Подпалени коли, обрани магазини... Над 45 000 полицаи потушиха безредиците във Франция

Четвърта поредна нощ на протести след убийството на тийнейджър
103
Подпалени коли, обрани магазини... Над 45 000 полицаи потушиха безредиците във Франция
Снимка: БГНЕС/EPA

Около 45 000 полицаи и няколко бронирани автомобила се включиха в потушаването на протестите във Франция, които продължиха четвърта поредна нощ, след като във вторник силите на реда застреляха 17-годишен младеж, предаде Ройтерс.

Подпалени бяха сгради и превозни средства, имаше разграбени магазини, а президентът Еманюел Макрон се оказа изправен пред най-тежката криза след протестите на "жълтите жилетки", които избухнаха през 2018 година.

Безредиците се разразиха в цялата страна, включително в градове като Марсилия, Лион, Тулуза, Страсбург и Лил, както и в Париж, където във вторник в предградието Нантер беше застрелян 17-годишният Наел, който е бил от алжирски и марокански произход.

Вътрешният министър Жералд Дарманен съобщи, че снощи са били задържани 270 души, с което общият брой на арестуваните от началото на размириците надхвърля 1100 души.

В социалните мрежи се появиха кадри, на които се вижда експлозия, разтърсила стария пристанищен район на Марсилия. Градските власти заявиха, че причините за взрива се разследват и че няма данни за пострадали.

В централната част на Марсилия протестиращите разграбиха оръжеен магазин и откраднаха няколко ловни пушки, но не и боеприпаси, съобщи полицията. Един човек е бил арестуван с пушка, която вероятно е била взета от магазина.

В Марсилия са били задържани общо 80 души, а трима служители на реда са били леко ранени. Кметът Беноа Паян призова правителството незабавно да изпрати допълнителни части за борба с безредиците.  

В третия по големина град във Франция - Лион, жандармерията изпрати бронетранспортьори и хеликоптер.  

Дарманен поиска от местните власти в цяла Франция да спрат движението на автобусите и трамваите от 21:00 ч. местно време (19:00 ч. по Гринуич) и заяви, че са изпратени 45 000 полицаи, което е с 5000 повече от предходния ден.

"Следващите часове ще бъдат решаващи и знам, че мога да разчитам на вашите безупречни усилия", обърна се той към пожарникарите и полицаите.

Не е изключено да бъде обявено и извънредно положение.

В Париж полицията разчисти протестиращите от емблематичния централен площад "Конкорд".

От избухването на размириците досега са ранени над 200 полицаи, а стотици демонстранти са арестувани. Дарманен посочи, че средната им възраст е 17 години./БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Още по темата: Францияпротести
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
2
 
37
 
! Отговори
Д-р Гилотен преди 1 година
А защо няма заглавия като "метеж в Париж, диктатора Макрон в шок"?
6
1
 
10
 
! Отговори
В. преди 1 година
Ако питат ИИ каква е причината ще получат интересен отговор. Но защо не питат?
5
2
 
12
 
! Отговори
SS преди 1 година
КРАДЕТЕ ОТ КРАДЕНОТО,ГРАБЕТЕ ОТ НАГРАБЕНОТО ! В ФРАНЦИЯ МОЖЕ ТУК НЕ ЗАЩО ?
4
15
 
4
 
! Отговори
Я па я..! преди 1 година
Нашите русофили се кефят на макс.
3
0
 
14
 
! Отговори
47 преди 1 година
А в *** планктона спи трийсет години , за това време то не беше комунисти мафиоти пребоядисани демократи , и всички тия ни изредиха по два пъти,а някой по три ...но ние носим !?
2
11
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А лицемерният ес мълчи срещу това полицейско насилие!
1
4
 
25
 
! Отговори
Един Българин преди 1 година
Така е като прибирате *** вместо да ги оставяте в Африка. Защо не се полули това с цивилизован народ като нашия?