Бурни протести в Казахстан заради цената на пропан-бутана

Въведено е извънредно положение в най-големия град Алмати
5 яну 2022 08:35, Елка Василева
29
Бурни протести в Казахстан заради цената на пропан-бутана
Касим-Жомарт Токаев. Снимка: архив, БГНЕС

Над 200 души са били задържани за нарушение на обществения ред по време на протестите в няколко района на Казахстан, предадоха световните агенции, като се позоваха на казахстанското министерство на вътрешните работи.

При сблъсъците на протестиращи и силите на реда са пострадали 95 полицаи. Повредени са били 37 полицейски коли.

Още по темата

Протестите, прераснали в насилие в продължение на три дни, бяха срещу покачването на цените на пропан-бутана.

Правителството на Казахстан подаде оставка тази нощ и президентът Касъм Жомарт-Токаев я прие. Той назначи за изпълняващ длъжността премиер досегашния вицепремиер Алихан Смаилов и упрекна досегашното правителство за създалата се протестна ситуация в страната. Жомарт-Токаев освен това разпореди на властите да регулират цените на горивата и на други важни за обществото стоки.

Президентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев въведе комендантски час от 23 часа вечерта до 7 часа сутринта местно време в най-големия град на страната Алмати и в  Мангистауска област. Комендантският час ще е в сила за периода на въведеното по-рано извънредно положение до 19 януари. Влизането и излизането от Алмати е ограничено, забраняват се стачките и масовите събирания, включително спортните събития.

Протести започнаха от неделя в различни градове на Казахастан заради  увеличението на цената на пропан-бутана. Митинг имаше и вчера на централния площад в Алмати, а хората останаха на улицата часове наред въпреки опитите на полицията да ги разпръсне със сила и избухналите на места сблъсъци.

По-рано президентът Токаев се обърна към сънародниците си с призив да проявят благоразумие и да не се поддават на провокации.

"Властта няма да падне, а ние се нуждаем не от конфликт, а от взаимно доверие и диалог. Всички законни молби и искания от ваша страна ще бъдат внимателно отчетени и ще бъдат взети съответните решения. Утре ще се състои работно съвещание по всички тези въпроси. Надявам се на вашето благоразумие."

По-късно пресслужбата на държавния глава съобщи, че той е приел оставката на правителството. Според подписания указ, временно изпълняващ длъжността на министър-председател ще бъде вицепремиерът Алихан Смаилов.

От 1 януари цената на пропан-бутана в Казахстан се формира чрез електронната борса, на база търсене и предлагане, и в резултат на това стойността на горивото скочи двойно.

Ситуацията в засегнатите от протестите Алмати и Магнистауска област се подобрява след въвеждането на извънредно положение и комендантски час там.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
0
 
! Отговори
Равнопосавеност преди 2 години
До 21 bili - Аааа те не го знаят и искат да се пробват защото се надяват на неядрена и то локална тук до нас. Глупаците да се бият, а американците да пращат само оръжия и от дъжд на вятър някой и друг войник, но далеч от техните граници. Предвиждам затопляне в САЩ до няколко на места до стотина хиляди градуса, ако не престанат да се опитват да хитреят.
23
0
 
3
 
! Отговори
сокол преди 2 години
Когато ще говорят за мир-чакай най-лошото..
22
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Президентът на Казахстан току що поиска помощ от Путин. До 24 часа руските войски ще окупират основните градове в Казахстан. Братската евроазийска солидарност е в действие, както навремето СССР и останалите соцстрани смачкаха Пражката пролет...
21
0
 
3
 
! Отговори
Bili преди 2 години
ние този сценарий го знаем...това се случва въпреки разгорворите на путин с брандън и нато. иде ядрена война...
20
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това е пример за асиметрични действия. Докато Путин се подготвя да навлезе в Украйна , Байдън го изненада с поредния мейдан в казахстан. Но путин има готови войскидо украинската граница, които ще изпрати в казахстан на помощ на приятеля си Токаев, както помогна и на сирийския си приятел. Не се изпуска такава ограомна територия (20 пъти по - голяма от БГ) с 18 милиона население да се отцепи от Путинската прегръдка.
19
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В западна Европа наистина е по-евтино. Олиото, например, в Германия е 1 евро, а тук - 5 лева. А заплатите?
18
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
16, не е тъй. На 10.01 не са планирани разговори м/у Путин и Байдън, а между руски и американски комисии. На 12.01 - Русия : Отан, на 13.01 Русия : ОССЕ
17
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От Алма-Ати масово излитат бизнес джетове. Плъховете си спасяват богатодебелите *** в посока Европа.
16
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
и то само 5 дена преди планираните разговори м/у Путин и Байдън
15
0
 
6
 
! Отговори
селянин преди 2 години
веке подпалиха сичко що може да гори ся е ред на президенството ама тука си траетекажете що е рекал Ердоганя за велика Тюркие
14
0
 
11
 
! Отговори
Булгар Английски преди 2 години
Кви са тия цени на краставици и суджук в БеГе бря? На Острова са два пъти по-евтини. Вероятно Чорапа и Киро доставят храните в България от Харвард.
13
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вчера гледам краставиците станали 4,5лв?! Луканката 40лв килото? В Западна Европа е по евтино, какво става?
12
0
 
5
 
! Отговори
Бай Хай преди 2 години
и в резултат на това стойността на горивото скочи двойно. Трябвало е да се довави и астрономическата цена от 11 цента.
11
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Лошо за рашъните тоя беше техен човек"------------------------------------------------------------- Карай така и ще спечелиш преходното знаме на съревнованието "Зелен банан". Кажи още, че лидерите-либерасти на Трибалтийските умирати са хора на Путин. Президентът Касъм Жомарт-Токаев не беше ли човекът на рашъните, който изхвърли кирилицата и я замени с латиница?
10
1
 
7
 
! Отговори
славянин преди 2 години
Най-много ми е смешно когато някой ти забранява да недоволстваш! А поставянето на N-милиметрови ''ваксини'' между ушите на забранителите забранено ли е!?
9
1
 
15
 
! Отговори
Любопитен преди 2 години
Как пък никъде, където бе въведена борсовата търговия с горива, цената не спадна, а имаше само драстични увеличения. А обещава ха точно обратното. Впрочем, в Казахстан нефт и газ има в изобилие.
8
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Протестите били срещу покачването на цените на пропан-бутана. Неточен превод, защото протестират главно шофьорите на коли с газови уредби. Спекулантите рязко вдигнаха цената на газовото гориво и хората са недоволни
7
0
 
5
 
! Отговори
До 1 преди 2 години
Този човек е поставен от Назърбаев, реално той дърпа конците ама ти си прoст на *** и откъде да го знаеш!)
6
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бурни протести-200 човека?
5
1
 
20
 
! Отговори
Аз преди 2 години
Само Гaньо спи!