САЩ с удари по 5 подземни склада за оръжие на хусите в Йемен

Уникална демонстрация на способността на Съединените щати да атакуват
17 окт 2024 09:08, Елка Василева
66
САЩ с удари по 5 подземни склада за оръжие на хусите в Йемен
Снимка: архив, БГНЕС

Силите на САЩ са нанесли удари по пет подземни оръжейни склада на територията на Йемен, контролирани от хусите, се казва в писмено изявление на министъра на отбраната на САЩ Лойд Остин, съобщи Ройтерс.

"Днес американските въоръжени сили, включително бомбардировачи В-2 на ВВС на САЩ, нанесоха прецизни удари по пет укрепени подземни оръжейни склада на територията на Йемен, контролирани от хусите“, заяви Остин. Според него в складовете са били съхранявани "различни компоненти на оръжия от видовете, които хусите използват за нападения срещу граждански и военни кораби в региона“.

"Това беше уникална демонстрация на способността на Съединените щати да атакуват съоръжения, които нашите противници се опитват да държат недостъпни, независимо колко дълбоко са заровени под земята или укрепени", каза Остин.

Според Остин американските удари "допълнително ще намалят потенциала на хусите да продължат дестабилизиращите действия" и също така е възможно да помогнат за гарантиране на безопасността на американските сили. Ръководителят на Пентагона увери, че "САЩ няма да се поколебаят да предприемат действия за защита“ на американските сили и за осуетяване на по-нататъшни нападения срещу кораби.

Асошиейтед прес отбелязва, че е изключително рядко бомбардировачи В-2 "Спирит" да се използват за удари, насочени срещу хусите, които от месеци атакуват кораби в коридора на Червено море.

Централното командване на въоръжените сили на САЩ съобщи, че в момента се правят оценки на резултата от ударите и допълни, че няма информация за човешки жертви.
(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от ЕС
ЕК: София и Скопие потвърдиха ангажимента за Коридор 8
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Понеже натистите ядат яко бой в Украйна, не смеят да се опълчат на Китай и Северна Корея, на Иран вече не се зъбят, тръгнали да се правят на интересни срещу шепа пустинници по джапанки. ***!
32
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
"Пак питаме - какво търсят САЩ на чужда територия и защо предизвикват война, след като тях никой не ги напада?" - И ние това питаме за колхозниците, ама копейките обясняват, че те убивали правилно и народа го искал и дори убитите се радвали ако са убити от колхозници
31
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Е това е само да напомнят на голташка пРосия, че путинарко е на 2 самолетоносача живот в бункерчето и че при тях няма война от средата на миналия век както правят колхозниците вече трета год срещу 25 пъти по-малка държава.
30
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Пак питаме - какво търсят САЩ на чужда територия и защо предизвикват война, след като тях никой не ги напада? Докога този световен милитарист ще бъде търпян? Време е веча на хегемонията и демонията му да се сложи край. В Русия, Иран и Китай са надеждите на човечеството.
29
3
 
11
 
! Отговори
post-truth преди 3 часа
ах, оригиналният 25ти коментар го няма... както и да е. съмнявам се поредните бомбардировки да сломят съпротивата на хората в Йемен, както не го направиха 10 години изолация, глад и бомбардировки. Саудитска Арабия, ОАЕ, Судан и всякакви наемници вече гризнаха дървото. 9 американски дрона MQ-9 Reaper свалени дотук. това за оня, дето пише, че нямат ПВО ;-) хубав ден :-D
28
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Просто показват на Путина че бункерите не спасяват! Както го разбра и неговия съюзник Насрала! ХАХАХАХ
27
5
 
11
 
! Отговори
Смешници, преди 3 часа
нанесли някакви си ,,удари" по нещо си. Най-вероятно пясъчни макети. Но това е за да предизвикат хутите да започнат тотално да потапят кораби. И в резултат този маршрут ще бъде избягван и от там цените на стоки и най-вече на петрола ще скачат. Това е и целта на САЩ!
26
6
 
5
 
! Отговори
ПЕТКО КАТЪРА преди 3 часа
Щатите са големи хитри,изпратиха самолетоносача "Дуайт Айзенхауер" със съпровождащата го група кораби край бреговете на Йемен,хусите естествено го поздравиха с две ракети и той избяга.Сега обаче ще ги бомбим заради самолетоносача!Фамозна операция!
25
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
И кво сега? Пак траур за копейките. Така ли е наредела *** митрофанова?
24
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Уникална демонстрация на способността на САЩ да атакуват... група сепаратисти отцепили се от държавата си! И кое му е уникалното като хусите нямат ПВО дори? Това е все едно деца да хвърлят по тебе камъни, а ти да ги подпукаш с пистолета.
23
8
 
11
 
! Отговори
От преди 3 часа
Йемен никога не са отправяли директни заплахи към САЩ. Ама ги бомбят за да измият поне малко срама, че от ден на ден са все по-малък фактор. СК обаче не спира със заплахите към Америка. Що не нанесат удари там, а? Но то и в живота е така - всеки бие по-слабия!
22
10
 
11
 
! Отговори
реципрочно преди 3 часа
Айде честито!-Жълтия памперс ще запише една война и той преди края на мандата. Честито. Сега ще почнат да гърмят разни коли бомби от Манхатън до Калифорния
21
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Крайно време беше. Шайка терористи шантажираха световния търговски флот. Група нищонеправящи се опитват да грабят и убиват тези които неуморно се трудят. Забравили са какво се случи на Сомалия, та се наложи да им припомнят.
20
9
 
12
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 часа
Следващия път хусите да свалят не дронове MQ-9, а директно B-2 Тата!
19
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Сега хутите имат пълното право да се оплачат на Путттев!
18
6
 
11
 
! Отговори
Ама преди 3 часа
хутите знаят ли?
17
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
И кюнеца излиза и се хвали. Според тях са прави, те винаги са прави, даже и да убият милиони пак са прави. Наглосакси безподобни.
16
7
 
10
 
! Отговори
Пъф Деди преди 3 часа
Браво! Много ги чакаха даже! Хусите, хутите, пусите, путитте....БАСТА!!
15
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
И на какво основание краварите нанасят удари на хиляди километри от кравария? Това не е ли агресия спрямо Йемен?
14
13
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Какъв щастлив,демократичен евроатлантически удар само!!!