Глобиха Lufthansa с 4 млн. заради дискриминация към евреи

Инцидентът е станал през 2022 година
16 окт 2024 08:15, Нели Христова
41
Глобиха Lufthansa с 4 млн. заради дискриминация към евреи
Снимка: БГНЕС

САЩ наложиха на Lufthansa рекордна глоба от 4 млн. долара, след като авиокомпанията не допуснала еврейски пътници до полет през 2022 г., тъй като някои от тях уж отказали да спазват правилата, изискващи носенето на маски за лице.

Министерството на транспорта заяви, че Луфтханза е дискриминирала пътниците, като ги е третирала "сякаш всички са една група", въпреки че много от тях не са пътували заедно и не са се познавали.

Министерството заяви, че това е най-голямата санкция, която някога е налагало на авиокомпания за нарушаване на гражданските права.

В заповедта за съгласие Луфтханза заяви, че се съгласява на плащането, за да избегне съдебен спор, но отрече да е дискриминирана, като обвини за инцидента „злополучна поредица от неточни съобщения“.

"Луфтханза е посветена на това да бъде посланик на добра воля, толерантност, многообразие и приемане", се казва в изявлението на компанията, в което се добавя, че тя е сътрудничила на разследването и продължава да се фокусира върху обучението на своя персонал.

Епизодът е свързан с пътници, които през май 2022 г. са пътували от Ню Йорк до Будапеща с прекачване във Франкфурт.

Според Министерството на транспорта много от пътниците са били мъже, носещи „характерно облекло, типично за ортодоксалните евреи“, и са използвали едни и същи туристически агенции, за да резервират билетите си.

По време на първия полет капитанът предупреждава службата за сигурност на Lufthansa, че някои пътници не са спазили инструкциите на екипажа, които изискват маски и забраняват събирането на хора в коридорите и на други места на борда.

Предупреждението е довело до задържане на билетите на повече от 100 пътници, всички от които евреи, което е довело до блокирането им за свързващия полет.

Министерството на транспорта заяви, че Луфтханза признава, че действието ще засегне и хората, които са спазили инструкциите, но „заключи, че не е практично да се обръща към всеки пътник поотделно“.

Повечето от тях са били презаверени за други полети същия ден.

"Никой не трябва да се сблъсква с дискриминация, когато пътува, и днешното действие изпраща ясно послание към авиоиндустрията, че сме готови да разследваме и да предприемем действия, когато се нарушават гражданските права на пътниците", заяви министърът на транспорта на САЩ Пийт Бутиджиг.

Министерството на транспорта заяви, че пътниците, интервюирани за целите на разследването, са заявили, че не са били свидетели на лошо поведение, а по-късно Lufthansa не е успяла да идентифицира нито един пътник, който да не е спазил правилата.

Но в заповедта за съгласие Lufthansa заявява, че служителите ѝ не са могли да откроят отделни пътници, тъй като "нарушенията са били многобройни, неправомерното поведение е продължило през значителна част от полета и на различни интервали, а пътниците са сменяли местата си по време на полета".

Министерството на транспорта съобщи, че изисква от Lufthansa да плати 2 млн. долара и ще кредитира авиокомпанията за 2 млн. долара, които вече е платила на пътниците като част от съдебно споразумение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от САЩ
Пазарът нехае за най-големия от всички петролни шокове
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
1
 
0
 
! Отговори
Троян преди 2 часа
По принцип, никой не е зло. Зависи от възпитанието. Нама наистина зъл човек или дори ***, който е зъл по рождение.
39
0
 
4
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 часа
До 28 "... и сме били разпръснати по целия свят без единна държава" ми предатели - всеки за себе си и гледа да забие нож на другите. Затова и са създали холокоста, за да станат поне като ромите! Факти.
38
0
 
4
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 часа
До 28 "... и сме преследвани от времето на древния Египет та до Третия райх.." забрави да споменеш, че и Мойсей разделил морето на две...
37
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Защо ли евреите са толкова мразени?!
36
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Евреите са зло.
35
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
И евреите (също като украинците) смятат, че всичко им е позволено и всички са им длъжни...
34
0
 
9
 
! Отговори
от Варна преди 3 часа
Съдейки по евреите,които идват тук, те не са по-различни по държание от обитателите на Максуда.
33
0
 
1
 
! Отговори
Троян преди 3 часа
Господин Христов. Най удобно ми е вече на парапланера на Сопот. Разправиите са после със жената, че ще се претрепя някъде. Поздрав без заяждане.
32
0
 
6
 
! Отговори
Соломон Паси преди 3 часа
Майната му на Православието! След 10 дни ПАК гласувайте за евроатлантизъм!
31
2
 
5
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 часа
До 27 "Със Луфтханза съм летял един път защото е скъпо. Чисто приятно и учтиви стюардеси. " - България Еър с новите самолети е 100 пъти по-добра от Луфтханза. Нови салони, широки седалки, храна, усещане че си човек. Луфтханза не предлага нито едно от тези неща в европейските си полети, а и "единствена" ползва старите 747 за междуконтинентални.
30
0
 
9
 
! Отговори
Троян преди 3 часа
Само да спомена, че евреин е отворил портите на Велико Търново, пред османците, срещу доволно заплащане естествено.
29
0
 
8
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 часа
До 28 ""Хейтим" евреите на воля, но честно казано, ми се иска и ние като нация да бяхме поне малко като тях" - никой не хейтва бе,про'с'так неграмотен... про'с'такът си е про'с'так и не е чудно, че искаш да си официално признат за такъв. ПП1. Нетаняху носеше куфари с пари на Хамас да купуват оръжие срещу Израел. В Амстердам точно съвет на евреите прави списъците за депортация. Това е еврейската солидарност. ПП2. А относно задружният рев колко са онеправдани - виж нашите роми и ми кажи разликата.
28
7
 
1
 
! Отговори
D преди 3 часа
"Хейтим" евреите на воля, но честно казано, ми се иска и ние като нация да бяхме поне малко като тях. Да имаме световно известни учени, музиканти, артисти, да сме сред най-богатите и влиятелни хора по света, въпреки че хилядолетия не сме имали държава и сме били разпръснати по целия свят без единна държава и сме преследвани от времето на древния Египет та до Третия райх..Трудностите правят хората/нациите силни и издържливи, а това как се използва тази сила и възможност след това е друг въпрос.
27
2
 
7
 
! Отговори
Троян преди 3 часа
Със Луфтханза съм летял един път защото е скъпо. Чисто приятно и учтиви стюардеси. Ама тия вечно трябва да си покажат рогата, че са онеправдани от всеки и всичко.
26
7
 
5
 
! Отговори
Шломо преди 3 часа
Майната им на православните...
25
1
 
7
 
! Отговори
Олимпий Панов преди 3 часа
Хаха очакваме глоби за дискриминация на нашите малките афробратя и целия муслимски свят!
24
2
 
14
 
! Отговори
Христо Христов преди 4 часа
На европеидните про'с'таци да кажа, че в Брюксел от поне 18 години не се говори за християнски ценности, а за юдохрисриянски. Гласувайте за тях!
23
1
 
20
 
! Отговори
Троян преди 4 часа
Тия са дискриминирани още от времето на Рамзес велики, който ги накал да работят. Срещу заплащане, безплатна храна и подслон. Ха ха ха.
22
3
 
8
 
! Отговори
Христо Христов преди 4 часа
До 10 " И това влиза в съд и евреите печелят ??? Тоя свят отива подяволите....." - да, нали след 10 дни ПАК ще гласувате за същите тези ЕВРОАТЛАНТИЧЕСКИ ценности?! Какво ревеш?
21
18
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
Веднъж нацисти, винаги нацисти. Помня веднъж летях с луфтханза и даваха по екраните някакви африканчета да играят игри, танцуваха, а тия германци се спукаха от смях, от този подигравателния смях.