Мусоните разкриват рискове от наводнения в Африка

Глобалното затопляне е увеличило честотата на дъждовете
16 окт 2024 06:00, Гергана Попова
3
Мусоните разкриват рискове от наводнения в Африка
Снимка: БГНЕС/ EPA

През последните няколко месеца проливни дъждове наводниха всяка една от 23-те провинции на Чад, скъсаха язовирна стена в Северна Нигерия, повредиха древни сгради в пустинния град Агадез в Нигер и убиха повече от 1460 души в страните на покрайнините на Сахара, според хуманитарната агенция на ООН, цитирана от Ройтерс.

Още по темата

Някои от наводненията не са били толкова предвидими. Дъждовете са паднали по-на север от обикновено, наводнявайки пустинни райони, които обикновено имат малко валежи в Чад и на други места, разкривайки зейнали дупки в инфраструктурата и официалните планове за готовност.


Икономическите загуби на Африка, свързани с наводненията, нарастват. В доклад на Световната метеорологична организация, публикуван през 2021 г., се казва, че те са скочили до 12,5 милиарда долара през 2010-19 г., повече от двойно повече от средното за предходните три десетилетия.
И експертите казват, че предстои по-лошо.
Сахел е все по-застрашен от наводнения поради промени в естествените климатични модели, по-голяма интензивност на валежите, лошо градско планиране и други причини, според проучване от 2021 г. в Journal of Hydrology, което отбелязва, че „широко разпространеният хаос и опустошението стават нещо обичайно“.


Този сезон интензивната жега над Сахара и други фактори са изтеглили пояса на мусоните по-на север от обикновено, причинявайки дъждове в обикновено сухи пустинни райони, казва Васила Тиав, заместник-директор на Центъра за прогнозиране на климата към Националната администрация за океаните и атмосферата на САЩ.
В сравнение с рекордните валежи от 1991-2020 г., този период юли-септември е сред петте най-влажни години в голяма част от Нигер, Чад и части от западно Мали.

"В някои райони в западен Нигер и Мали и на границата между Нигер и Нигерия са паднали повече валежи, отколкото през бедствения сезон на 2022 г.", добавя Тиав.


Експертите по климата казват, че глобалното затопляне е увеличило честотата и интензивността на дъждовете. Западна Африка също преминава през десетилетен естествен цикъл на по-влажни мусони след продължителна суша от 1970-те до 1990-те години.


В Чад повече от 40% от населението живее в бедност. Оскъдните ресурси се разтягат допълнително от присъствието на 2 милиона бежанци, много от които живеят в лагери.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от Русия
Руснаците са изпращани да умират в "месомелачката", тактиката работи
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
1
 
! Отговори
бл преди 4 часа
Глобалното затопляне наводнява пустини...
2
0
 
0
 
! Отговори
Разбрах, преди 4 часа
че сте некдърници, пчелички
1
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
А Масоните какво мислят