САЩ и Русия отиват към ядрена надпревара

"Гардиън" за покачването на напрежението между двете сили
Обновена: 5 яну 2015 14:07 | 5 яну 2015 09:52, Елка Василева
315
САЩ и Русия отиват към ядрена надпревара
Снимка: архив, Reuters

Задълбочаващият се разрив между Москва и Вашингтон заради крилатите ракети и все по-дръзките патрули на руски подводници, способни да носят ядрено оръжие, заплашва да сложи край на ерата на контрол върху въоръженията и да възобнови опасното съперничество между двете водещи ядрени сили, пише британският в. "Гардиън".

Напрежението се покачва от американските заплахи за ответни мерки в отговор на разработването на нова крилата ракета от Русия. Според Вашингтон това нарушава един от ключовите договори за контрол върху въоръженията от времето на Студената война и увеличава изгледите САЩ отново да разположат свои крилати ракети в Европа след 23-годишно прекъсване, отбелязва вестникът.

Един от по-видимите признаци за безпокойството беше по Коледа, когато американската армия задейства над Вашингтон експериментална система, предназначена да засича идващи крилати ракети.

Северноамериканското военновъздушно-космическо командване (НОРАД) не уточни естеството на заплахата, но предприетите действия бяха извършени девет месеца, след като НОРАД призна, че Пентагонът се сблъсква с "някои значителни предизвикателства" в противодействието на крилати ракети, имайки предвид по-конкретно заплахата от руски бойни подводници, посочва изданието.

Тези подводници, които правят набези в Атлантическия океан, са въоръжени с крилати ракети, способни да носят ядрени заряди.

В светлината на агресивната реторика на Москва и изтичането на срока на ограниченията, основаващи се на договорни задължения, има несигурност дали тези ракети сега носят ядрени бойни глави, изтъква вестникът.

Покачването на напрежението става в момент, когато усилията за контрол върху въоръженията от периода след Студената война губят импулс. Броят на разполаганите от САЩ и Русия стратегически ядрени бойни глави се увеличи миналата година, а двете страни харчат милиарди долари годишно за модернизиране на своите арсенали. На фона на войната в Украйна и изпитващата затруднения икономика руският президент Владимир Путин поставя все по-голямо ударение на ядрените оръжия като гарант и символ на влиянието на Москва, посочва изданието.

Това, което най-много тревожи САЩ, е изпробването на крилата ракета със среден обсег от Русия, което според Вашингтон е явно нарушение на Договора за ликвидиране на ракетите със среден обсег на действие от 1987 г., който сложи край на опасното противопоставяне между американските и руските крилати ракети в Европа. Крилатите ракети следват релефа на терена, което им позволява да не бъдат засичани от радарите и да поразяват стратегически цели с малко или без никакво предупреждение, а това поражда страхове и у двете страни от изненадващи
изпреварващи удари, отбелязва "Гардиън".
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


315
Още по темата: САЩРусияядрени сили
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Доколкото помним историята Русия никога не е предприемала стъпки в надпревара във въоръжаването. Винаги е взимала ответни мерки, след като Сащ преприеме поредната аванрюра. Още след войната има редица планове за унищожението на СССР с ядрени бомбеи. След като руснаците създават своя бомба, щатите се кротват временно. Следва разполагането на ракети в Турция, от което следва Карибската криза. После разполагането на ракети Пършинг в западна Европа, после плановете на Рейгън за звездни войни.И кога
71
13
 
3
 
! Отговори
ф35 преди 9 години
Въпреки че не съм привърженик на Американските самолети и оръжия някой от тях дори и с свойте модификаций от виетнамската война ни карат да затаим дъх като например Тежковъоръженият самолет за подръжка на сухопътните сили АС-130U
70
2
 
28
 
! Отговори
Киро преди 9 години
Добре си живеехме без опастност от ядрена война, докато оня демон Буш реши да инсталира противоракетен щит и да прави бази в Балтика, Полша, Румъния у сега Украйна. На кому е нужно?
69
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ВенелинКитай и САЩ са на кантар като икономики но ЕС е по силно от сяка една от тях а те са плътно за САЩ сложи и ЯПОНИЯ доста по силна икономически от Русия а ЧИСТО ТЕХНОЛОГИЧНО Китай е зад САЩ ЯПОНИЯ И ЕС спорно е кой е по наприт Русия или Китай
68
2
 
20
 
! Отговори
Az преди 9 години
Подводниците не могат да извършват набези - те не са кучета.Носят дежурства наречени ДОЗОР и то което е най готино целогодишно непрекъснато под носа на краварите!!!!!!
67
1
 
6
 
! Отговори
бг преди 9 години
До Венелин - а какво пише,как Америка ще бъде унищожена?
66
1
 
7
 
! Отговори
АМБ преди 9 години
До Анонимен 78 Да бе да- имаш достъп но само до позволените.Нали не си мислиш че военните ще позволят на спътниците да фотографират секретните им обекти и още повече да ги правят общественно достояние?
65
3
 
18
 
! Отговори
до 71 преди 9 години
Действително, Раптора е гордостта на щатите, но и него го спряха от производство. Защото е безумно скъп. Струва толкова, все едно е направен от 19 тона злато! Колкото тежи самият той.АИ как само с 22 самолета от този тип ще унищожи руснаците. Които ще го прихванат още докато пилота се качва в кабината.
64
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 76 - преди да падне но падна и отива още на доло а и е 900 евро в френсия легион
63
0
 
23
 
! Отговори
Да не забравяме преди 9 години
Да не забравяме, че американците разположиха първи в Румъния противоракетни ракети, които могат да се използват и за нападение. Сега е ред на Русия с противоракетен щит в Куба.
62
2
 
1
 
! Отговори
бг преди 9 години
Алекс ви обяснява,***,има трик в тези изчисления 600 милиарда и 60 милиарда.Повтарам ( като Жорж Ганчев ) внимавайте как ги изчислявате.
61
1
 
21
 
! Отговори
Венелин преди 9 години
В Беблията не пише, че Русия ще унищожи Америка, а че Америка ще бъде унищожена. Това са 2 съвсем различни неща!Колкото до икономическата война, сега ситуацията е много по-различна от преди 30 години. САЩ не са първа икономическа сила и имат астрономически дълг, който всеки момент може да ги доведе до срив. Нямат и монопол върху високите технологии - те са в Азия.Невъзможно е да се предвиди кой ще излезе победител така, че разумното поведение за България е да не се меси в този конфликт!
60
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АМБа ссср ги крие щото не са повот за гордос ДНЕС има много информация и доста неща са ясни ВСЕКИ може да разгледа и най секретната база от домашния си комп Включително и ядрените площатки
59
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До бгВ Библията пише че Русия е унищожителката на Америка.браво! Вече можем и да четем! Кога ще започнем да мислим?
58
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А бре соросоиде във Франция чужденстранния легион е със 600 евро заплата , което горе долу 30000 рубли , преди да падне рублата.
57
8
 
2
 
! Отговори
бг преди 9 години
До *** ***- внимавайте как изчислявате военните разходи.
56
1
 
22
 
! Отговори
АМБ преди 9 години
Тук разни "експерти" коментират кой с какви оръжия разполага и естественно източник на инфото е дискавъри или пресата.Смешници.Смятате ли че коя да е държава ще даде пълен достъп до най-новите си оръжия.Колкото до конфликта ситуацията много прилича на тази през 1964 год в Тонкинския залив,която става причина за войната между САЩ и Виетнам.Разликата е че този път директно срещу САЩ са изправени руснаците.А та са костелив орех.Ако беше друга държава отдавна щеше да бъде демократизирана.
55
2
 
9
 
! Отговори
Алекс преди 9 години
До десет пътиДа, но САЩ имат да "опазват" цял свят. Огромната част от бюджета им отива за логистика и издръжка на горещи точки, бази и железария на почти всички континенти. В този смисъл може да се окаже, че военните им разходи са дори недостатъчни спрямо руските.
54
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До бг70 къв е този Сектански текст има едни работи за ГОТА и МАОГОТА 200 милиона армия но те ГУБЯТ
53
16
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До до 6767 ф -35 си е ясно че няма да е кой знае какво но Ф22 е с класи нат всичко руско Еврофайтара на пример е с 2 км по голям таван и 25 процента обсег от су 35 което е най доброто в Русия Т 50 е прототип 5 броя и блиските 10 години няма да го видим масово