Румъния ще закупи от САЩ радарни системи за въздушно наблюдение

Ще увеличат възможността за ранно предупреждение за заплахи
8 окт 2024 22:37, Инна Ангелова
28
Румъния ще закупи от САЩ радарни системи за въздушно наблюдение
Снимка: Pixabay

Държавният департамент на САЩ одобри продажбата на радарни системи за въздушно наблюдение "Сентинел" (Sentinel) на Румъния, съобщи снощи посолството на САЩ в Букурещ.

“Правителството на Румъния отправи искане за закупуване на до четири радарни системи AN/MPQ-64F1 "Сентинел“, се посочва в съобщението на интернет страницата на посолството, като се отбелязва, че "Сентинел" открива широка гама от обекти във въздуха и значително ще подобри способността на Румъния да възпира и да се защитава срещу потенциални заплахи.

Закупуването на първите две системи ще е на стойност около 90 млн. долара и ще бъде финансирано предимно с грантове от Фонда за чуждестранно военно финансиране (FMF) на Държавния департамент на САЩ.

Посланикът на САЩ в Румъния Катлийн Кавалек посочи, че тези радарни системи значително ще увеличат възможностите за ранно предупреждение “за потенциални заплахи за румънските градове и критичната инфраструктура, а също ще защитят по-добре територията и гражданите на Румъния“. / БТА
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още по темата: РумънияСАЩSentinel
Още от Технологии
Робот ще помага на болни деца да ходят на училище
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
5
 
9
 
! Отговори
Мухахаха преди 2 седмици
Хем ще ги плати кеш, пълната цена .... хем и ще служат за ранно предупреждение на САЩ и Западна Европа при руска ракетна атака. Ахахахахахаха. Да не пропускаме и малката подробност че подготовката за ракетна атака има в планирането като първа цел радарните установки и всичко около тях. А България? Няма ли да се включим и ние ? Вече си купихме фактури за ОСЕМ самолета, време е да изтеглим още няколко милиарда евро за план на радарна система или да платим КЕШ за чертежи на ракетна установка...
4
5
 
4
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 седмици
Няма лошо - имат пари бол, дават милиарди да следват китайски хвърчила за по 35 долара.
3
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Браво на румънците, затова са по-напред от нас във всичко. Избиха комунистите, оставиха руската мизерия.
2
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
ФАЩ правят луди пари, балъците копуват
1
9
 
10
 
! Отговори
българина преди 2 седмици
всички храним колонизатора!