Москва изглежда блъфира с газовите заплахи към ЕС

Руско издание коментира преговорите за съдбата на "Турски поток"
Обновена: 15 яну 2015 14:16 | 15 яну 2015 09:40,
169
Москва изглежда блъфира с газовите заплахи към ЕС
Снимка: Reuters, архив

Русия и ЕС маркираха позициите си в преговорите за съдбата на газопровода "Турски поток" - приемник на "Южен поток", който бе отменен през декември, пише руският в. "Комерсант".

Газпром отправи твърд сигнал, че при всяко положение до 2020 г. ще се откаже от транзита на газ през Украйна, и препоръча на Европа да побърза с изграждането на тръбопроводи, за да получава газ през Турция. Европейската комисия обаче се усъмни дали схемата е целесъобразна в икономически план и дали Газпром е готов заради "Турски поток" да разруши реномето си на сигурен доставчик.

Такъв е резултатът от първото посещение в Русия на новия европейски преговарящ по енергетиката, зам.-председателя на ЕК Марош Шефчович. Шефът на Газпром Алексей Милер доста твърдо му обясни подхода на своя концерн. До 2020 г. руският монополист се кани изцяло да прехвърли обемите, транзитирани през Украйна, към "Турски поток" - така ще бъде наречена новата тръба според желанието на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, посочва изданието, цитирано от Би Би Си. Дотогава европейците трябва да построят газопроводи, чрез които да вземат руския газ от Западна Турция, а не от Централна Европа, както е сега.

"Турски поток" е единственият маршрут, по който може да бъдат доставяни 63-те милиарда кубика руски газ, минаващи засега транзитно през Украйна - други варианти няма", цитира вестникът думи на Милер.

Според него европейците трябва да започнат строежа "още днес", иначе руският газ "може да се озове на други пазари". Тази ултимативна позиция едва ли бе новина за Шефчович, но след срещата той активно демонстрира учудване, се казва в материала. 63 милиарда кубика са голямо количество газ, "което навярно не е необходимо нито на Турция, нито на страните от Югоизточна Европа". А за доставките в Централна Европа трябва да се намери "по-обосновано решение", изтъкна зам.-председателят на ЕК, цитиран в статията.

Шефчович намекна, че идеята на Газпром да продава на европейците по 50 милиарда кубика газ, доставян в Западна Турция, "едва ли ще работи", при все че Европейската комисия е готова да я обсъди. За целта Русия може да вземе участие в дейността на работната група от делегати на бившите страни участнички в "Южен поток".

Според събеседници на "Комерсант" от газовия бранш заплахата на Милер да прехвърли газа "на други пазари" изглежда е блъф, защото през 2014 г. Газпром е добил минималния обем газ, откакто съществува, точно защото не е успял да продаде повече. "ЕС надали има интерес да инвестира в нови газопроводи, за да получава пак същия газ, който бездруго тече към Европа през Украйна", коментира Андрей Полишчук, експерт на "Райфайзенбанк".Според него при прокарването на "Турски поток" Газпром би могъл да предложи на Европа отстъпка за съответните количества газ, дори да ги продаде на едро в рамките на концепцията за общи покупки на газ в ЕС. В момента обаче ЕС има интерес - включително по политически причини - да бъде запазен транзитът през Украйна, добавя пред "Комерсант" специалистът.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


169
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
9
 
14
 
! Отговори
23 преди 9 години
Технически неизпълним бил турския поток. Господа експерти, спрете се. Извадете чертежи и докажете тезата си. Въздух под налягане сте. Русия е гигант спрямо вас.
17
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това е руския вестник Капитал
16
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименЩЕ ПОЛУЧИТЕ ТУРСКИ ПАТОК НА СВОБОДАТА
15
4
 
8
 
! Отговори
КЕРИ НОСИ ГАЗ С КОФИ преди 9 години
от АМЕРИКА. Ама надали, защото там СЛАНЦИТЕ умряха вече при тая цена на нефта. Та може би идва за БАЗИ и ОРЪЖИЯ срещу РУСИЯ, или за 7 блок на УЕСТИНХАУС на ТЪМНО БЕЗ КОНКУРС, или искат да ни включат пак срещу ИСЛЯМИСТИТЕ, дето ни струваха вече 1 МИЛИАРД и ДЕСЕТКИ УБИТИ
14
5
 
10
 
! Отговори
ох преди 9 години
сега това не са ли пълни глупости нали сега повечето газ минава през УКРАЙНА може да намалява ама минава от там като се спре да минава от там ще минава от Турция значи тия страни който го купуват от там искат не искат ще го купуват от Турция в каквото и да е количество, шистовата революция в ПОЛША е в пълен провал вече компаниите бягат от там и това вече се знае официално а странното е че както тука така и там бяха им казали че имат газ за 300 години и накрая се оказа балон
13
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Явно куклата на конци Милер се е насочил да продава газ на САУДИТСКА арабия,Иран и Ирак-натам е насочил потокка си в желаниято да го използва като *** за европейците.Невероятен успех за БГ посещението на КЕРИ в България-много ясен знак за ястребите в Москва.
12
1
 
8
 
! Отговори
до 6 преди 9 години
Ами, прекрасно е, че "напоследък" са се побратимили руската мечка и турския полумесец, след като са си проливали взаимно кръвчица 300години. А можеш ли да прогнозираш какво ще става в Турция през следващите няколко десетилетия. В момента е светска държава, а ако залитне към ислямизма ?
11
4
 
9
 
! Отговори
nobi преди 9 години
Ами ако ЕС каже, че няма да купува газ през Турция ? И да изгради терминали за Азерски газ или пък направо тръба.
10
10
 
10
 
! Отговори
23 преди 9 години
Вие разчитайте на това, че блъфира. Много мъдро. Скоро народът ще е на улица отново, господа хитреци.
9
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Пешкомечти.....мечти.....
8
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Този Милер изтрезнява ли някога?Не се ли досеща,че ако руснаците бяха по умни от западняците,сега СИВ щеше да приема членове ,а не ЕС?То и на децата им стана ясно,че РУСИЯ няма пари за никакъв поток и всчикото е руска рултка путинска.Само тъпанарите -фанатици от петата колона викат УРА!
7
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Имам чувството, че тука някакъв *** пердаши яко коментари!
6
7
 
19
 
! Отговори
Пешко преди 9 години
поживем увидим казват братушките, но аз смятам, че никакъв турски поток няма да има. Освен че е напълно безсмислен, турците не са гъкнали по въпроса, само Путин, МИлер и свитата им дрънкат обидено
5
20
 
15
 
! Отговори
БЕЗПОРНО преди 9 години
Няма случай в който Путин да е обявил нещо,и после да се е отвърнал---казано сторено.Това е.А еврогейците още немогат да проумеят,че точно заради това,Путин е най-влиятелният политик....за еврогейците честа и достойнството не са присъщи.
4
12
 
21
 
! Отговори
ПУТИН преди 9 години
каквото каже това става, а не като ТИКВАТА сутрен едно, на обед друго, вечер трето. На дугия ден нещо ново и така докато сам се оплете в лъжите и глупостите, дето говори. И поне да правеше нещо, ама *** като ТИКВА какво да разбира освен да рита мачле с приятели и да се прави на мъж, ама като стане напечено се крие като МИШКА и се оправдава все с другите му били виновни
3
16
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Газпром"на няколко пъти ви каза--Южен поток е спрян.......Новият проект е "Турски Поток" и ако искате газ-това трябва да го разберете.Точка. Какво шантажиране,какви пет лева бе....
2
14
 
25
 
! Отговори
ХИТРАТА СВРАКА БОКО преди 9 години
от 3 стола / 3 големи РУСКИ ПРОЕКТА/ избра да седне на АМЕРИКАНСКИЯ ЧЕРЕН и ЧЕТВЪРТИТ
1
15
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Турски поток е въздух под налягане, до момента няма нищо официално, няма и да има. Ако все пак стане, то обвързването с Турция би било самоубийствено за Русия, ще се поставят в огромна зависимост от потенциално неприятелска държава, чието политическо бъдеще е доста неясно. Няма да могат да я мачкат като Украйна или България. Турците не са 100% зависими от този газ, така ще ги изнудват, че свят ще им се завие на братушките.