Руските ВМС с предизвикателство към САЩ

Америка се сблъсква и с бързото разрастване на китайските ВМС
Обновена: 3 ное 2015 18:45 | 3 ное 2015 18:18, Елка Василева
138
Руските ВМС с предизвикателство към САЩ
Снимка: архив, Reuters

Съединените щати водят дебати дали да разположат още кораби и други военноморски средства в Европа в момент, когато активността на руските бойни кораби и подводници е на равнища, невиждани от две десетилетия, според новия командващ американските военноморски сили, пише Деметри Севастопуло във в. "Файненшъл таймс".

Адмирал Джон Ричардсън, началник щаба на ВМС на САЩ, каза пред "Файненшъл таймс", че американският военен флот прави преоценка на своите глобални позиции на фона на руската активност, която се простира от Черно през Средиземно море до Тихия океан.

"Техните подводници и кораби не са били толкова активни от дълго време, от 20 години", заяви Ричардсън в интервю. "Как ще позиционираме нашите сили, за да гарантираме поддържането на подходящия баланс и способността за съответна реакция?"

Адмиралът каза, че американските ВМС извършват оценка дали да увеличат присъствието си в Европа и Тихия океан. "Сега обсъждаме точно това", довери той.

Въпреки че част от засилената активност на руските военноморски сили се дължи на намесата на страната в Сирия, такава се наблюдава от източното крайбрежие на САЩ до Пасифика. Адмирал Виктор Чирков, командващият руските ВМС, каза наскоро, че патрулите на руски подводници са се увеличили с 50 процента от 2013 г.

Представители на американските власти са особено обезпокоени от признаците, че руски подводници наблюдават критично важни телекомуникационни кабели по дъното на Атлантическия океан - дейност, която според адмирал Ричардсън би била "много тревожна".

"Много трудно е да се възстанови такъв тип трафик във всеки друг канал", заяви той. "Това ще е заплаха срещу другата глобална система, информационната... която е свързана с просперитета, със сигурността."

Руската активност идва в момент, когато САЩ провеждат нови операции в Южнокитайско море в противовес на поведението на Китай - агресивни действия по море и изграждане на изкуствени острови - което според много държави заплашва свободата на корабоплаване във води, през които преминава 30 процента от световната търговия.

Американските и японските военноморски сили освен това провеждат съвместни учения в Южнокитайско море според представител на САЩ в областта на отбраната. Японска фрегата се присъедини към американския самолетоносач "Теодор Рузвелт" за операция, целяща да помогне на японските ВМС да се стиковат по-добре с американските.

Адмирал Ричардсън заяви, че руската и китайската активност подчертават необходимостта страните да спазват правилата за поведение в морето, за да не бъдат заплашени глобалната търговия и просперитет. Южнокитайско море е основен морски път, но други 20 процента от световната търговия преминава през Средиземно море.
Адмиралът каза, че "съмнителните мотиви" на Китай и Русия са предизвикали опасения за стабилността на глобалната система, която гарантира сигурността на корабоплаването и безпроблемното осъществяване на търговията.

"Отново е предизвикан смут в глобалната система", заяви той. "Сегашният модел е равен достъп за всички... Заплашен ли е той?"

Адмирал Ричардсън каза, че президентът Владимир Путин се опитва да върне руските ВМС на международната сцена, за да "направи така, че да се заговори отново за тях, те да бъдат възприемани като... сериозни играчи", и това явление "не е краткосрочно".

Русия поддържа силни военни инвестиции от края на студената война, дори през последните години въпреки отслабването на икономиката й. Адмирал Ричардсън каза, че Русия неотдавна е демонстрирала качеството на своя флот чрез изстрелването на крилати ракети по мишени в Сирия от бойните си кораби в Каспийско море. "Това е значителна способност, значителна демонстрация", отбеляза той.

Руската военноморска активност идва в момент, когато САЩ се сблъскват и с бързото разрастване на китайските ВМС. През последните две години Китай построи пет изкуствени острова в Южнокитайско море, за да увеличи своята мощ в Пасифика.

Китай протестира миналата седмица, когато американски военен кораб премина близо до един от изкуствените острови - ход, който показва, че Съединените щати не признават териториалните претенции на Китай.

Адмирал Ричардсън изтъкна, че САЩ не са отправили възражения, когато китайски военни кораби преминаха наскоро през териториални води на страната около Алеутските острови след съвместни учения с руските ВМС. Съединените щати освен това казват, че Китай излага на риск глобалната морска система, която помогна на собствената му икономика да нарасне драматично през последните три десетилетия.

"В много отношения те спазват напълно и дори защитават това върховенство на закона. Приносът им за антипиратската мисия е един пример за това. Китайците бяха много ясни за тяхната свобода на корабоплаване около Алеутските острови", каза адмирал Ричардсън. "Само в тези райони, в Южнокитайско море, те изглежда възприемат различна позиция."

Въпреки че напрежението остава високо в Южнокитайско море, адмирал Ричардсън заяви, че Съединените щати обръщат внимание и на островите Сенкаку - контролиран от Япония архипелаг в Източнокитайско море, за който обаче претендира и Китай под името Дяоюйдао и където китайски кораби плават редовно във води, които японската страна твърди, че са нейни териториални.

"Това е нещо... на което трябва да продължим да обръщаме сериозно внимание. Макар че ситуацията не е така напрегната, както преди две години... ние не бива да изпадаме в самодоволство и да отвръщаме поглед от тази част на света, и аз не мисля, че ние го правим."

Адмирал Ричардсън, който пое поста през септември, заяви, че е от решаващо значение за американските военноморски сили и техните партньори в света да работят заедно колкото е възможно без прекъсване, особено в една епоха, когато ресурсите не са неограничени и споделянето на информация чрез технологии е станала от критично важно значение.

Той изтъкна факта, че сега няма търговски кораби, които да са държани в плен от пирати близо до Аденския залив, като успешен пример за типа многостранно военноморско сътрудничество през 21-и век. Китай, например, играе роля при патрулирането в тези води край източното крайбрежие на Африка.

Адмирал Ричардсън заяви, че ВМС на САЩ също така възприемат киберзаплахите по-сериозно в сравнение с преди няколко години. "Това определено е нещо, което увеличи своето значение. Имаме по-ясна представа за него. И разбираме по-добре този въпрос, осъзнаваме колко критичен е той."

Бившият командир на подводница също така защити факта, че американските военноморски сили нямат самолетоносач в Персийския залив. Някои експерти се безпокоят, че планираното двумесечно отсъствие - за ремонтни дейности след продължило повече от едно десетилетие присъствие - може да окуражи Иран.
"Тук няма липса на ангажираност. Ще видите, че щом преминем през този период, ние всъщност ще увеличим своето присъствие", каза адмирал Ричардсън. "Това е нещо, което ще бъде забравено доста бързо."
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


138
Още по темата: КитайСАЩРусияВМС
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
0
 
0
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Анонимен 122Ако имаш предвид големи кораби да така е. Обаче когато РФ усети че не може да строи големи кораби, основната корабостроителница в ОДЕСА реално вече не съществува защото Украйна и СЕОАКАШИЛИТО я приватизираха и се разпродава на парче, почнаха да слагат стратегически системи на леки кораби. САЩ имат около 100 разрушителя и крайцера със стратегически възможности половината са заети с ПРО и са тлъсти цели. РФ строи по поне десетина леки кораби годишно можещи да носят крилати ракети.
86
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
БНА освен да събира реколтата друго не можеше най общо казано бе малко по стока от ЮнА а нея я видяхме как я РАЗМАЗАХА ХЪРВАТИТЕ
85
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
съотношението на флота САЩ Русия е 40 към 1 другото са фантазий на мамашистана
84
14
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В ютубата излизат няколко различни s300 failure, s300 malfunction и това са снимани от руснаците, колко още има дето не са стигнали до ютюбе, руснаците са смешни
83
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Прав си 121 , арматата угасна за срам и позор, изтеглих я, ракетите им падат върху ушанките, буквално, защо не потърсите в ютюбе с300 malfunction , не ви се ще а, против религията ви е руски фанатици, държава не могла един автомобил да направи като хората....
82
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Руснаците им набллюдават кабелите по дъното ха..ха..по-скоро ги подслушват.
81
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
do 114 аз поне ще посрещна своите освободители с хляб и сол,а ти твоите , наведен и с изути ***......но бъди сигурен че и в двата случая ще стане въпрос за прословутото българско гостоприемство
80
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе, вие с партенките ... Освен да ги навивате, в тоя живот нещо друго научихте ли, нещо постигнахте ли?Вече пред пенсия, а като се обърнете назад и нищо, нищичко ... а?А кой ви *** в гащите?
79
18
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До великия войник от казармата с калашниците и съвета за икономическа взаимопомощ или Варшавския договор, ушанке, югославската армия беше за това което говориш, за две седмици Милошевич беше пред международния съд, садамчо след първата пустинна буря сигурно войниците му са с пали с калашниците си, пак една две седмици, *** ватенка
78
3
 
2
 
! Отговори
Demokrat преди 8 години
Trudno se svikva, 4e ve4e ima i drugi s koito otnovo trjabva da se saobrazavas ... ama ste sviknat. Vsjako nesto s vremeto si.
77
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Одисейчо партенки не си овивал и якички не си зашивал мама затова дрънкаш врели не кипели,не си ставал в 5.30 за физзарядка ами си друсал гюбеци в чалготеките ..........не те е ритал приклада на Калашников ами си ги трепал като мухи ама с дистанционното на онези учените игри......
76
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
БНА беше способна да спре турците или гърците сама. Чакането на руснаците важеше за масирана атака на цялото НАТО срещу южните граници на СИВ. Като гледам по-старото поколение, съм сигурен, че нашите бащи и дедовци щяха да скършат мизерните турци от бой.
75
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 2020 70 процента от въоръжението ще е ново. Само тая година ВВС ще получи 140 изтребителя. Кораби, подводници, хеликоптери и ракети се произвеждат като кренвирши в момента, ВПК работи на денонощен режим, че сега трябват оръжие и за Сирия.
74
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
101 спомних си за българския филм ,,КИТ,, Одисей,, се казваше кораба на кап. Герджиклийски,та въпроса ми е ,,твоята риба цаца ли е или риба,май че е скумрия или паламуд.............а за през студената война и не споменавай тогава поне имахме повече от 2,3 танка на учение и самолетите ни не падаха от небето като круши,аааааа и микрофони по джамиите нямахмеааа и се прегръщахме с съюзниците,а не им целувахме дутата за некой цент.....
73
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ВМФ, ВВС, и какво ли още не, руснаците нямат нищо ново от години, даже си поръчват от французите, арматата е нов но не потегли а го теглиха
72
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тази дума предизвикателство не е подходяща, няма как при положение че американците имат в пъти по голям и по нов ВВС от старите кораби на руския ввс да има предизвикателство за Америка
71
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
99 какви 10 год те взеха оскар преди 50 с тези холивудски кадри от Луната ,а сега при тези технологии,за една неделя ще ти ометат цялата галактика................
70
4
 
6
 
! Отговори
Шишман преди 8 години
Ако янките спрат да си развиват флота сега, рашките имат всички шансове да ги стигнат и даже и да ги задминат. След около 135 години. След като си научат подводниците да изплуват.Иначе флота не им е толкова зле. От времето на Петър I, с изключение на турците, който не ги е хванал по море, той не им е разказвал играта.
69
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ха ха ха ха китайците и китайския флот, ха ха ха made in china но без американски технологии, крадените технологии от щатите не работят добре, купете си фалшиви айфони ако не ми вярвате
68
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименСАЩ имат губеща стратегия според Анонимен ? А кой има печеливша ? Русия ? След съюзниците им ? Югославия, Ирак, Сирия....Не пожелавам на никой да е печеливша стратегия като на руските съюзници