Уж братушки, пък... сме приятели едва за 4% от тях

56% от руснаците съжаляват за разпадането на Съветския съюз
3 юни 2016 18:38,
375
Уж братушки, пък... сме приятели едва за 4% от тях
Снимка: flickr

Само 4% от руснаците смятат България за приятелска страна, сочи проучване на московския социологически институт "Левада център", цитиран от ТАСС.

Това е значителен спад, след като през 2014 г. близо 10% от руснаците са определяли страната ни като един от най-близките съюзници на Москва.

В Русия най-враждебни са настроенията срещу САЩ – 72%, следвани от Украйна с 48%. Третият враг за руснаците е Турция с 29%, като през 2015 година този процент е бил само 1.

В същото време руснаците възприемат като най-приятелски страни Беларус (50%), Казахстан (39%) и Китай (34%).

24% от анкетираните подкрепят членство на Русия в ЕС. 56% от руснаците съжаляват за разпадането на Съветския съюз, а 28% го подкрепят.

"Отношението към страните се определя от това какво телевизията показва на руснаците, тъй като голямата част от тях никога не са пътували до чужбина", казва пред "Ведомости" политологът Дмитрий Орешкин.

През май тази година има влошаване на отношението към САЩ и ЕС след относително стабилни показатели през миналата година и възможно обяснение е ефектът от 9 май.

Според Алексей Гражданкин, зам.-директор на "Левада център", "няма други обстоятелства, освен обидата на руснаците, че Западът не признава ролята на Русия за победата".

Все повече руснаци смятат Украйна за враг, тъй като конфликтът там изобщо не се вижда кога ще се уреди, допълва той.

Руснаците свързват с Украйна проблемите с имиджа на страната им, невъзможността да пътуват в чужбина и високата инфлация. Няма добри перспективи и за подобряване на връзките с Турция, поради което по-скоро отношението към нея ще продължи да се влошава, смята Гражданкин.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


375
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
132
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Англичани,французи,признали...ала бала Англичаните винаги са били на турска страна.Колко жертви са дали?Да ти припомням ли за мръсната роля на Дизраели по време на робството? А наскоро Чърчил искаше да изравни София със земята и да я засади с картофи.А разрушаване на София от приятелските бомби по време на всв?Те така се наслаждават отстрани и като видят дебелия вземат"дейно" участие сакън да не изпуснат келепиря...
131
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен--166; Абе простьо Стамболов спаси б--я От руския сатрап АЛЕКСАНДЪР . Същия дръпна Флот във Варна и ни заплаши с окупация .Кап. Набоков извърши десант но нашите БЪЛГАРИ ги избиха.След преврата,платен от Русия, Руснаците искаха да ни сложат за Княз Черкезина МИНГРЕЛИ,който да им продаде Б--я. Когато Русофила Екзарх Климент отиде да целува ръка на Рус. Цар Русия поиска ГАРАНЦИЯ че Стамболов няма да се върне на власт. Гаранцията дойде като го убиха.Хальо и Талю са само изпълнител
130
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименНе и като тебе!
129
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
То въобще руснаците имат ли приятели?
128
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
От първи приятели станахме първи предатели та нема какво да им се чудим на братушките! Никой не обича предателите! А ние наистина се престарехме във всичко : военнибази на краварите, атомни електроцентрали, газопроводи...
127
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Do Pileto - Ami to v Rashenland "est bolshe golubuh " otkolkoto v cqla Evropa.Daje na nai-izvestnia napraviha Mavzolei.
126
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Враг на народа--158;Освен Райхщадско ,по време на Цариградската конференция ,русия подписва и БУДАПЕШЕНСКО споразумение--Да не се създава голяма държава на Балканския полуостров. Русия раздаде половината ни територия на Сърбите ,Румънците ,гърците че и на Турция. Българската екзархия е 220 000 кв. км. Русия и Англия ни разделиха--Споразумението ;ШУВАЛОВ --СОЛСБЪРИ.Англия смята че ще станем МАША на Русия. Русия иска МАЛКА И ПОСЛУШНА Б--я. Обаче Англия ПЪРВА призна СЪЕДИНЕНИЕТО ,2-а ФРАНЦИЯ
125
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Rashkite sa nai-zombiranoto pleme .
124
1
 
8
 
! Отговори
РККА преди 8 години
До Враг на народаа ти батка май забравяш че България бе съюзник на фрица през 2 св.война и че ни един такъв не остана неорязан от последвалите договори,и ако сте толкоз кьорави за благодарност то поне дано прозрете интереса че гнилите ни доматки вместо да ги търкалят по шосетата недоволни фермери можеха да ги лапат руснаците....
123
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На другарете от америка не им трябват образовани хора,а консуматори.Затова чрез бюрократите на ЕС,.,който всъщност е АС искат да премахнат технологичната конкуренция и да унищожат образованието Целта е да се установи контрол над човешкото поведение.Който разбрал-разбрал.Останалите ще умрат щастливо заблудени.
122
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
171 Пиле роб си на Газпром и Лукоил . Плащаш на руснаците ДЕСЕТ пъти повече отколкото те плащат на теб А с Щатите търговското ти салдо е положителноЗа ЕС няма какво да пишем , всеки ден се вижда по улиците на България
121
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
168 Искаш да си роб така ли
120
5
 
10
 
! Отговори
Горбачов преди 8 години
повечето съжалявали за СССР - ми да си спретнат нов СССР -кой ги спира. Като гледам и тук в Задунайская губерния има доста мераклии с гордост да размахат съветски паспорт. Я Гражданин Советского Союза!!!!
119
0
 
0
 
! Отговори
SpaceX преди 8 години
Някои от стажантите в SpaceX мечтаят да станат космонавти. Мъск е превърнал в свой личен приоритет създаването на добре изглеждащ космически скафандър, който да не прилича на човечето на Мишлен. Що се отнася до дестинациите за потенциалните космонавти, те могат да пътуват до космическите хабитати, до Луната или, разбира се до Марс. SpaceX вече е започнала тестове на гигантска ракета, наречена Falcon Heavy, която ще стигне много по-далеч в Космоса от Falcon 9. Планиран е и друг, още по-голям
118
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Прехваления Стамболов,който се е скрил в шумата по време на въстанието,когато истинските българи са умирали,след освобождението се е възползвал за държавен пост като активен борец.Даже е имал наглостта да се предлага на султана за българо турска държава.Добре,че на македонците не са издържали нервите.
117
0
 
1
 
! Отговори
SpaceX преди 8 години
Мъск успява да използва тези недостатъци на космическия бизнес и да ги превърне в предимства за SpaceX. Той представя компанията като всичко друго, но не и като традиционен космически подизпълнител. SpaceX е готината и напредничава фирма, която събира в себе си предимствата на Силициевата долина безплатни замразени кисели млекца, възможност за купуване на дялове, светкавично вземане на решения и плоска корпоративна структура.
116
7
 
9
 
! Отговори
Руски мисли преди 8 години
Повечето руснаци смятат Българите за предатели, защото сме напуснали Комунистическия блок и сме се разделили с СССР. Предатели на какво? Предатли на комунистическите идеи - натрапени от надменни и полуграмотни комунистически функционери. На руснаците не им е ясно, че светът се развива към по-добро и хорат искат да живеат нормално и човешки , а не под комунистическия строй. Човешкия живот е по-важен от лбовта към Путин и комунизма, но на руснаците това не им е ясно, след 80 години социализъм.
115
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
к'ви братушки сме с тия пиянки?!! Освободители - поробители!
114
1
 
0
 
! Отговори
SpaceX преди 8 години
Когато млади хора влязат в космическата индустрия, те или се смеят, или плачат при вида на машините. Нищо не прави по-скучна работата с космически кораби от нуждата да бъдат управлявани с механизми, които за последно са били влагани в автоматичните перални от 60-те години. Работната среда е също толкова демоде, колкото и машините. Младите отличници, които тъкмо излизат от университета, са принудени да избират между няколко бавнодействащи военни подизпълнители
113
2
 
2
 
! Отговори
Враг на народа преди 8 години
До Анонимен С Русия на Вазов - а ти батка вземи поразлисти произведенията на патриарха Вазов за да намериш през 1916 г. стихотворението "На руските войни"