Нидерландия забрани телефоните и в междучасията

Могат да се използват само при медицински нужди
3 сеп 2024 09:35, Петър Бойчев
14
Нидерландия забрани телефоните и в междучасията
Снимка Пиксабей

Училищата в Нидерландия наложиха пълна забрана на използването на мобилни телефони, предаде ДПА. Телефоните в класните стаи на гимназиите са забранени от началото на тази година, като тази мярка вече обхваща и началните училища от началото на новата учебна година.

Нидерландското министерство на образованието заяви, че мобилните телефони разсейват учениците и намаляват способността им да се концентрират, което се отразява неблагоприятно на резултатите от обучението. Телефоните все пак може да се използват в клас, ако са съвместими със съдържанието на урока.

На учениците се разрешава да използват мобилни телефони само по медицински нужди. В училищата, в които мобилните телефони са забранени и през междучасията, атмосферата се подобрява, съобщава местна телевизия. „По време на междучасие децата се социализират повече, защото разговарят помежду си по-често“, каза учен от университета „Радбуд“ в Неймеген.

Забраната на мобилните телефони в училищата е предмет на дискусии в Нидерландия. Няколко министри на образованието подред бяха против предприемането на мерки на национално равнище.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от Водещи мобилна
Обречени ли са "Портите на ада" в Туркменистан?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
За да имат повече време да пафкат тревичка. Нея обаче не я забраняват.
11
0
 
6
 
! Отговори
истина преди 1 седмица
а ние кога?
10
3
 
2
 
! Отговори
.... преди 1 седмица
В Голямото междучасие ходят да си избират *** / компаньонка от някоя витрина, а в малките междучасия ще ходят да пафкат масури, иначе телефони НЕ!
9
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
То работата е изпусната отдавна и на всички фронтове. С едни телефони няма да оправят положението. Най-много учениците да си намерят друго забавление, а баш в Нидерландия не е като да няма с какво да си прецакат живота.
8
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Въъъй! Българските майки ще получат нервна криза ако не могат да се обаждат всяко междучасие на децата.
7
1
 
4
 
! Отговори
Един Българин преди 1 седмица
Иначе телефони и таблети трябва да се прибират при охраната и да се връчват на излизане от сградата до 12ти клас. Родителите не бива да се разправят с учители и директори , освен ако няма тормоз от други ученици. Аз какви учители съм имал....нямаш полезен ход освен да учиш и пак ще имаш 4 или 5, но станах човек и завърших ТУ и СУ. Колкото до пропуснат ден или два, аз лично от миналата година т.е. от първи клас си преподавам уроците вкъщи и се решават задачи и няма пропуск изобщо.
6
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Има от какво да се научим и от нидерландците. Всичко зависи от директорите и учителите, и от никой друг. И трябва да се спре с тази популистка практика на вдигане на заплати, без резултат. Щом децата ни са най-неграмотни, няма кой друг да е виновен, освен тези които предават знания и техните началници!
5
0
 
6
 
! Отговори
Един Българин преди 1 седмица
НИКАКВИТЕЛЕФОНИ В УЧИЛИЩЕ - Съгласен съм за дисциплината и че трябва да се държат по-строго кел ешч етата, но това за 15тте дни помага. Моята лична лекарка я снимаха как взима пари за преглед от 9 месечно бебе. Ако трябва да вися за бележка 3-4 часа и накрая да ми каже "ми ти не плащаш за твоето дете по 1% от мрз (както е по ЗАКОН) и няма да ти издам бележка, защото има по-спешни случаи" какво да правя? Другите лекари в квартала не приемат пациенти. По-далече ми е трудно с 2+ деца.
4
1
 
17
 
! Отговори
Дъното преди 1 седмица
В България комплексираните родители ще опищят всичко, че видаш ли детето на мама и тате не може без телефон,нищо, че г.ъ.з.а. още бне може да си обърше! То и затова тази "държава" загива!
3
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
България върви точно в обратната посока, предимно по акъла на родителите. Те хем искат детето им да е изучено добре, хем да ходи по-малко на училище (прословутите 15 уч. дни с бележка от родител), хем после реват, че без частни уроци не ставало. Без строга дисциплина малко неща се получават като у дома, така и в училище.
2
1
 
11
 
! Отговори
09 преди 1 седмица
Абе това не е демократично.Как нашето ли га во щи се обади на тати или мама да идват в училище, защото госпожата му направила забележка да не се бие .Стига с тези глезотии.
1
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Евала - нека учат децата, а не да дрънкат и да снимат как се пребиват