Евродепутат си взе отпуск от затвора, положи клетва и се върна в килията

Албанецът Фреди Белери е от листата на гръцката "Нова демокрация"
21 юли 2024 13:10, Петър Бойчев
43
Евродепутат си взе отпуск от затвора, положи клетва и се върна в килията
Снимка БГНЕС

Един от новите евродепутати - Фреди Белери, отново е в албанския затвор, след като използва 5-дневен отпуск, за да положи клетва в ЕП.

Той е част от етническото гръцко малцинство в Албания, има албанско и гръцко гражданство. 51-годишният политик спечели мандат в ЕП, след като получи място в листата на управляващата в Гърция партия "Нова демокрация" на европейските избори миналия месец. Той получи 238 801 гласа, четвърти сред седемте членове, избрани от листата на гръцката партия.

Балери излежава присъда от две години затвор за купуване на гласове на местните избори в Албания миналата година. Той отрича обвиненията, а Гърция определи делото срещу него като политически мотивирано.

Белери беше арестуван два дни преди изборите на 14 май 2023 г. в Химара – град с голямо етническо гръцко малцинство на Албанската ривиера, на 220 километра югозападно от столицата Тирана. Той беше обвинен в предлагане на около 40 000 албански лека (360 евро), за да купи осем гласа.

Той спечели миналогодишните избори в община Химара с преднина от 19 гласа, като беше подкрепен от партията на етническото гръцко малцинство и други, които се противопоставят на управляващите социалисти на албанския премиер Еди Рама, отбелязва агенцията.

Белери обаче така и не встъпи в длъжност, тъй като беше задържан до осъждането му от съда през март. Апелативен съд потвърди решението миналия месец и албанските власти лишиха Белери от поста му на кмет на Химара, където ще се проведат нови избори на 4 август.

"Не съжалявам, че се връщам в затворническата килия", каза Белери след като кацна на международното летище в Тирана.

Членовете на Европейския парламент се ползват с правен имунитет срещу наказателно преследване в рамките на блока от 27 държави, дори за обвинения, свързани с престъпления, извършени преди избирането им, но Албания все още не е член на ЕС, отбелязва БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До До Българин Рядко ,много рядко Т Ъ П О !
22
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В пандиза сигурно му викат Кмета.Да се смееш ли ..
21
0
 
1
 
! Отговори
отвратен преди 1 месец
Мръсни времена!
20
12
 
1
 
! Отговори
До Българин преди 1 месец
Тодор Живков си отиде, но за огромно съжаление, комунизмът никога не си е тръгвал от България, съществува под друга форма. Сегашният ни президент е също марионетка на Русия и затова държавата е в окаяно състояние, без истинска демокрация и правова система.
19
0
 
13
 
! Отговори
Как Мислите преди 1 месец
ако Баронеса Фон Дер Урси НаПрави Митинг, т.е. ако Не Я НаЗначаваха, а по Демократически трябваше да се Бори за Гласа на Хората като Тръмп - дали и 5 Европееца щяха да Отидат, да й Слушат - Пр0стотията?! Европа е Всично, но НЕ и Демократична!!
18
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
България първоначално отказа регистрация на етническата партия ДПС, тъй като е противоконституционна. Последва брутален натиск oт CAЩ, Typцuя u ocoбeнo EC, чuятo шeфka тoraвa nocтaвu зanлaшuтeлeн yлтuмaтyм u България бe npuнygeнa ga я perucтpupa nooтuвokoнcтuтyцuoннo, c 1 rлac noвeчe npu rлacyвaнeтo в KC...
17
3
 
3
 
! Отговори
ДемОнКрат преди 1 месец
в Затвора - Не Може да Бъде! те са Чисти като Светена Вода!!
16
1
 
4
 
! Отговори
Cnpaвka преди 1 месец
Tockuтe ca npaвocлaвнu eлuнuзupaнu aлбaнцu. Пpegu мurpaцuuтe, no вpeмe нa "жeлязнaтa зaвeca", нa тepuтopuятa нa Гъpцuя нaбpoявaт нag gвa мuлuoнa. Пo nogoбeн нaчuн cтoят нeщaтa c бълrapuтe "фaнapuoтu" no вpeмe нa Ocмaнckaтa uмnepuя(2,5 мuлuoнa), kouтo отgaвнa ca noчтu uзцялo acuмuлupaнu в Гъpцuя...
15
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Колко евроатлантическо
14
1
 
13
 
! Отговори
Трагедия преди 1 месец
А някога се подигравахме на албания и румьнияСега те се подиграват на нас
13
0
 
19
 
! Отговори
Закривай преди 1 месец
При нас в турция гласуват напьлно неграмотни незнаещи бьлгарски ни писмено ни говоримо там им показва някакав за кой да гласуватОбаче никой нищо не предприемаДаже албания излезе по дьржава от тук
12
2
 
4
 
! Отговори
Високо преди 1 месец
Защо ли нова демокрация ми звучи като продължаваме промяната
11
0
 
4
 
! Отговори
vs преди 1 месец
Тук прокиратурата и съда са за да взимат по 10к заплати от нашите пари, след което, за благодарност със зъби и нокти да защитават бизнесмени и политици, които също лапкат от нашите пари с държавни поръчки (" бизнесмените") и директно (заплатки и пак държавни поръчки през подкупи)!!! Никакви референдуми (щото народа е *** и не разбира материята) и те така редовен премиер има повече права от монарх!
10
1
 
8
 
! Отговори
Бако преди 1 месец
Браво на албанците ,направили са това което ние трябваше отдавна да направим с Ахмед Доган.Никоя страна не би допуснала съществуването етническа партия
9
2
 
8
 
! Отговори
Чудя се преди 1 месец
Нашите за ала бала кога -всички слушаха записа с -пп/дбТук сьд прокуратура за какво са
8
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 9 - Не точно. В затова той е "хората", на коитонпопадаш, за да станеш човек.
7
5
 
2
 
! Отговори
В.Андреев преди 1 месец
Аферим,Машала.В затвора той ще попадне на хора и ще стане човек.
6
3
 
5
 
! Отговори
Вьзмутен преди 1 месец
За това там гласуват хората има закони рвдТук като чуя ала бала и се отказвам щото става безмислено
5
1
 
8
 
! Отговори
Значи затуй преди 1 месец
Халът ни е да ни управляват престъпници! Никакъв имунитет не трябва да има който и да е!
4
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Политиците са престъпници