Фондациите на Сорос обещават $400 млн. за зелена икономика

Целта е създаването на устойчиви работни места
16 юли 2024 20:21, Александър Попов
62
Фондациите на Сорос обещават $400 млн. за зелена икономика
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Фондациите "Отворено общество", филантропските организации, които милиардерът Джордж Сорос основа през 70-те години на миналия век, обявиха днес първия си нов голям ангажимент след дългогодишна вътрешна реорганизация, обещавайки 400 милиона долара през идните осем години в подкрепа на развитието на зелената икономика, предаде Асошиейтед прес.

В едно от първите си публични изказвания, откакто беше назначена за председател на Фондации "Отворено общество" през март, Бинайфер Новроджи заяви пред АП, че целта на инвестицията е създаването на устойчиви работни места, преход към чиста енергия и отдалечаване от въглеродно интензивните индустрии в Бразилия, Мексико, Южна Африка, Сенегал, Малайзия и Индонезия.

"Идеята за свободни пазари не може да реши всичко, най-вече не може да разреши климатичната криза", каза Новроджи. Фондациите ще подкрепят мозъчни тръстове, правителства и граждански общества в страните със средни доходи.

Новроджи, адвокат по правата на човека от Кения, която работи във фондациите в продължение на 20 години, пое кормилото на организацията с активи от 25 милиарда долара след три години на изкупуване, съкращения и структурни промени. "Отворено общество" до голяма степен спря отпускането на нови безвъзмездни средства през изминалата година, тъй като премина към това, което нарече нов оперативен модел.

Смята се, че промените са задвижени от Алекс Сорос, един от синовете на Джордж Сорос, който беше избран за председател на управителния съвет през декември 2022 г.

Сорос, унгарски евреин, оцелял след нацистката окупация и натрупал богатството си като инвеститор, в крайна сметка емигрирал в Обединеното кралство, а след това в САЩ, където получил гражданство. Фондациите, съставени от редица международни и базирани в САЩ субекти, работят за насърчаване на неговата гледна точка, че "никоя философия или идеология не е окончателният арбитър на истината и че обществата могат да процъфтяват само когато позволяват демократично управление, свобода на изразяване и зачитане на индивидуалните права", според сайта на фондациите.

Това си остава тяхна мисия, въпреки че подходите им могат да се променят, защото светът се променя, отбеляза тя. Пространствата за политическо несъгласие и свободно изразяване се затвориха в някои страни, в които "Отворено общество" инвестира сериозно от години. Те включват Мианма, който се управлява от военни от 2021 г., и Унгария, където правителството на премиера Виктор Орбан изтласка фондациите и Централноевропейския университет, основани от Сорос.

Миналата година "Отворено общество" обяви, че ще уволни 40 на сто от своите 800 служители в световен мащаб, процес, който все още продължава. Очакванията са фондациите да имат между 500 и 600 служители, каза Новроджи, признавайки, че съкращенията са оказали своето влияние.

Понастоящем бордът на фондации "Отворено общество" се състои от шестима членове, включително трима членове на семейството на Сорос. През 2016 и 2017 г. бордът имаше над 20 членове./БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен да живее още 1000 години ...
46
0
 
0
 
! Отговори
400 милиона? преди 1 месец
Тва на седмица ли? Това е подигравка.
45
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не плюйте срещу човека, има още много лета пред него.:))
44
0
 
4
 
! Отговори
Луцифер : преди 1 месец
Тоя $оро$ ми е първи братовчед по майчина линия,чакам го да ми дойде на гости... Ще го черпя с гореща супа с мръвки!
43
2
 
15
 
! Отговори
Щирлиц преди 1 месец
Предателят Горбачов го чака в ада.
42
0
 
5
 
! Отговори
Y+B=G преди 1 месец
Това може само в Индия да се развива на топло, Момбай, Бомбай и Чуктапрадеш.
41
3
 
13
 
! Отговори
паси идиота преди 1 месец
Кога тоя спекулант , мошеник , *** ще пукне още ли е жив. Човечеството се отърва от Д. Маккейн и М. Олбрайт кога Господ ще прибере и тоя престъпник , изр..од.
40
2
 
7
 
! Отговори
До37 преди 1 месец
Да де ама шорош може да кара само центчетата да ядат трева, копейките в Русия ич не го бръснат, и скакалци даже апваш вече, хахаха, центчето направо се е ошашавило.
39
2
 
2
 
! Отговори
А преди 1 месец
Fallout ако не сте играли - тоя си е баш main character...
38
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Христо(с)преди 3 минути 0 2Велик човек и голям филантроп. Господ само здраве да му дава. Спокойно ще доживее до 130, за тези отдолу, които питат колко още ще живееМИСЛЯ, ЧЕ СПОКОЙНО ЩЕ ИЗКАРА ДО 750 ГОДИНИ, КОЛКОТО Е И РЕКОРДА ЗА ДЪЛГОЛЕТИЕ. Ще има време да направи много добрини и на вашите праправници.
37
27
 
5
 
! Отговори
Христо(с) преди 1 месец
Велик човек и голям филантроп. Господ само здраве да му дава. Спокойно ще доживее до 130, за тези отдолу, които питат колко още ще живее
36
23
 
7
 
! Отговори
Жоро Сороса преди 1 месец
Копейките да ядат трева. Това разбирам под зелена икономика.
35
3
 
10
 
! Отговори
Русия преди 1 месец
Колкут по зилени ставам и толкуз цината на тока скача. И колкут поичи ФАЩ ни "помагат" толкуз поичи намаля е и ставаме бедни.
34
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Toя още ли е жив..да остави хората на мира. И да умирааа
33
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Зелената икономика си е зелен хайвер за баламите
32
3
 
25
 
! Отговори
на ППДБ преди 1 месец
им Потекоха Лигите от тази новина!
31
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нации на Европа! Охранявайте свои свещенни блага!
30
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Взеюете му кинтите и нищо не изпълнете от исканията му. :-)
29
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да си филантроп означава, си си вкарал парите във фондация за да не плащаш една стотинка данъци, а това което даряваш го правиш с користни цели и искания не от добрина.
28
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Причибта СоРос да не изнася речи е, че за разлика от тръмп дего стрелят един път на хиляда речи, тоя ще го стрелят по хиляда пъти на реч