Взаимни обвинения между Русия и Украйна, спират евакуацията в Мариупол

И двете страни съобщват за провокации
Обновена: 5 мар 2022 14:20 | 5 мар 2022 14:05, Александър Попов
166
Взаимни обвинения между Русия и Украйна, спират евакуацията в Мариупол
Снимка: GettyImages

Управата на украинския град Мариупол съобщи в социалните мрежи, че руснаците не спазват спазват примирието, чрез което трябваше да освободи коридор за евакуация на жителите на града. Съобщението е разпространено на фейсбук страницата на Върховната рада на Украйна.

Евакуацията към момента се прекратява, а жителите са помолени да търсят убежища. От своя страна полицията ще бъде осведомена и инструктирана по високоговорителите.

Заместник-кметът на Мариупол Сергей Орлов каза пред BBC, че руските бомбардировки продължават.  

„Руснаците продължават да ни бомбардират и да използват артилерия. Това е лудост. Няма прекратяване на огъня в Мариупол и няма прекратяване на огъня по целия маршрут. Нашите цивилни са готови да избягат, но не могат да избягат под обстрел”, заяви той.

Вицепремиерът на Украйна Ирина Верещук добави, че Киев „проверява“ твърденията, че сили на Кремъл обстрелват Мариупол, предупреждавайки: „Целият свят гледа“.

Примирието бе постигнато вчера на втория кръг от преговорите между представителите на Русия и Украйна, а Зеленски днес обяви, че от евакуацията днес ще зависят и бъдещите преговори.

То включваше спиране на огъня и създаване на коридори за евакуация на жителите на града, който бе тежко засегнат от конфликта между двете страни.  

От украинска страна обявиха, че искат да евакуират 200 000 души.

В същото време от руска страна обвиняват, че бойци от националистическото формирование "Азов" саботират евакуацията.

Ръководителят на ДНР Денис Пушилин дори обяви, че бойци от "Азов" са взривили жилищна сграда в Мариупол, под развалините на която имало до 200 души.

На свой ред от руското министерство на отбраната съобщиха, че украински части възпират опитите на хора да напуснат по хуманитарните коридори към Русия от града, а също от Волноваха, Харков и Суми. От обявените 200 000 бежанци от Мариупол и 15 000 от Волноваха никой не пристигна в отворените хуманитарни коридори, докато Русия изпълни всички условия на украинската страна за гарантиране на сигурността в Мариупол и Волноваха, съобщиха от министерството.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


166
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
6
 
5
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
КА ПУТИНИСТИТЕ МОГАТ ДА ПИШАТ ВЕЧЕ КОЛКОТО ИСКАТ КОЙ ПРАВ КОЙ КРИВ! УСЕЩАМ , ЧЕ НЕЩАТА СЕ ЗАКУЧВАТ И ИЗОБЩО НЕ ВЪРВЯТ КЪМ СПОРАЗУМЕНИЕ КОЕТО Е ПРАВИЛНОТО! И БЕЗ ТОВА ЕДНО СПОРАЗУМЕНИЕ С МОРДОР НЯМАШЕ ДА ИМА НИКАКВА СТОЙНОСТ И САМО ЩЕШЕ ДА ОЩЕТИ ОЩЕ УКРАЙНА КАТО ЦЯЛО!
63
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
след като приключи всичко пyтлep и шайката му ще бъдат съдени в Киев
62
15
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Две групи хора трябва да бъдат незабавно хвърлени в затвора. Едните са почитателите на Путин. А другите тези от Възраждане които лапат рубли,зажда висят по цял ден във всички сайтове и да възхваляват руснаците. Знаем ви другари. Разказаха ми какви са нарежданията от Копейкин по цял ден да драскате. Да не ви заседне баницата обаче. Минавате и Волен по наглост
61
4
 
6
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
ФАЗАТА НА ОБСЪЖДАНЕ ЗА МЕН ОФИЦИАЛНО ПРИКЛЮЧИ !!!! ВСЕКИ КОЙТО Е В УКРАЙНА ВЕЧЕ Е НАЯСНО КАКВО СТАВА И ЗАЩО СТАВА!! ОТ ТУК НА СЕТНЕ НЯМА ПРИКАЗКИ ИМА САМО ДЕЙСТВИЯ! СЧИТАНО ОТ ДНЕС , НЕЩАТА СА ВЪВ ФАЗА ДЕЙСТВИЯ! ИЛИ НАКРАТКО ФАЗА ДИРЕКТНО ТЕПАНЙЕ НА ОР---КИ БЕЗ ПРЕДВАРИТЕЛНО ИЗСЛУШВАНЕ И СЪД :D
60
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Никаква причина не може да оправдае започването на война в 21 век в центъра на Европа" е добре, че не е в центъра а в ПоКрайна ... то името си го казва ЛОЛ
59
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Що не се сбият Путин и Зленски и победителя всима всичко?
58
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 54Никаква причина не може да оправдае започването на война в 21 век в центъра на Европа, ока някой го беше казал преди две седмици щях да го обявя за луд за връзване!Сега там умират 18 , 19 годишни русначета наборни войни чета които не са видели нищо от живота, с какво ще оправдаеш тази жертва, а джудже то се крие в бункер в Урал!Стига глупости никой не може да оправдае войната и смъртта на тези деца.
57
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Двете джуджета няма ли най-накрая да се споразумеят и да спрат да си избиват народите?Да си разделят Украйна на комунистическа и нацистка и да не ни занимават с техните проблеми.Между другото всички големи мегаструктури като например всички АЕЦ са строени по време на СССР.Украинците което направиха е да гръмнат Чернобил на времето.Иначе украинци и руснаци нямат разлика.Бил съм многократно и в Русия,и в Украйна.Една стока са.
56
5
 
6
 
! Отговори
до 48 преди 2 години
До Анонимен,виждам,че не сте наясно с термина фашист и нацист,фашиста смята,че само той има право да живее,той е патриот,националист,ксенофоб,хомофоб,женомразец,расист и християнин и следоватено по това определение,извадено от учебниците фашист е Тръмп,Орбан,Болсонаро,Ле Пен и т.н.а като народи това най-напред са българите,после Русия и и цяла източна Европа,четете малко,че неграмотността ви е отчайваща,ама какво ли да се очаква от народ,дето до скоро го управляваше еднокнижник
55
14
 
16
 
! Отговори
Истината преди 2 години
Прав е бил в Бисмарк, като е казвал, че договор с руснаците не струва и колкото хартията на която е написана!!
54
13
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Цял свят страда заради едно джудже. Едни са убити,други без домове,при нас цените скачат. Дано пукне в мъки този болен мозък.
53
7
 
12
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
ВЕЧЕ ЗАПОЧВА ДА НЕ МИ ПУКА КОЙ Е ПРАВ И КОЙ Е КРИВ!!! НАЙ-ВАЖНОТО Е ДА ИМЕ ЯКО ТЕПАНЙЕ НА ОР---КИ :D И КОЛКОТО ПОВЕЧЕ, ТОЛКОВА ПОВЕЧЕ!
52
2
 
7
 
! Отговори
Демек преди 2 години
Взимат заложници.
51
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
главния въпрос е да не задавате въпроси а да парадирате това, което дават по телевизията, ясно? никой не ви плаща да мислите!
50
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
до 51 - главният въпрос е не кой а ЗАЩО почна войната! А втория е КОЙ не иска да свърши и за КОЙ тя е добра новина
49
1
 
7
 
! Отговори
До 47 преди 2 години
Не знам дали знаеш защото не се учи в Училище по История. Хан Кубрат е погребан в земите на Украйна
48
7
 
14
 
! Отговори
преди час: преди 2 години
"нацбаты не дают выйти мирным, боятся что накроют их после освобождения заложников" - самите жители на място публикуват тия съобщения!
47
17
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво значение има какво става в момента в Марио пол, главния въпрос е кой започна войната,кой навлезе с армията си в Украйна, кой бомбардира градовете, всичко е пи вина на този който започва ВОЙНАТА А ТОВА СА РУСКИТЕ ОР......КИ!
46
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Миграционни Изследователи в Чужбина казват че ако продължи войната близо 10 000 000 ще емигрират от Украйна което е Световен Геноцид
45
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Може би най-тъжното е, че криенето зад цивилни не е кой знае каква военна стратегия, не трябва повече от uдuот да я научи, задължителен е uдuот за да я приложи. Но не е нещо, което може да спечели войната, само нещо което да я направи максимално бавна и мъчителна. Тъжното е, че америка от години тренира укронацитата за тази стратегия, което явно сочи, че западния план винаги е бил максимални цивилни жертви.