуе за Русия.Кой млад човек ще предпочете да иде в руски университет пред Кеймбридж, Иейл, Сорбоната и т.н ?Да сте чували за емиграция КЪМ Русия?Да сте чували за емиграция Към ЕС- ооо ДА !БВП ЕС- 12.6 ТРИЛИОНАБВП РУСИЯ - 2.4 ТРИЛИОНАХВАЩАЙТЕ СЕ НА РАБОТА, МАХНЕТЕ КОРУПЦИЯТА ОТ КОМУНИСТИ И ЩЕ ТРЪГНЕ ВСИЧКО, ТОВА НИ ЗАДУШАВА, НЕ ЕС !
13
8
 
6
 
! Отговори
дядо преди 10 години
@СТРАНДЖАТА,в България отдавна другарю е *** И ДЖУМЕРИКАНСКИ КОМУНИЗЪМ!
12
7
 
9
 
! Отговори
Характер преди 10 години
Ето, че българските проявиха характер, както изискваше М. Миков, само че не по очаквания от Москва начин.
11
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
poredniyat avtogol vav vratata na balgariya i otnovo BSP.vreme e na zmiyata da smachkame glavata na sledvashtite izbori. da glasuvame za NACIONALSOCIALISTICHESKATA PARTIYA(NOVA BALGARIYA) - starite *** van ot noviyat bardak.
10
9
 
21
 
! Отговори
ЕЛЕМЕНТАРНО,УОТСЪН! преди 10 години
КОЛКОТО ПО-МАЛКО ГАЗ ИЗПОЛЗВАТ АБОРИГЕНИТЕ БЪЛГАРИ, МАКЕДОНЦИ,СЪРБИ, ТОЛКОВА ПОВЕЧЕ ГАЗ ЩЕ ИМА ЗА "БЕЛИТЕ" ХОРА НА ЗАПАД. И ПО-ДЪЛГО ВРЕМЕ ЩЕ ИМА. СВЕТОВНИТЕ ИЗТОЧНИЦИ СА ОГРАНИЧЕНИ. КОГАТО НЯКОЙ ТОЧИ ПОВЕЧЕ ЗА ДРУГИТЕ ЩЕ ИМА ПО-МАЛКО И ОБРАТНОТО, АКО УБЕДИШ АБОРИГЕНИТЕ ДА НЕ ТОЧАТ ГАЗ ЗАЩОТО ЗА ТЯХ БИЛО "НЕИЗГОДНО" щЕ ОСТАНЕ ПОВЕЧЕ ГАЗ ЗА "БЕЛИЯ" ЗАПАДЕН ЧОВЕК. ЗА СМЕТКА НА АБОРИГЕНА ОТ БАЛКАНИТЕ. АМА НА НЕГО ЗА КАКВО МУ Е ГАЗ? ЗА КАКВО МУ Е И ТОК? И ВЪГЛИЩА? И ПЕТРОЛ? ТОЙ Е АБОРИГЕН!
9
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Шантаж, шантаж избива !
8
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Да му имам името на първият заместник-председател на комисията по международни отношения на руската Държавна дума!
7
10
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Омерзен съм от това, че премиерът на България и президентът на България след срещи с някакви обикновени сенатори от САЩ днешната Империя на злото, си позволиха елементарно да продадат българските национални интереси! Чувствам се като долна българска *** и умирам от срам за това, че българските политически ***, шизофреници, *** и *** ме унижават по такъв драматичен начин! Алоо, народе, и ако сега не намерим сили в себе си и да излезем по улиците на страната, ако и сега си замълчим и не кажем ясно на тази политическа *** какво мислим и искаме, значи няма никакъв шанс ние,
6
23
 
9
 
! Отговори
ЕЛЕМЕНТАРНО,УОТСЪН! преди 10 години
ЗАПАДНАТА ПОЛИТИКА Е КАКТО ВИНАГИ МНОГО РАЦИОНАЛНА И ПРАВИЛНА! ЗА ДА ИМА ПОВЕЧЕ ГАЗ И ПО-ДЪЛГО ВРЕМЕ ЗА ЗАПАДНЯЦИТЕ, ТРЯБВА ДА СЕ ТОЧИ ОТ РУСКОТО НАХОДИЩЕ ПО-МАЛКО ГАЗ. А ПО-МАЛКО ЩЕ СЕ ТОЧИ КАТО СЕ ОГРАНИЧИ КОНСУМАЦИЯТА НА АБОРИГЕНИТЕ-БЪЛГАРИ. И ПОНЕЖЕ ТЕ СА С БОЛНИ МОЗЪЦИ И НЕ СИ ЗНАЯТ ИНТЕРЕСА, ДОРИ НЯМА ДА ИМ ЗАБРАНЯТ ВНОСА НА ГАЗ. ПРОСТО С АНТИРУСКИ ПРОПАГАНДНИ КЛИШЕТА ЩЕ УБЕДЯТ ТЪПАНАРИТЕ-БЪЛГАРИ ДА НЕ ВНАСЯТ ГАЗ ОТ РУСИЯ. ЗА ДА ИМА ПОВЕЧЕ ГАЗ ЗА ЗАПАДА
5
9
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Е сладко ли е да ни доите по 501 $ газта, ами сега да вие сладко
4
9
 
25
 
! Отговори
Громатор преди 10 години
До НагоренПопокатепетълТи нормален ли си бе?!?!4 ГМО-та се изходиха и васалите свалиха гащите... да не ствам още по-циничен.Бедни и роби до гроб! Само нов народен съд може да оправи работата.
3
17
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Руснаците дано им го набият на тия в брюкселското зеле
2
53
 
26
 
! Отговори
НагоренПопокатепетъл преди 10 години
Днес е велик ден за демократична България. Тропнахме с крак на руските изнудвачи. Съсипахме работата на десетките руски лобисти в България, работещи за чуждите руски интереси. Отидоха на вятъра похарчените милиарди за пропаганда и лобизъм в полза на Русия. Днес съм щастлив. България се доказа като европейска държава, а не като евро-руско-азиатска. Поздрави за фашиста Путин и неговата кокошка Южен поток, просо сънувала.
1
12
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
българия е просто пионка на игрите на запада.