САЩ и Русия отиват към ядрена надпревара

"Гардиън" за покачването на напрежението между двете сили
Обновена: 5 яну 2015 14:07 | 5 яну 2015 09:52, Елка Василева
315
САЩ и Русия отиват към ядрена надпревара
Снимка: архив, Reuters

Задълбочаващият се разрив между Москва и Вашингтон заради крилатите ракети и все по-дръзките патрули на руски подводници, способни да носят ядрено оръжие, заплашва да сложи край на ерата на контрол върху въоръженията и да възобнови опасното съперничество между двете водещи ядрени сили, пише британският в. "Гардиън".

Напрежението се покачва от американските заплахи за ответни мерки в отговор на разработването на нова крилата ракета от Русия. Според Вашингтон това нарушава един от ключовите договори за контрол върху въоръженията от времето на Студената война и увеличава изгледите САЩ отново да разположат свои крилати ракети в Европа след 23-годишно прекъсване, отбелязва вестникът.

Един от по-видимите признаци за безпокойството беше по Коледа, когато американската армия задейства над Вашингтон експериментална система, предназначена да засича идващи крилати ракети.

Северноамериканското военновъздушно-космическо командване (НОРАД) не уточни естеството на заплахата, но предприетите действия бяха извършени девет месеца, след като НОРАД призна, че Пентагонът се сблъсква с "някои значителни предизвикателства" в противодействието на крилати ракети, имайки предвид по-конкретно заплахата от руски бойни подводници, посочва изданието.

Тези подводници, които правят набези в Атлантическия океан, са въоръжени с крилати ракети, способни да носят ядрени заряди.

В светлината на агресивната реторика на Москва и изтичането на срока на ограниченията, основаващи се на договорни задължения, има несигурност дали тези ракети сега носят ядрени бойни глави, изтъква вестникът.

Покачването на напрежението става в момент, когато усилията за контрол върху въоръженията от периода след Студената война губят импулс. Броят на разполаганите от САЩ и Русия стратегически ядрени бойни глави се увеличи миналата година, а двете страни харчат милиарди долари годишно за модернизиране на своите арсенали. На фона на войната в Украйна и изпитващата затруднения икономика руският президент Владимир Путин поставя все по-голямо ударение на ядрените оръжия като гарант и символ на влиянието на Москва, посочва изданието.

Това, което най-много тревожи САЩ, е изпробването на крилата ракета със среден обсег от Русия, което според Вашингтон е явно нарушение на Договора за ликвидиране на ракетите със среден обсег на действие от 1987 г., който сложи край на опасното противопоставяне между американските и руските крилати ракети в Европа. Крилатите ракети следват релефа на терена, което им позволява да не бъдат засичани от радарите и да поразяват стратегически цели с малко или без никакво предупреждение, а това поражда страхове и у двете страни от изненадващи
изпреварващи удари, отбелязва "Гардиън".
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


315
Още по темата: САЩРусияядрени сили
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Истината е, че този път САЩ и Русия са се хванали за гушата. Един ще излезе победител. Щатите не могат да си позволят силна Русия. Ако сега я изпуснат - край с тяхната хегемония. И тъй като военно решение няма , започва нова ера - Рейгън2.Лошото в случая е, че руснаците видяха какво ги очаква след загубата на първата студена война и сега ще се 'бият' до край . В резултат - ядрена война. Не виждам повод за радост от защитниците на която и от двете страни.
51
2
 
21
 
! Отговори
бг преди 9 години
В Библията пише че Русия е унищожителката на Америка.
50
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Блокиран в Дневника руснаците плащат по 30000 рубли на войник което е 840 лева не е сериозна мотивация 90 лева повече от колкото в БГ армията до колкото я има
49
1
 
23
 
! Отговори
до 54 преди 9 години
Правилно, Ф-35 е провалът на века! Може ли струващият 200 милона долара самолет, да не са му осигурили програмно обезпечение за стрелба с оръдията. И сега компютъра ги вижда като чужд хардуер. От Локхийд Мартин, заявяват че ще решат проблема до 2019 г.А поръчките, които са платили мераклиите за този самолет.
48
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Физиците на Запад и в САЩ карат таксита.. Това е неперспективна професия за западната младеж.. В Русия и Китай не е така.. Това са хора които за всичко стават във всяка промишленост.
47
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
от 1 януари Путин подписа указ за чуждестранен легион.. Всеки чужденец който иска да служи в руската армия може да се пробва.
46
7
 
10
 
! Отговори
десет пъти преди 9 години
Военния бюджет на Сащ, около 600 милиарда долара, е десет пъти по-голям, отколкото руския, около 60 милиарда долара.
45
2
 
41
 
! Отговори
по-спокоен преди 9 години
Винаги се чувствам по-спокоен, когато близо до Европа има руски бойни самолети, руски бойни кораби и се състои пуск на руски балистични ракети. Защото те осигуряват мира. От края на Втората световна война, руски самолети, кораби и ракети не са бомбардирали никого и не са убивали цивилни. Докато Нато и Сащ се занимават само с разпалване на войни. Нато и Сащ произволно бомбардират, когото си искат и масово убиват мирно население, включително и малки дечица.
44
0
 
15
 
! Отговори
до Странджа преди 9 години
Ще ми се да няма но ми се струва че тях вече започна тази година се очертава да бъде много трудна ако не седнат Американците да си изгладят отношенията с Русия
43
13
 
7
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 9 години
Другари може да се пенявите цяла година ако искате, ядрена надпревара няма да има. да кажем, че на никой не му дреме за свободните британски съченения и комунистическите въжделения.
42
31
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Руснаците се много мнооого зле. Скора джуджето Путин ще клекне на чичко Сам. След санкциите икономиката е разрушена, рублата се срина, руснаците гладуват, магазините са празни, задава се купонна система, рейтинга на Путин е ударил дъното и скоро руснаците ще излязат на улицата и ще го пометат.
41
1
 
6
 
! Отговори
до 54 преди 9 години
Ко ти дреме нали лети бързо ЗА ОКОЛОСВЕТСКИ ПЪТРШЕСТВИЯ Е ИДЕАЛЕН :)
40
7
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Във военните технологии Русия е с около половин век пред САЩ. Разработките на Русия в момента ще бъдат настигнати от САЩ след 50- 100 години - например НАТО няма да има системи като С-400 в близките 100 години защото нямат технологичното ниво. Провалът Ф-35, който се оказа че не можа да стреля и струва половин трилион(към 2019 година щели да оправят системите за стрелба), а го приеха на въоражение не може да излезе при дог-файт дори на Миг-21 от 50те години на миналия век.
39
2
 
30
 
! Отговори
До 40 преди 9 години
Руският активен ядрен арсенал всъщност е по-малък от американския, но руснаците дори в най-черните години при Елцин продължаваха да го финансират и модернизират. Американските "победители" пък се отпуснаха, не правиха нищо и сега почнаха да се чешат по главите откъде идва 20-годишната технологична дупка, която трябва да навакскват. То само с технологии от първия мандат на Рейгън не става, трябва и малко акъл.
38
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Само си ги мерят, никой не е толкова луд, че да използва ядрено оръжие за директно нападение.
37
28
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Избериси САЩ или КИТАЙ расия е бита карта
36
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До свинаряимат бе, само дето са на по 50г.
35
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Амерйканците нямат нищо за това си и имат създадено Нато за да може други да се самоизбиват като през Втората Световна Война без това тяхното Нато са си пълна нула въпреки че и с него не са кой знае какво
34
28
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Блокиран в Дневник40 атомни подводници12 ядрени подводници всяка със 609 бойни главиРусия няма самолетоносачи, защото тя НЕ е агресивна държава и не разполага войски извън територията си.Не е лесно човек да е ***, особено ушанката!В Украйна има руски туристически войски :) Нямат самолетоносачи, а само туристически атомни подводници :)
33
3
 
18
 
! Отговори
до 42 преди 9 години
За Khibiny чувал ли си? Ей така американците опитаха преди няколко месеца да навлезе техен кораб в руски териториални води, ама си подвиха опашките.