Взаимни обвинения между Русия и Украйна, спират евакуацията в Мариупол

И двете страни съобщват за провокации
Обновена: 5 мар 2022 14:20 | 5 мар 2022 14:05, Александър Попов
166
Взаимни обвинения между Русия и Украйна, спират евакуацията в Мариупол
Снимка: GettyImages

Управата на украинския град Мариупол съобщи в социалните мрежи, че руснаците не спазват спазват примирието, чрез което трябваше да освободи коридор за евакуация на жителите на града. Съобщението е разпространено на фейсбук страницата на Върховната рада на Украйна.

Евакуацията към момента се прекратява, а жителите са помолени да търсят убежища. От своя страна полицията ще бъде осведомена и инструктирана по високоговорителите.

Заместник-кметът на Мариупол Сергей Орлов каза пред BBC, че руските бомбардировки продължават.  

„Руснаците продължават да ни бомбардират и да използват артилерия. Това е лудост. Няма прекратяване на огъня в Мариупол и няма прекратяване на огъня по целия маршрут. Нашите цивилни са готови да избягат, но не могат да избягат под обстрел”, заяви той.

Вицепремиерът на Украйна Ирина Верещук добави, че Киев „проверява“ твърденията, че сили на Кремъл обстрелват Мариупол, предупреждавайки: „Целият свят гледа“.

Примирието бе постигнато вчера на втория кръг от преговорите между представителите на Русия и Украйна, а Зеленски днес обяви, че от евакуацията днес ще зависят и бъдещите преговори.

То включваше спиране на огъня и създаване на коридори за евакуация на жителите на града, който бе тежко засегнат от конфликта между двете страни.  

От украинска страна обявиха, че искат да евакуират 200 000 души.

В същото време от руска страна обвиняват, че бойци от националистическото формирование "Азов" саботират евакуацията.

Ръководителят на ДНР Денис Пушилин дори обяви, че бойци от "Азов" са взривили жилищна сграда в Мариупол, под развалините на която имало до 200 души.

На свой ред от руското министерство на отбраната съобщиха, че украински части възпират опитите на хора да напуснат по хуманитарните коридори към Русия от града, а също от Волноваха, Харков и Суми. От обявените 200 000 бежанци от Мариупол и 15 000 от Волноваха никой не пристигна в отворените хуманитарни коридори, докато Русия изпълни всички условия на украинската страна за гарантиране на сигурността в Мариупол и Волноваха, съобщиха от министерството.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


166
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
124
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 131 Абе аланкоолу в Русия вече няма да има работа за никого. Да месец ще затвори 50% от руската икономика. Стига с тия руски простоти. Видя ли някой да бяга в Русия бе тъъъпак. Всички бягат в Полша и ЕС.
123
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен Понеже украинците нямат интерес да отиват в Русия - само 3+ млн от тях работят в РФ? В Чехия, Полша и Румъния са повече. Нали за това се борят да имат избор и да могат нътуват в Европа.
122
7
 
6
 
! Отговори
До 120 преди 2 години
И аз това казвам, ама Башар Асад не иска да подаде оставка нищо, че и там избиха един куп хора. Иначе, явно украинците предпочитат наистина да са касиери в Германия, отколкото да мизерстват във фалирала русия. Аз също бих го предпочел.
121
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 128 Понеже украинците нямат интерес да отиват в Русия - само 3+ млн от тях работят в РФ?
120
8
 
23
 
! Отговори
сиромах преди 2 години
Ако помислите малко,кой има интерес от провала на евакуацията ще разберете,кой я проваля.Националистите знаят,че ако нямат щит от мирно население ще бъдат изпарени през нощта още днес!Ето кой пречи!Иначе как нашите приятели на запад ще лаят,че руската армия унищожава мирно население,толкова е близко до ума!
119
4
 
7
 
! Отговори
Интересно... преди 2 години
. защо наричат нацистите от "Азов" - "вззимни обвинения"?
118
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 120 А дали интересът на украинците е да измрат, а жените има да работят на каса в супермаркет в Германия? А дали е по-добър интереса за работиш на руски олигарх за мизерта заплата и да си касиерка в Москва. Не виждам особено голям интерес и да отиват в Русия.
117
8
 
19
 
! Отговори
Скоро е... преди 2 години
Нациски бжкльци ще си избиете хората бе, толково щлипове изгледахте даже от украйнска страна и ясно се вижда че руснаците пазят населението... досега иначе да ви бяга изринали като ....повпъща ми се от лъжите ви
116
5
 
12
 
! Отговори
Възраждане на СССР преди 2 години
На руснаците изобщо не им трябват долари!! Дори на улицата да видят пачка долари ще я подритнат но няма да я вземат. Не им трябват западни пезполвзни хартийки. Русия има стабилна валута а и ползват китайски юани, който са в пъти по стабилна валута от долара или еврото!!
115
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 117 "Украйна е назинисима държава от 1918 до 1921" солидна 3 годишна история. Да така е, но това е хакт благодарение на същата тази русия. Завладяна и окупаран от царска Русия, после от белшевишка Русия и сега пак е нападната от Русия. Историята се повтаря нали. И показаха, че са укрйинци и се борат за собствената си страна и не са руски ***. май това е болката на Русия, че уж са руснаци, а не искат да се присъединят и подчинят. Няма го вече мита за великата Русия.
114
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 123 Путин има вила в Геленджик за 1500 милиарда долара ама теб ти вади очите Зеленски. Мръсни сте и в червата вие русофилите.
113
7
 
2
 
! Отговори
Фашиста Гешев преди 2 години
В България се изтезават и Екзекутират хора заради Главният Прокурор Иван Гешев! Прокуратурата е превърната в Инквизиция!
112
1
 
1
 
! Отговори
До 112 преди 2 години
Хаха, на твое място сигурно и аз щях да съчуствам на руснаците: )
111
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кажете на госпожата, че ви обстрелват! Еми, предайте се! Откак свят светува е така. Нарича се капитулация! По-слабият отстъпва, а по-силният печели! Нещо като дарвиновата теория! И като бяхме деца беше същото, един голям бие по-малък, а отстрани имаше такива, които подклаждат! В крайна сметка всеки следва да си гледа интереса. А дали интересът на украинците е да измрат, а жените има да работят на каса в супермаркет в Германия?
110
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименОт тези пари по-малко от 10% ще достигнат до бежанците, останалата част ще храни всички по веригата. Не прави нищо тогава. няма да се прецакаш я. Гледай далаверката. Така ще ти е по-спокойно. Майната им на тези далавераджии от войната. Пак искат да излъжат, нали.
109
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Украйна е назинисима държава от 1918 до 1921" солидна 3 годишна история. Ще се помни хиляди години напред. Стабилна остова за национална идентичност.
108
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво сътвори запада-два братски народа воюват и проливат кръвза нищо, а ония се подхилкват отстрани. Два братски народа се намразиха до свърт, вместо да се прегърнат и да вървят заедно напред. Западът е злото0именно той. Това даже не са братски народи, а един народ. В ада ще гниете вие байдъни.
107
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
украинците са почти същите като македонците, с тая малка разлика, че македонците се базират на историческа македония, а украинците на историческа русия... пълен смех
106
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Но преведох пари на червеният кръст. С приятели ще съберем и помощи."_______От тези пари по-малко от 10% ще достигнат до бежанците, останалата част ще храни всички по веригата.
105
1
 
11
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
ШАНСОВЕТЕ ЗА СПОРАЗУМЕНИЕ СТАВАТ ВСЕ ПО И ПО МАЛКИ! ЯВНО СЕ ОТИВА КЪМ ОЩЕ ПО-КЪРВАВА РАЗПРАВА!