Сиярто обвини ЕС, че е отговорен за нарушените доставки на нефт от Русия за Унгария

Външният министър на Унгария атакува остро Брюксел
25 авг 2024 08:45, Петър Бойчев
32
Сиярто обвини ЕС, че е отговорен за нарушените доставки на нефт от Русия за Унгария
Снимка БГНЕС

Унгарският външен министър Петер Сиярто заяви, че решението на Европейската комисия (ЕК) да не посредничи в спора за блокираните руски доставки на гориво през Украйна, създава предположения, че Брюксел стои зад спирането им, предаде Ройтерс.  

Унгария и съседната ѝ Словакия протестират, откакто Киев през юни наложи санкции на руския петролен гигант „Лукойл“, като спря доставките на нефт през територията на Украйна до рафинериите в двете централноевропейски страни.

Изявлението на Сиярто, което той направи без да предостави никакви доказателства, идва ден, след като ЕК отказа на молбата на Будапеща и Братислава да посредничи между тях и Киев за санкциите.

„Фактът, че ЕК обяви нежеланието си да помага за осигуряване на енергийните доставки за Унгария и Словакия предполага, че заповедта е изпратена от Брюксел на Киев, за да причини предизвикателства и проблеми пред енергийните доставки за Унгария и Словакия“, каза Сиярто на консервативен политически фестивал.

Вчера говорител на Европейската комисия каза, че няма признаци санкциите на Украйна да застрашават европейската енергийна сигурност, тъй като руският нефт продължава да тече по петролопровода „Дружба“, който също свързва Унгария и Словакия с Украйна.

ЕК и украинското правителство не са коментирали унгарското изявление.

Миналия месец Сиярто направи подобен коментар, след като обвини Европейската комисия в изнудване заради спора за петрола и заяви, че може би „Брюксел, а не Киев, е измислил всичко това“. Тогава ЕК отново не отговори директно, но каза, че събира информация за ситуацията.

Словакия и Унгария, и двете страни членки на ЕС, се противопоставят на западната военна помощ за Украйна, която се бори с пълномащабна руска инвазия от 2022 г. насам.

Петролопроводът „Дружба“ продължава да работи, въпреки че ЕС се опитва да става все по-независим от руските енергийни източници.  

Южното трасе на нефтопровода преминава през Украйна към Чехия, Словакия и Унгария и е първостепенен доставчик за техните рафинерии от години.  

В четвъртък унгарски правителствен служител заяви, че унгарската петролна компания „МОЛ“ (MOL - Magyar OLaj - "Унгарски петрол" - бел. ред. ) е на финалния етап от обсъжданията за създаване на схема за гарантиране на потоците от суров петрол от Русия, предава БТА.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от НОТИФИКАЦИИ
Арестуваха основателя и собственик на "Телеграм" Павел Дуров в Париж
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
1
 
! Отговори
Паню Баирски преди 2 седмици
И Унгария, и Словакия са недоубити комунисти и не стават за нищо!
20
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Какво очаквате от ненормалния тоталитарен 4-ти Райх?
19
1
 
1
 
! Отговори
Ме преди 2 седмици
Ако е им изнася, да си ходят. На никой няма да липсват. Ама не искат, понеже им харесват европейските фондове за крадене.
18
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
А УНГАРИЯ МОЖЕ ДА КАЖЕ НЕ ИСКАМЕ БЪЛГАРИТЕ В ШЕНГЕН, ТАКА ЧЕ ПО КРОТКО КОЗЯЦИ И СОРОСИ ,СПРЕТЕ С ОБИДИТЕ
17
2
 
3
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 седмици
До 1 "... а ние всичко спряхме и не протестираме " - да, защото САМИ ГЛАСУВАТЕ за това. Няколко пъти поред. Факт.
16
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Мда през Киев скоро нефт няма да мине, северен поток е в ремонт, от къде ли да вземем газ? Имаше един тръбопровод през Турция, дали се сеща някой? Иначе да протестират, ама не само пред Брюксел и пред арменския поп!
15
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Медицината се бой от КОНОПА, понеже КОНОПА ЛЕКУВА - Алкохолизъм, Анорекция, Артрит, Астма, Безсъние, Главоболие, Диабет, Затлъстяване, Инсулт, Левкения, Рак на белия дроб, гърдата, кожата, мозъка, простата, Сърдечен удар, Сърдечно-съдови заболявания, Черен дроб, Чернодробни заболявания....
14
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Стига с тая нафта бе. Стига с тая газ бе! Дойде ми ди гуша от тия Газове излизащи от пърдолентни леки коли... Дойде ми до гуша от тия нафтови дрехи. Облечеш се и те сърби постоянно.... Къде останаха Екологичните здравословни дрехи от Коприна, Коноп, Памук, Вълна? Коприната избива всички бактериии и не позволява да ти гризат кожата! А защо конопеното семе и олиото от него са здравословни? Понеже от хиляди години нашите деди са го отглеждали, за да има здрава почва, за да има здрави хора!
13
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
По времето на Соца в България развиха Тютюневата промишленост. В момента е собственост на Частни КомунКатърБизнесмени и научиха населението та пафка цингурелки, навсякъде и даже по време на работа.... Тия КомунКатърБизнесмени сега се стахуват от Конопената индустрия..... Направо им треперят потуpите... А защо е така? Ми понеже Марихуаната е подобна на Конопа и някой като си запали Маришка, неговатаПишка се вдига нагире и Вика: Край на Тютюневите цингурелки! Край!
12
3
 
5
 
! Отговори
емо преди 2 седмици
има доказателства от официални украински източници, че брюксел е наредил на украйна да спре доставките. за разлика от нас обаче унгарците реагират на диктата на брюксел затова са недолюбвани, но горди и независими.
11
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Край на нафтата и газа. Колко газопроводни тръби прекараха през плодородната българската земя за прекаване на газ, за правене на пари и унищожаваха земеделските земи? Колко? И каква е ползата от това? След 1944г. Юдата Сталин иззе земите на българските ковбои и си направи ТКЗСета... Курортите по Черноморието го иззеха. Какво остана? Ами Нищо! Такъв геноцид над Българите не е имало Никога преди. Но всички Русофили казват: Нафтата е Убава, Тръбите са Убави, Гаста е Убава!
10
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Преди 1944г всичко се е правело от Коноп. Дрехи, пластмаси и други здравословни продукти. Медийната тъпотия няма край! След 1944 влиза нафтата да прави бизнес пари по света и Нездравословни дрехи от нафта, пластмаса, Пърдоленски леки коли и затриване на Красивата природа с асфалт и цемент. Каросериите на колата Форд са правени от Конопена пластмаса преди 1944г. Като сложиш Конопена пластмаса под земята за една година изчезва, а нафтовите дрехи и пластмаса с хиляди години под земята нямат изчезва
9
5
 
18
 
! Отговори
мдаа преди 2 седмици
За чий ни е такъв съюз, който не защитава членовете си? Как може страна, която не е в ЕС да има по - голямо значение за този съюз от собствените си членове? Но когато осъзнаем, че ЕС е васал на САЩ и прави всичко, което поискат краварите във войната им с Русия, всичко си идва на място.
8
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Унгарският външен министър Петер Сиярто е мъжко момче и най-кадърният външен министър в ЕС.
7
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Искаш да кажеш, че ЕС диктатурата не търпи други диктатури, зашо да живее като нас след като европа пусна стотици милиони църни дето не живеят като нас и нямат никво намерение да го правят. А ЕС като не и изнася Унгария защо не ги изгони, а е изгонете ги като толкова ви стискаа е де.
6
2
 
10
 
! Отговори
до6 преди 2 седмици
Искаш да кажеш, че ЕС диктатурата не търпи други диктатури, зашо да живее като нас след като европа пусна стотици милиони църни дето не живеят като нас и нямат никво намерение да го правят.
5
15
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
БРАВО ЕС, БИЙ МРЪСНИЯ ДИКТАТОР ТО ГЛАВАТА!
4
12
 
19
 
! Отговори
Тома неверни преди 2 седмици
ТОВА е държавническо мислене.За думите на сапунджията,че не е важно България да е добре,а Русия да бъдела зле,защо не е осъден за национално предателство????До живот..
3
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Да напускат ЕС
2
7
 
15
 
! Отговори
Ром"с преди 2 седмици
..като тез доказателства които американците (Пенс май бе) предоставиха в ООН преди да нападнат Ирак,не размивайте бомбето ми )) или сега Макрон предоставя доказателства за ареста на Дуров )) Как майсторски ни водят в това направление да мислим(е *** много) в което Те искат (считай -Х правителството което командва медиите и света ..с изключение на Русия,Китай..) и умело манипулирата сивата маса ,а тя е стадо овце..((