САЩ и Русия отиват към ядрена надпревара

"Гардиън" за покачването на напрежението между двете сили
Обновена: 5 яну 2015 14:07 | 5 яну 2015 09:52, Елка Василева
315
САЩ и Русия отиват към ядрена надпревара
Снимка: архив, Reuters

Задълбочаващият се разрив между Москва и Вашингтон заради крилатите ракети и все по-дръзките патрули на руски подводници, способни да носят ядрено оръжие, заплашва да сложи край на ерата на контрол върху въоръженията и да възобнови опасното съперничество между двете водещи ядрени сили, пише британският в. "Гардиън".

Напрежението се покачва от американските заплахи за ответни мерки в отговор на разработването на нова крилата ракета от Русия. Според Вашингтон това нарушава един от ключовите договори за контрол върху въоръженията от времето на Студената война и увеличава изгледите САЩ отново да разположат свои крилати ракети в Европа след 23-годишно прекъсване, отбелязва вестникът.

Един от по-видимите признаци за безпокойството беше по Коледа, когато американската армия задейства над Вашингтон експериментална система, предназначена да засича идващи крилати ракети.

Северноамериканското военновъздушно-космическо командване (НОРАД) не уточни естеството на заплахата, но предприетите действия бяха извършени девет месеца, след като НОРАД призна, че Пентагонът се сблъсква с "някои значителни предизвикателства" в противодействието на крилати ракети, имайки предвид по-конкретно заплахата от руски бойни подводници, посочва изданието.

Тези подводници, които правят набези в Атлантическия океан, са въоръжени с крилати ракети, способни да носят ядрени заряди.

В светлината на агресивната реторика на Москва и изтичането на срока на ограниченията, основаващи се на договорни задължения, има несигурност дали тези ракети сега носят ядрени бойни глави, изтъква вестникът.

Покачването на напрежението става в момент, когато усилията за контрол върху въоръженията от периода след Студената война губят импулс. Броят на разполаганите от САЩ и Русия стратегически ядрени бойни глави се увеличи миналата година, а двете страни харчат милиарди долари годишно за модернизиране на своите арсенали. На фона на войната в Украйна и изпитващата затруднения икономика руският президент Владимир Путин поставя все по-голямо ударение на ядрените оръжия като гарант и символ на влиянието на Москва, посочва изданието.

Това, което най-много тревожи САЩ, е изпробването на крилата ракета със среден обсег от Русия, което според Вашингтон е явно нарушение на Договора за ликвидиране на ракетите със среден обсег на действие от 1987 г., който сложи край на опасното противопоставяне между американските и руските крилати ракети в Европа. Крилатите ракети следват релефа на терена, което им позволява да не бъдат засичани от радарите и да поразяват стратегически цели с малко или без никакво предупреждение, а това поражда страхове и у двете страни от изненадващи
изпреварващи удари, отбелязва "Гардиън".
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


315
Още по темата: САЩРусияядрени сили
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
92
12
 
5
 
! Отговори
Учителя преди 9 години
До ВенелинСамо че САЩ и да сменят посоката и да тръгнат срещу Китай на Китай пак ще им трябват 1000 години докато ги стигнат. Не забравяй че 80% от китайците са още в каменната ера :)
91
5
 
12
 
! Отговори
анализатор преди 9 години
Краваристанците реват с всички сили, че Русия разработва нови ядрени оръжия!А ЗАЩО толкова силно РЕВАТ ПИНДОСТАНЦИТЕ?Ще обясня просто!Защото краваристанците не поддържат от 30 г. заводите, които бяха определящи за ядреното производство на оръжия, т. е. в момента нямат нужния технологичен цикъл за производство на ядрени бойни глави и до 2020 г. Ще им остане около 25% от наличния арсенал, т. е. ще бъдат тотално уязвими за вероятен агресор и затова бързат с провокирането на война!Това е дечица
90
9
 
5
 
! Отговори
до AssBanger преди 9 години
Даните ти които си дал няма как да бъдат проверени защото са строго секретни така че си един ЛЪЖЕЦ.Плюс това и малките деца знаят че само 10% от ядрения арсенал на САЩ и Русия могат да изпепелят целия свят.Все пак не забравяй че ако скочи САЩ ,скача и НАТО.А в НАТО има 5 ядрени държави.
89
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
а воения бюджета на русия да неби да не е 85 процента за заплати и ремонти а за наема на базите е 1500000 долара в бюджета на БГ на година както и гориво за цялата ни авияция НЕ пускай червени партенки
88
3
 
17
 
! Отговори
Румбо преди 9 години
Русия изоставаше само при крилатите ракети!Още преди 3-4 години в доклад на Рогозин се казва:"САЩ имат план чрез масиран удар с конвенционални крилати ракети(над 10 000) да унищожат до 80% от руския ядрен потенциал." И това много преди кризата в Украйна!Разбирате ли сега защо на САЩ им трябваше Украйна и защо Русия си прибра Крим като изпреварваща мярка!?Изстреляна от територията на Украйна ракета за броени минути достига Москва!Но тая изтече-сега от Крим се контролира целия южен фланг на НАТО!
87
12
 
7
 
! Отговори
Учителя преди 9 години
Супер! Големия тактик и стратег Путин, какъвто е инат не може да се усети кога да отстъпи. Това ще съсипе тотално Матушка Русь, както при Рейгън. Е ако е Путин продължава де е на власт естествено :)
86
13
 
5
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
До бг Аз си бия главата и не мога да разбера едно - МАРШАЛ ШОЙГУ ! Един индианец, който даже не е ходил войник. И как този може да ми бъде идол? Та на него дядо му е ял сурова риба и е дрънкал на дайре.
85
1
 
13
 
! Отговори
шаигу преди 9 години
хубаво е че вземате отношение по глобалните процеси на планетата истината е че светът е на косъм от глобален военен конфликт между наи могъщите и въоръжени държави във воината в югославия бяха свалени 87 процента от американските крилати ракети а като "приземиха"на парчета невидимият самолет воината незабавно спрясега реалностите са други шанса на сащ да спечелят е минус 2000процента замислете се
84
3
 
7
 
! Отговори
бг преди 9 години
СССР никога не е патрулирал в Мексиканския Залив докато днешна Русия патрулира.
83
3
 
15
 
! Отговори
Венелин преди 9 години
до 87Да, САЩ и Китай са с близки показатели в момента, но кигайците се движат напред със скороста на автомобил, а американците - на пешеходец с 100 килограмова раница на гръб (дълг). Пък да не забравяме че има и други такива страни (развиващи се) с огромен потенциал и скорост, които въобще не са приятелски настроени към САЩ. Япония също е в криза и като военен потенциал е 0. Европа с огромни проблеми и, ако не се отдели от американската политика ще си създаде още повече...
82
3
 
19
 
! Отговори
анализатор преди 9 години
Освен това почти 85 % от краварския бюджет отива за заплати, застраховки, подръжка на самолетоносачните групи и материално-техническо обезпечение на 1154те военни бази на краварите в страните от цял свят (включително и 5те им бази в България, за които не плащат на нашата страна и стотинка наем, а на Гърция за подобни бази плащат наем десетки милиони долари).
81
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
***изгледите САЩ отново да разположат свои крилати ракети в Европа след 23-годишно прекъсване, отбелязва вестникът.***Та те никога не са си махали крилатите ракети от Европа.
80
2
 
15
 
! Отговори
бг преди 9 години
Маршал Шойгу каза че отсега нататък Русия ще има постоянно ядрено присъствие в Западния Атлантик,Източния Пацифик,Карибите и Мексиканския Залив,за да се поддържа световния мир.
79
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До до 71безумно скъп. Струва толкова, все едно е направен от 19 тона злато! Колкото тежи самият той--------------- Време е да се събудите от тежкия колхозен сън. В 21-ви век има материали доста по-скъпи от златото.
78
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До AssBanger97 брой и канада и ЕС сложи и АВСТРАЛИЯ и Япония и НЕЗАБРАВЯЙ АНГЛИСКИЯ И ФРЕНСКИ АРСЕНАЛ
77
3
 
12
 
! Отговори
анализатор преди 9 години
Чета, че някои тук пишат, че краварския военен бюджет е 10 пъти но-голям от руския!На пръв поглед е така, но не съвсем!Наскоро в американската преса се промъкна любопитна информация заодита на харчовете на НАСА!А та изскочи нещо страховито - чиновниците от снабдяването купували обикновен чук с тегло 400 гр. на цена от 50 $, при нормална цена 4 $.Чудовищни злоупотреби!Затова сериозните експерти са на твърдо мнение, че военните бюджети на двете страни са съпоставими!
76
1
 
12
 
! Отговори
бг преди 9 години
Рейгън е бил доносник на ФБР.
75
4
 
19
 
! Отговори
AssBanger преди 9 години
Условие на задачата:Ядрен Арсенал в готовност/наличниРусия 2430 / 11000САЩ 2150 / 8000Площ:Русия 17,098,242+КримСащ 9,629,091Кой кого ще изпепели?
74
3
 
24
 
! Отговори
АМБ преди 9 години
Не знам кой прав,кой крив но наистина обстановката се нажежава.Според мен руснаците са си в правото да "наглеждат" Атлантика при положение че НАТО постоянно извършва провокации с разните им маневри и учения в близост до границите на Русия.Доколкото си спомням мирният договор след края на 2 световна война забранява разполагането на въоръжени сили на Западните сили в близост до руските граници.
73
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До до 83 в бройки Ф 22 е 185 броя за теглото су 35 е също толкова 400 евро файтари също не са за потценяване при положение че са по добри от су 35 в тават и обсег а са 11 тона самите су 35 са 40 броя