Подпалени коли, обрани магазини... Над 45 000 полицаи потушиха безредиците във Франция

Четвърта поредна нощ на протести след убийството на тийнейджър
103
Подпалени коли, обрани магазини... Над 45 000 полицаи потушиха безредиците във Франция
Снимка: БГНЕС/EPA

Около 45 000 полицаи и няколко бронирани автомобила се включиха в потушаването на протестите във Франция, които продължиха четвърта поредна нощ, след като във вторник силите на реда застреляха 17-годишен младеж, предаде Ройтерс.

Подпалени бяха сгради и превозни средства, имаше разграбени магазини, а президентът Еманюел Макрон се оказа изправен пред най-тежката криза след протестите на "жълтите жилетки", които избухнаха през 2018 година.

Безредиците се разразиха в цялата страна, включително в градове като Марсилия, Лион, Тулуза, Страсбург и Лил, както и в Париж, където във вторник в предградието Нантер беше застрелян 17-годишният Наел, който е бил от алжирски и марокански произход.

Вътрешният министър Жералд Дарманен съобщи, че снощи са били задържани 270 души, с което общият брой на арестуваните от началото на размириците надхвърля 1100 души.

В социалните мрежи се появиха кадри, на които се вижда експлозия, разтърсила стария пристанищен район на Марсилия. Градските власти заявиха, че причините за взрива се разследват и че няма данни за пострадали.

В централната част на Марсилия протестиращите разграбиха оръжеен магазин и откраднаха няколко ловни пушки, но не и боеприпаси, съобщи полицията. Един човек е бил арестуван с пушка, която вероятно е била взета от магазина.

В Марсилия са били задържани общо 80 души, а трима служители на реда са били леко ранени. Кметът Беноа Паян призова правителството незабавно да изпрати допълнителни части за борба с безредиците.  

В третия по големина град във Франция - Лион, жандармерията изпрати бронетранспортьори и хеликоптер.  

Дарманен поиска от местните власти в цяла Франция да спрат движението на автобусите и трамваите от 21:00 ч. местно време (19:00 ч. по Гринуич) и заяви, че са изпратени 45 000 полицаи, което е с 5000 повече от предходния ден.

"Следващите часове ще бъдат решаващи и знам, че мога да разчитам на вашите безупречни усилия", обърна се той към пожарникарите и полицаите.

Не е изключено да бъде обявено и извънредно положение.

В Париж полицията разчисти протестиращите от емблематичния централен площад "Конкорд".

От избухването на размириците досега са ранени над 200 полицаи, а стотици демонстранти са арестувани. Дарманен посочи, че средната им възраст е 17 години./БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Още по темата: Францияпротести
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
2
 
8
 
! Отговори
Холмс преди 1 година
боя се, че посолството и в Париж има пръст в безредиците ... нищо случайно няма , те са майстори
66
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путин, дай снаряди на бунтовниците! Хахахааааа!
65
2
 
14
 
! Отговори
WEF gangsters преди 1 година
Макрон трябваше да напусне срещата на върха на ЕС, за да се срещне със своите кукловоди Ротшилд и да маха с опашка като добър малък пудел. Съпругата на Макрон беше там, за да гледа малки деца от мъжки пол, за да се забавлява
64
1
 
1
 
! Отговори
Marko преди 1 година
What about Sofia ?
63
12
 
20
 
! Отговори
Обективен преди 1 година
45000 полицаи заляха улиците на Франция с кръв. Диктатора Макрон в шок. Властта на диктатора Макрон се клати. Диктатора Макрон е отслабен, ще се смени ли режима във Франция.
62
2
 
11
 
! Отговори
карачанаков преди 1 година
Само Рашков ще ги оправи тия,за тези коли и магазини хората пари са давали ,като искат да палят и чупят да си палят техните коли и чупят техните жилища.Да запалят колата на полицая другите хора какво са им виновни,де бой де.
61
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ох първо помислих, че в Русия където управлява "злия Путин" има безредици, а то къде било. Тц тц тц
60
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Френското министерство на вътрешните работи съобщи, че са били извършени 994 ареста. 79 полицаи и жандармеристи са били ранени. Около 1350 автомобила са били подпалени. 234 сгради са били подпалени или са понесли щети. Властите са регистрилали общо 2560 пожара.
59
2
 
25
 
! Отговори
ХХХ преди 1 година
Макрон денси на Елтън :) В Украйна патаклама Зеленски се изпънал в Маями ....пише в туйтуър "Трябват ми оръжияяяя" ...всочко е един театър от тия уж лидери на нещо си ...
58
1
 
33
 
! Отговори
ГАДОРЯН преди 1 година
Еврохалифата идееееее! Така е при мултикултурализма. В една каца с мед и една лъжица катран да сложиш и си до там. Ай честиту на всички. Хитлер, Сталин и Путин ще им се видят пионерчета в сравнение с тия скакалци.
57
10
 
3
 
! Отговори
Мултикултурност преди 1 година
Е по добре от българска липса на култура
56
1
 
7
 
! Отговори
Карим Бензема преди 1 година
Денят на Бастилията 2.0
55
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Някой следващ път няма да успеят да ги потушат, и те така....
54
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пускайте ги още серверно-африканците, малко ви е това.
53
22
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Копейки, копейки, разликите с пропадналия Мордор са от земята до небето. Хората там протестират за права, а не като в Мордор да не смеят да гъкнат и да си траят, че иначе фронта ги зове. Тук поне силите да държава ги има, а не като в Мордор тежко въоражени противоконституционно от държавата бандити да се обърнат против създателя си и никой нищо да не може да направи освен да си изкопаят пътищата и народа да се снима с тях и да им се радва.
52
4
 
21
 
! Отговори
МУЛТИКУЛТУРА - йок! преди 1 година
Извода е, че не сме готови за МУЛТИКУЛТУРНОТО ОБЩЕСТВО, към което западната политика тласка всички. Липсва доверие, да не говорим за истински братски взаимоотношения. Вместо Мир и Любов между етническите групи, изглежда царува омраза, ненавист.
51
1
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не съм расист, само отбелязвам безредиците в САЩ, Лондон, сега Франция, доста са чернокожите там.
50
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво се случва там? Гражданска война? Нали уж бяха,много " демократични" там? Франция се разпада! И точно Политиците я докараха до там! 1 ви Макрон с неговата " пенсионна реформа" ,сега пък за капак,законите и дерибействат на Тамошната полиция! -:) Следим случващото се там с Безпокойство!! Оказва се,че на всякъде в Европа е възможно Всичко! Не само в Русия!!!
49
3
 
1
 
! Отговори
до 57 преди 1 година
Жабари са италианците.
48
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И защо чак сега съобщавате за това у с половин уста, след като от цяла седмица Франция буквално гори.