21 юли е бил най-горещият ден в света, откакто се води статистика

Средната температура на въздуха достигна 17,09 градуса по Целзий
23 юли 2024 16:20, Нели Христова
5
21 юли е бил най-горещият ден в света, откакто се води статистика
Снимка: БГНЕС

Най-горещият ден, регистриран в световен мащаб откакто се води статистика, е тазгодишният 21 юли, предаде Ройтерс. Данните са предварителни и са направени от Службата за климатични промени на Европейския съюз „Коперник“.

Средната глобална температура на въздуха на 21 юли, неделя, достигна 17,09 градуса по Целзий. Това е малко повече от предишния рекорд, измерен през юли миналата година, който беше 17,08 градуса по Целзий.

През изминалата седмица горещи вълни бяха причината за множество пожари на обширни територии в САЩ, Европа и Русия.

Рекордната средна дневна температура, отчетена на 21 юли, е потвърдена пред Ройтерс от Службата за климатични промени на ЕС "Коперник". Статистиката, на чиято база стъпват специалистите, датира от 1940 г. насам.

Миналата година температурата в четири поредни дни, от 3 до 6 юли, беше по-висока от средната стойност. Това се дължи на климатичните промени, предизвикани от използването на изкопаеми горива, което доведе до екстремни горещини в Северното полукълбо, отбелязват учените.

От юни 2023 г. насам всеки месец е бил най-горещият на планетата от 1940 г., когато започва да се прави статистика за температурите на въздуха, пише БТА.

Някои учени предполагат, че 2024 г. може да е най-горещата година, откакто се събират данни за температурите по света. Това се дължи на климатичните промени и природното явление Ел Ниньо, което приключи през април. Тези два фактора доведоха до още по-високи градуси през тази година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тез зелените всеки ден започват със днес е най най най горещо от ледената епоха!А другият Зеленски все започва със дай дай дай ракети самолети летящи чиний и пари много пари!На къде отива света?А нашите пригласят Българина е най най най богат цените падат парите се увеличават хората се избиват нови коли да купуват и къщи и апартаменти абе идилия!
4
0
 
4
 
! Отговори
Барон Мюнхаузен преди 1 месец
Колкото и да се струва конспиративно,промяна в климата ,има ,но дали човека е отговорен за това няма доказателства...тази година ,лятото е ненормално ,и май задмина 2012 година!!!
3
0
 
7
 
! Отговори
без тротинетки преди 1 месец
няма се ваксинирам
2
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Циркаджии, не сме вчерашни....
1
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
туй и вчера го писахте