Уж братушки, пък... сме приятели едва за 4% от тях

56% от руснаците съжаляват за разпадането на Съветския съюз
3 юни 2016 18:38,
375
Уж братушки, пък... сме приятели едва за 4% от тях
Снимка: flickr

Само 4% от руснаците смятат България за приятелска страна, сочи проучване на московския социологически институт "Левада център", цитиран от ТАСС.

Това е значителен спад, след като през 2014 г. близо 10% от руснаците са определяли страната ни като един от най-близките съюзници на Москва.

В Русия най-враждебни са настроенията срещу САЩ – 72%, следвани от Украйна с 48%. Третият враг за руснаците е Турция с 29%, като през 2015 година този процент е бил само 1.

В същото време руснаците възприемат като най-приятелски страни Беларус (50%), Казахстан (39%) и Китай (34%).

24% от анкетираните подкрепят членство на Русия в ЕС. 56% от руснаците съжаляват за разпадането на Съветския съюз, а 28% го подкрепят.

"Отношението към страните се определя от това какво телевизията показва на руснаците, тъй като голямата част от тях никога не са пътували до чужбина", казва пред "Ведомости" политологът Дмитрий Орешкин.

През май тази година има влошаване на отношението към САЩ и ЕС след относително стабилни показатели през миналата година и възможно обяснение е ефектът от 9 май.

Според Алексей Гражданкин, зам.-директор на "Левада център", "няма други обстоятелства, освен обидата на руснаците, че Западът не признава ролята на Русия за победата".

Все повече руснаци смятат Украйна за враг, тъй като конфликтът там изобщо не се вижда кога ще се уреди, допълва той.

Руснаците свързват с Украйна проблемите с имиджа на страната им, невъзможността да пътуват в чужбина и високата инфлация. Няма добри перспективи и за подобряване на връзките с Турция, поради което по-скоро отношението към нея ще продължи да се влошава, смята Гражданкин.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


375
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
152
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До обичам БългарияАмериканците и западняците ни презират, за тях сме просто хора втора ръка.
151
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Какво да кажеме ние с гайдите като 90 % от народа си иска социализма с безплатното здравеопазване с евтиният ток и парно с евтиян хляб който струваше 32 ст. за дабруджа 1 кг. А със типовият хляб пак 1 кг за 15 ст. си хранехме прасетата. Само че вече няма да го видят социализма. Той умре с Тато Живков. Сега ще ви опъват децата на комунистите защото сте големи тарикатчета. Оня синият от драгалевци ви кара да скачате. Е скачахте и се наденахте.
150
6
 
4
 
! Отговори
Дедо ви преди 8 години
При такова президентче и външно министърче дето ги имаме учудващо е ,че дори и 4% ни харесват
149
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 9К51Характерно за руските *** е, че винаги хвърлят върху България вината, че руснаците не ни обичали. Като, че ли те не използват всяка възможност да плюят по България и да ни вменяват като Жириновски вечно да им бъдем задължени и да лазим в краката им. Но тези неща безродниците русофили пропускат.
148
9
 
6
 
! Отговори
9К51 преди 8 години
Не знам защо авторът се учудва на тези данни ... бясната русофобия от голяма част от медиите, в това число и на националната ни ТВ, изцепките на Роската-президента .. всичко това дава резултати .. симпатиите на руснаците намаляват! Знаем българската поговорка.... каквото повикало, такова отгърнало...не може да ги плюем ежедневно по медиите, пък те да ни обичат ...това е толкова просто и логично... както е казал поета!
147
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 203Гледам евротлантическа България от вътре много стабилна, затова изобщо не гледа навън освен да изнася високотетхнологични евтини пpocтитутки да задоволяват мераците на западноевтопейците и да внася домати от Турция и от Македония защото не може да си произведе сама.
146
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 1Приятно е да се четат мненията на гордите, образовани, талантливи и реализирани българи, които вече фасул, чесън, магданоз и чорапи не могат да си произвеждат, а внасят, но се присмиват на Русия.
145
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 201Какво имаш пред вид русофилски ***? Загадъчната руска душа, която винаги ще обича братята славяни? Фактите са си факти- за 95% от руснаците не съществуваме. Но разни бoклyци като теб лягат и стават с името на Русия и Путин на уста.
144
2
 
4
 
! Отговори
хохолите преди 8 години
До extremistАми заминавай за "свободна и просперираща" Украйна! Никой не те спира, отиди и виж отблизо как живеят там!
143
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 195Ако знаеш колко си смешен и жалък!? Трябва да не разбираш нищо от психология и въобще да не познаваш руския народ за да напишеш тия пълни щуротии, които си надраскал
142
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Един народ, който не помни своята история и минало, той няма нито настояще, нито бъдеще".
141
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До kfhdНай-гнусни предатели на България са били и продължават да бъдат русофилите, които ще направят хиляди мpъcoтии и гадости само и само да спечелят признание от руските си господари.
140
3
 
8
 
! Отговори
kfhd преди 8 години
Като гледам идиотските коментари на полуграмотните тролчета, и един процент любов ни е много. Всичко и всеки мразещите ***, забили колене пред добре промиващите мозъци един ден ще разберат колко празен е бил живота им ама ще е късно. Русия си има нейните интереси и си ги следва, не трябва да си предател на страната си за да обичаш Русия и руснаците. А има защо, историята ни учи да помним - и хубавото и лошото.
139
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Tъпитe русофилски *** така и не разбраха, че не Плевнелиев е виновен за тези резултати. Защото само 1% от руснаците ни смятат за врагове. Просто в Русия 95% от хората не подозират, че България съществува . Въпреки русофилските напъни и всекидневното лизaнe на руски ***.
138
11
 
2
 
! Отговори
осман преди 8 години
Мрадна руска ***.подли българи нещастни.не разбрахте ли че най големия брат на българина е турчина.мама ви мрасна комунистическа.проклети да сте всички комунисти.и родата ви .да умрете от болести и катастрофи.прпклети вовеки.макар че познавам някои.жалко.децата нямат вина.
137
1
 
2
 
! Отговори
пфф преди 8 години
ай спрете се малко да ги поствате по два пъти тия новими,дразните вече
136
11
 
11
 
! Отговори
Ноа преди 8 години
Какви братушки , комунистите изчезват. Не понасям Русия всички мои връстници също '96 набор съм. Марш зад Урал *** азиатска!
135
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Врабче--173;А бе казвал ли ти е някой колко си глупав. ЕС , САЩ и Канада ни осигуряват ПАЗАР от един МИЛИАРД. Стегни си *** и работи. Пазар голям . *** сте калпави и некадърни. Стискате си пиш.ките през джоба и искате заплати. Работа му е майката. КомунизЪма се хареса само на Глупаците , мюхлюзите ,некадърниците и др. ***.
134
2
 
7
 
! Отговори
ъш преди 8 години
До АнонименТам е работата,че Ленин не е измислил комунизЪма а е бил подкокоросан от англосексите да разруши Русия.Кво ше каиш за ЕВРЕИНА Троцки и за финансирането?Докато не разпърдушинят Русия,няма да мирясат,само че не виждам как ще стане без и те да се затрият.
133
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Уж братушки, пък...колко пъти ги лизгаме на динена ***!?То жена ти като неколко пъти явно те метне вече я недолюбваш!