Малки тихоокеански острови са "застрашени" от изчезване

Глобалното затопляне е основният виновник
22 авг 2024 22:22, Инна Ангелова
31
Малки тихоокеански острови са "застрашени" от изчезване
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Антонио Гутериш, генерален секретар на ООН предупреди, че заради горещините и покачването на морското равнище, някои малки тихоокеански острови са изложени на сериозен риск от унищожаване от циклони.

“Високото и покачващото се морско равнище представляват огромна заплаха за Самоа, Тихия океан и други малки островни развиващи се държави, и тези явления изискват решителни международни действия“, заяви Гутериш по време на посещение в Апия, столицата на Самоа, предаде Франс прес.

Въпреки че тихоокеанските държави допринасят само за 0,02% от световните въглеродни емисии, те са “на предната линия на климатичната криза, изправени пред екстремни метеорологични явления - от тропически циклони до рекордни океански горещини“, допълни генералният секретар на ООН.

“За съжаление съдбата на малките тихоокеагскиострови зависи от ограничаването на глобалното затопляне до 1,5 градуса по Целзий над прединдустриалните нива”, допълни Гутериш.

Ограничаването на глобалното затопляне е цел, на която около 200 държави се съгласиха да работят в сътрудничество. Договорката беше постигната  на КОП21 през 2015 година.

Антонио Гутериш призова богатите държави да спазват ангажиментите си за финансиране на последиците от изменението на климата в развиващите се страни и прикани за международни действия за борба с прекомерния риболов и замърсяването с пластмаса, по-специално в Тихия океан.

Гутериш също така се възползва и от възможността да изложи вижданията си за борбата за власт и влияние в региона между Китай, САЩ и техните съюзници.

“Тихият океан се управлява най-добре от жителите на тихоокеанските острови. Той никога не трябва да се превръща в арена за геостратегическо съперничество", каза генералният секретар на ООН. / БТА
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от Русия
Щатите разследват американци за руска пропаганда
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
1
 
! Отговори
Той голямо преди 2 седмици
Изказване и предсказание от преди 30 години казва.ДЕГРАДИРАЛИЯ *** КОЙТО СЪЗДАВА ДОПЪЛНИТЕЛНО ЗА ГЛОБАЛИСТКОТО ИМ ЗАТОПЛЯНЕ,С ФАБРИКИТЕ ИМ БЪЛВАЩИ ВРЕДНИ ГАЗОВЕ И НАЙЛОНИ,МИ ГОВОРИ ЗА ОПАСНОСТ??? ЗА ТЕЗИ И БЕСИЛОТО ИМ Е МАЛКО!!!
29
0
 
2
 
! Отговори
КирчУ и КокорчУ : преди 2 седмици
Ами ние къде ще бягаме да се скрием с откраднатите милиарди тогава?!?
28
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
тоя *** Готереш който цял живот глупости говори да вземе да престане глупости да говори. Има изменение на климата и винаги го е имало независимо от човешката дейност. Тоя да вземе да се маха а не самода взема заплата от 1 милион долара на година.
27
0
 
2
 
! Отговори
селянин преди 2 седмици
Аз съм на 42г. Занимавам се наследствено със земеделие. От дете помагам на баща ми с това и с това си вадим хляба. Еми вече ще трябва да мислим да сменяме реколтата. Да не говорим държавата колко ни пречи на нас - дребните земеделци, ами и сушите стават по-големи. Хем държавата не ни отпуска водата, за която сме предплатили, хем и не вали. А и жега. И с всяка следваща година става все по-зле. Вече зимата и сняг не пада както преди 30г. Абе има си нещо. Глобално или не - има нещо.
26
0
 
2
 
! Отговори
Не знаех, преди 2 седмици
Че Тихият океан е малка островна държава, ама щом казвате.
25
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До лелее - я питай някой дядо дали е имало горещи лета в България, или от миналата година почнаха. Големи сте баламурници бе, стане ли топло, почват да ви хипнотизират от телевизора и сте готови да повярвате, че небето пада.
24
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Политици и хора с власт трябва по закон да им се забрани да заемат такива длъжности като навършат 60 годишна възраст. Трябва да се даде път на младите. Старците с много пари искат или да станат безсмъртни или да унищожат света , ако не успеят с безсмъртието - мания за величие.
23
3
 
1
 
! Отговори
лелее преди 2 седмици
Виждам доста ***, които отричат глобалното затопляне. Я хванете питайте някой дядо земеделец за времето в България и той да ви каже дали няма затопляне.
22
0
 
3
 
! Отговори
Въглероден отпечатък преди 2 седмици
Ама загрижен ли е? Или само обезпокоен? Те ООН в това са най-добри.
21
0
 
5
 
! Отговори
OЛЕЛЕ преди 2 седмици
пак става въпрос за пари, нали?
20
0
 
2
 
! Отговори
Пешо преди 2 седмици
Е па оти Перник не е изчезвал никаш
19
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
И Атлантида е изчезнала. Тва е положението.
18
2
 
3
 
! Отговори
Майстора преди 2 седмици
Някои буквално НАРАСТВАТ през последните години, ама.. ПРОПАГАНДИЧКАТА СИ ВЪРВИ! Популацията на белите мечки се е утроила за последния половин век! Големия бариерен риф се възстановява! Но ние нека всяваме паника и после да ограбим хората, понеже дишат!
17
1
 
4
 
! Отговори
ППДЕБЕЕЦ преди 2 седмици
Не сте прави, най-безсмислената организация е СЗО.
16
0
 
5
 
! Отговори
Барон Мюнхаузен преди 2 седмици
Констатира ,бай Антонио,ама мерки не взимат...вие сте една безсмислена организация,която само тежи ...ЗАКРИВАЙ!!!
15
1
 
4
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 2 седмици
Костана, на ал гор именията по бреговата линия са му малко, та сега напъва за острови?
14
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
"Глобалното затопляне е основният виновник". Хахахахахахахахаахахахахахаха, е как няма да е, много ясно че то е. Само че ние няма да спрем да работим с младите и да ги учим на истината - че глобалното ви затопляне е една гооООООЛЯМА ИЗМАМА и че е насочено само за ограбване и терор над хората. Тази измама върви достатъчно дълго и е опасна за човечеството ако не се спре навреме.
13
3
 
9
 
! Отговори
Ха-ха преди 2 седмици
Важното е да изчезне един голям западноевропейски остров,населен с гадни хора.
12
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Ще викнат дубайците да насипят някоя Палма там, хората имат опит.
11
8
 
4
 
! Отговори
Капитана преди 2 седмици
Вижте, бил съм там и го видях с очите си - на картата остров, на практика едно по-плитко място, около 1.50, където е бил острова и това е! Дълго е да обяснявам!