Уж братушки, пък... сме приятели едва за 4% от тях

56% от руснаците съжаляват за разпадането на Съветския съюз
3 юни 2016 18:38,
375
Уж братушки, пък... сме приятели едва за 4% от тях
Снимка: flickr

Само 4% от руснаците смятат България за приятелска страна, сочи проучване на московския социологически институт "Левада център", цитиран от ТАСС.

Това е значителен спад, след като през 2014 г. близо 10% от руснаците са определяли страната ни като един от най-близките съюзници на Москва.

В Русия най-враждебни са настроенията срещу САЩ – 72%, следвани от Украйна с 48%. Третият враг за руснаците е Турция с 29%, като през 2015 година този процент е бил само 1.

В същото време руснаците възприемат като най-приятелски страни Беларус (50%), Казахстан (39%) и Китай (34%).

24% от анкетираните подкрепят членство на Русия в ЕС. 56% от руснаците съжаляват за разпадането на Съветския съюз, а 28% го подкрепят.

"Отношението към страните се определя от това какво телевизията показва на руснаците, тъй като голямата част от тях никога не са пътували до чужбина", казва пред "Ведомости" политологът Дмитрий Орешкин.

През май тази година има влошаване на отношението към САЩ и ЕС след относително стабилни показатели през миналата година и възможно обяснение е ефектът от 9 май.

Според Алексей Гражданкин, зам.-директор на "Левада център", "няма други обстоятелства, освен обидата на руснаците, че Западът не признава ролята на Русия за победата".

Все повече руснаци смятат Украйна за враг, тъй като конфликтът там изобщо не се вижда кога ще се уреди, допълва той.

Руснаците свързват с Украйна проблемите с имиджа на страната им, невъзможността да пътуват в чужбина и високата инфлация. Няма добри перспективи и за подобряване на връзките с Турция, поради което по-скоро отношението към нея ще продължи да се влошава, смята Гражданкин.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


375
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
112
0
 
1
 
! Отговори
SpaceX преди 8 години
Думи като тези вдъхновяват и удивляват хората в космическата индустрия, които от години се надяват да се появи компания, способна да революционализира пътуването в Космоса. Експертите по аеронавтика изтъкват, че двадесет години след като братята Райт започват своите експерименти, пътуването във въздуха се е превърнало в нещо обичайно, за разлика от изстрелването на ракети, което изглежда е в застой. Стигнали сме до Луната, изпратили сме изследователска машина на Марс и сме наблюдавали Слънчевата система, но всичко това все още спада към свръхскъпите единични проекти.
111
0
 
1
 
! Отговори
SpaceX преди 8 години
Ако мразите хората и смятате, че изчезването на човешката раса е окей, майната му! Не отивайте в Космоса. Ако мислите, че си струва хората да пресметнат рисковете и да си намерят втори дом, тогава трябва да се концентрирате върху решаването на този проблем и да сте готови да похарчите малко пари. Сигурна съм, че ще бъдем избрани от НАСА да изпратим на Марс съоръжения и превозни средства. След това първата мисия на SpaceX ще достави провизии, за да може хората, които отидат първи, да могат да оц
110
0
 
7
 
! Отговори
Враг на народа преди 8 години
До РККА - ти батка си неинформиран лъжльо - неинформиран щот не си чел Райхщадското споразумение между Русия и Австроунгария. Там пише кой какво ще вземе при започване на война срещу османлъка. А лъжльо щот спотаяваш факта че именно Сталин чрез машата си - предателят от Моабит даде Македония на Югославия. Това не му стигна ами предаде и кокалите на Гоце Дельчев в Скопие. А бе добре че не е знаел къде е погребан Левски.
109
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не мога да си представя какво извънземно трябва да си,та да не оцениш ролята на Русия за нашето Освобождение.С турците сме съседи,но никога приятели,заради сторения геноцид.Вазов най.добре го е казал в стихотворението "Русия",писано 2 години преди освобождението...
108
1
 
3
 
! Отговори
тийни Мими преди 8 години
4% е добре!Но трябва останалите 96 да ни сметнат за врагове-сега и завинаги! Разбира се това в случай ,че изобщо ще им се позволи да ги има.
107
4
 
5
 
! Отговори
обективна преди 8 години
Може и да не ни мислят за приятели, но не ни мислят и за врагове. Да се притесняват враговете на Русия!
106
0
 
5
 
! Отговори
бай г преди 8 години
Потурите са 75% *** ,простаци и злобари.За нищо не стават!
105
0
 
0
 
! Отговори
РККА преди 8 години
До аноним150 ЦРУ можеха да пратят мистър Бийн вместо този поплювко .....а ти си закачай феса по добре на ушите че ти се е нахлупил нещо и скоро ще се гушкаш с *** .......ама ти ще си с гръб...
104
4
 
8
 
! Отговори
симов преди 8 години
*** са 75 % алкохолици и не различават Европа от Азия !! Имат изключително нагло и лошо отношение към българите , заради гнусната слугинска политика на българските комунисти по време на тяхната окупация на България - 1944 - 1989 г !!!!!!!!
103
7
 
6
 
! Отговори
аноним преди 8 години
ДО 145 - ВСИЧКО ИЗБРОЕНО ОТ ПЛЕВНЕЛИЕВ Е 100 % ИСТИНА !!! КАКВО ПРЕЗИДЕНТА ДА ЛЪЖЕ ЛИ БЕ *** ????? КОЕ Е ЛЪЖА ??? ТИ БЪЛГАРИН ЛИ СИ ????
102
9
 
8
 
! Отговори
бг преди 8 години
Не искам руснаци да ни обичат ,след като 45 години бяхме окупирани от тази *** !!!! Те да си обичат северно корейците , монголците , китайците !!! С нас работа нямат !!!!
101
7
 
10
 
! Отговори
Плевнелиев каза: преди 8 години
1. Плевнелиев: Русия е агресивна, Путин води политика от ХIХ век2. Плевнелиев : Гордея се, че съм против Русия и че Турция пази3. Плевнелиев: Русия се готви да води "хибридна война" 4. Плевнелиев: Няма да мълча за Русия 5. Плевнелиев поиска повече сили на НАТО в България6. Плевнелиев: Русия е една националистическа и агресивна държава7. Плевнелиев се обяви за удължаване на санкциите срещу Русия8. Плевнелиев: Не признаваме договорите между Русия, Абхазия и Южна Осетия
100
4
 
7
 
! Отговори
РККА преди 8 години
Русия ни даде санстефански мирен договор,запада ни го отне в резултат поля и трънаци по целия балкански полуостров са заляни с българска кръв за идеала обединена България,пука ми че Русия имала интерес към проливите ако това ще да е чрез България на три морета.Русия парира мераците наСърбия за северозападна България защото Сталин се гушкаше повече с Димитров отколкото с Тито,Русия срита претенциите на румънците за връщане на северна добруджа,и на гърците за югозападна България,факти,факти.....
99
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Edva li ima po-golyam kompliment za chovek ili narod ot tova da ne bade haresvan ot moskovskata kochina.. Kazhi mi priyatelya si za da ti kazha kakav si..
98
9
 
7
 
! Отговори
анон преди 8 години
Русия е най - голямия враг на България !!! Ще станем приятели, когато Москва се извини официална за всички вреди ,провокации и престъпления срещу държавата ни за последните 135 години !!!! Това е!
97
0
 
6
 
! Отговори
Кух Социолог преди 8 години
Според последните анкети и социологически проучвания 95 % от гражданите на САЩ смятат българите за най-приятелска и близка до тях нация! 85% от тях искат визите за българи да паднат незабавно!
96
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Искам да попитам господин Златко,от къде изкопа тази статистика?Сам ли я измисли или сам интервюира руснаците?
95
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
След изцепките на управниците ни вие какво очаквате ...
94
1
 
0
 
! Отговори
До 132 преди 8 години
Пропагандата е тяхна бре Пенчо. Да не мислиш, че четат днес.бг в русията! !!
93
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 134,132,131,130ХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАААААААА...............