Съдят шестима италианци заради потънал кораб с мигранти

Загинаха над 100 души, сред които много деца
23 юли 2024 18:53, Петър Бойчев
11
Съдят шестима италианци заради потънал кораб с мигранти
Снимка БГНЕС

Италия повдигна обвинения на шест длъжностни лица осемнайсет месеца след потъването на корабче с мигранти в Средиземно море, при което загинаха над сто души, предаде ДПА.

Пред съда ще бъдат изправени двама служители на бреговата охрана и четирима служители на Финансовата гвардия, за които се смята, че са не са успели да осигурят помощ на корабчето с мигранти, съобщиха днес съдебните власти в страната, предава БТА.

Трафикант от Турция вече беше осъден на 20 години затвор за инцидента. Трима други предполагаеми трафиканти също трябва да се изправят пред съда.

Корабчето е отплавало Турция през февруари миналата година със 150 души на борда.

Според показания на оцелели тежко претовареният плавателен съд се е преобърнал по време на рязка маневра, когато италианският бряг, към който той се е бил насочил, вече се е виждал. Най-малко 94 души загубиха живота си при това крушение, сред които и много деца. Други хора все още са в неизвестност.

Офисът на главния прокурор приписва основната вина на Финансовата гвардия, като твърди, че тя е прекратила издирването след постъпилите първоначални информации за корабче с мигранти, без дори да информира бреговата охрана, пише италианският вестник „Република“. Твърди се освен това, че бреговата охрана е фалшифицирала данни относно случая в бордовите дневници.

Дясното правителство на Италия, ръководено от министър-председателката Джорджа Мелони, увеличи значително наказанията за трафиканти на мигранти и за техните помагачи на до 30 години затвор.

Много мигранти продължават да губят живота си по време на опасни плавания през Средизмено море към Европа, отбелязва ДПА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
2
 
! Отговори
Море преди 1 месец
Мигранти са напълно излишни същества на планетата. С нищо не подобряват равновесието на природата. ***, които си местят зад ниците, за да работят другите да ги хранят, а те да безделничат. Зарязали мястото, където са родени без въобще да се интересуват за страната за природата. Като се говори за климат и затопляне, такива като тях трябва да бъдат сериозно санкционирани. Изоставили са района, в които са родени. Не се интересуват от климат, растения, животни и т.н. Природата се е освободила.
9
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това с нелегалните емигранти е супер изкривена политика. Не може хей така някой да нахлуват в чужда страна. Защо не остават примерно в Турция, мирна страна изповядваща тяхната вяра и от там да помагат на страните си където после да се върнат. Не може кой откъде му скимне да тича в Европа. Америка защо не пуска хей така, но дават акъл на Европа да го прави. Тази мешавица не е добра.
8
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
После чакайте полицаите да действат! С тези *** закони! Аз бих ги наградил сериозно!
7
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Представете си само назад в историята на човечеството 100 души от племе А да пробват да нахлуят на територията на племе Б и след като бъдат убити от охраната , племе Б да осъди охранителите защото не са помогнали на нахлуващите! Срам!
6
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тия са за Медали! А те тръгнали да ги " съдят"???-:(
5
0
 
18
 
! Отговори
Руси преди 1 месец
Щом са нелегални емигранти ,всичко трябва да отпадне в съда. Това са терористи нарушаващи международни закони . Само са се подложили на този риск и си поемат отговорност с животите си. Не виждам нищо ненормално! С риск да се повторя дано нелегални изнасилят дъщерите им и се гаврят с момченцата им на тия прокурори.
4
0
 
13
 
! Отговори
мак преди 1 месец
Никой не казва, каква вина има меркел и последователите й. Бреговата охрана не товари нелегални на лодки, няма как да ги претовари. Не се радвам за загиналите, но нали на всички е ясно, че сами се решават на опасни пътувания, а който не успее да ги спаси го съдят.
3
0
 
19
 
! Отговори
Българин преди 1 месец
От кога е престъпление да пазиш границата си..... Европа умира ...
2
0
 
22
 
! Отговори
защо ще ги съдят преди 1 месец
затова, че са си гледали работата ли, или трябваше да ги посрещнат с плюшени мечета като Меркел, а сега пищят от тях. Тепърва ще го ядете с вашата толерастъия към тези тарамбуки.
1
2
 
18
 
! Отговори
Руси преди 1 месец
Е тия дето ги съдят заслужават децата им да бъдат изнасилени от тарамбуки групово пред очите им ! Предатели !