ВиК- дружествата искат такса вода и за необитаеми имоти

Иначе цената нямало да е социално поносима
17 окт 2024 08:00, Стела Стоянова
184
ВиК- дружествата искат такса вода и за необитаеми имоти
Снимка БГНЕС, архив

Цената на водата да стане двукомпонентна, като абонатите плащат такса към ВиК операторите дори когато потреблението на вода за месеца е нулево. Това искане е представил на Годишната среща на общините председателят на Българската асоциация по водите (БАВ) Иван Иванов, цитиран от БТА.

В сдружението членуват ВиК дружествата в страната, които, подобно на други комунални услуги, искат да таксуват домакинствата за това, че имат достъп до ВиК мрежата, без значение дали ползват вода или не.

Според Иванов цената на водата трябва да се раздели на две компоненти - постоянна и плаваща. “Постоянната трябва да покрива разходите на ВиК дружествата за поддържане на мрежата, докато плаващата ще бъде за разходите, свързани с отстраняване на аварии, заплати, поддръжка на техника и др.,” обяснява Иванов.

По думите му при подобно ценообразуване ВиК операторите ще имат предвидимост за постоянни доходи, които да инвестират в подобряване качеството на услугата. "Операторите имат постоянни разходи по поддръжката на мрежата, независимо дали в даден имот живеят хора или не. Собствениците на такива имоти трябва да плащат твърдата компонента", казва Иванов.

”Въвеждането на постоянна и плаваща такса за водата ще да бъде по-справедливо и за самите потребители, защото общата тежест на експлоатационните разходи на дружествата щяла да се разпределя между всички потребители”, твърди той. "Ако се премине към този начин за образуване на цената на водата, за някои потребители тя ще бъде намалена. За хората с повече имоти обаче услугата ще поскъпне", казва Иванов. И уточнява, че КЕВР ще регулира и двете компоненти на цената на водата.

Идеята за таксуване и на имотите с нулево потребление на вода периодично се появява в публичното пространство. МРРБ дори на два пъти представи проектопромени в Закона за водоснабдяването и канализацията, с които предлага нов начин на определяне на цената на водата за домакинствата. Отново става въпрос за две компоненти - фиксирана сума за достъп до услугата и променлива цена на кубичен метър потребено количество.

Законопроектът обаче бе силно разкритикуван и така и не бе внесен в Народното събрание. Първо, защото в него се предлагат само общи формулировки за новото ценообразуване, като всички детайли се остават за изясняване в наредби. Второ, има опасения, че заради едни и същи услуги, като довеждане на водата до домовете например, ще се плаща два пъти - веднъж чрез фиксираната компонента, и втори пък - чрез плаващата. Освен това, за да се въведат подобни разграничения, цената на водата на кубичен метър в отделените общини първо трябва да се намали, за не се натоварят с по-високи сметки домакинствата заради новата фиксирана такса. Появиха се сигнали, че ВиК дружествата готвят притеснително високи фиксирани такси, заради което сегашните сметки за вода може да скочат двойно.

МРРБ оправдава исканата нова такса с ангажимент в Плана за възстановяване и устойчивост да бъде подобрено финансовото състояние на ВиК дружествата. Но в този план има изискване и да се осигури подпомагане на уязвимите потребители, което министерството мълчаливо подминава.

От държавния ВиК холдинг разкриха истинските мотиви за въвеждане на "такса водомер" в необитаваните имоти. "Населението и потреблението намаляват, но не и разходите за издръжка на ВиК дружествата. Има много населени места с празни домове. Останалите, ако трябва само на тях да разчитаме, тогава цената ще стане висока и няма да е социално поносима“, коментира преди време Лозко Лозев, председател на УС на „Български ВИК холдинг“.  

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


184
Още по темата: ВиКтакса вода
Още от Общество
Пиян шофьор без книжка хвърли 150 евро на полицаи
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
174
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 16 секунди
До :) - Обясни им го. За съжаление, светът ое не е дорасъл до това, да може да се сваля правителство от тези,котио са гласували за него, но и този ден индва.
173
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 минута
"На тези хора обаче трябва да им се осигурят някакви средства за живот." - Трябвааа? Моля те...
172
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 минута
Тея сонди много им бъркат в ... джоба. Защо да плащам вода, когато имам хидрофор и чиста вода? Или нямма право на водата в имота си?
171
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 минути
"Ами и аз искам да не работя, ама да взимам така един постоянен доход" - точно натам се върви. Според мен предстоят огромни промени в пазара на труда, към които голяма част от сегашните работещи няма да могат да се адаптират. На тези хора обаче трябва да им се осигурят някакви средства за живот. Точно това, за което пишеш - един постоянен месечен доход (помощ от супер-държавата), който доход докато слушкаш и си готин ще ти бъде превеждан по сметка ежемесечно. Кривнеш ли обаче встрани...
170
0
 
2
 
! Отговори
Не преди 4 минути
Компетентност, некадърност,посредственност цари в държавата.на всички нива. Обаче пък имаме голямо самочувствие и мания за величие. Жалка история
169
1
 
1
 
! Отговори
ВиК преди 8 минути
Всеки с повече от един имот тройна такса ВиК
168
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 минути
За 35 години ни докара до тотална мизерия и разсипия....Явно това са им "ценностите". Бай Тодор ако се обърне и види на какво дередже сме, ще се прекръсти и ще си легне по очи.
167
0
 
3
 
! Отговори
post-truth преди 9 минути
крадливата пасмина понеже губи между 70 и 95% от водата, която е БЕЗПЛАТНА за тях от държавата, не стига, че ме кара да им плащам загубите, частните самолети и секлецарките, ами сега и за силикон на любовниците събира.
166
0
 
2
 
! Отговори
:) преди 9 минути
До Да отиваме да 156 Напротив. Ниската избирателна активност е в тяхна полза. 60 % негласуващи не само могат да вкарат съвсем нова партия в НС, а могат да й дадат даже властта.
165
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 минути
Ами и аз искам да не работя, ама да взимам така един постоянен доход, да си покривам разходите и да поддържам стандарта си. Осигурете ми го и тогава ще говорим
164
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 минути
Да де, скоро и въздуха, който дишаме сигурно ще се таксува. Остана и данък "диш хакъ"-зъбен данък да се въведе.
163
0
 
1
 
! Отговори
Ева на преди 11 минути
Държава, населена с предимно тъмни субекти с малко акъл
162
0
 
1
 
! Отговори
:) преди 13 минути
Значи услугата не се ползва, но да се плаща достъп до услугата :) Оправете си загубите от над 60 %, вместо да се чудите кого да ограбвате. Държавата вече прие присърце ролята на рекетьор. Такса ЕС за необитаем апартамент, сега такса вода, утре такса каквото ви текне за неползвано такова. Докога?
161
0
 
2
 
! Отговори
Ами, преди 15 минути
Иван Бакалов във ФБ. Безплатен Климатик срещу предадена печка на твърдо гориво.
160
0
 
9
 
! Отговори
Паци преди 18 минути
Чудят се откъде да взимат още пари...з сметка на това не правят нищо за да си оправят течовете и загуби на хиляди литри вода
159
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 24 минути
Може ли и трета компонента да има? За премии и представителни разходи? За екскурзии до екзотичми дестинации, за преуморения мениджърски състав на дружеството?
158
0
 
7
 
! Отговори
Eстествено преди 27 минути
,че ще измислят всякакви такси и таскички ! Нали паричният поток нагоре по веригата от шефове ,лобита ,партии и партийни централи ,комисии и пр. фактори , трябва да НЕ спира ?!Ако една златна кокошка (разбирай парични канали) почне да се задъхва и уморява ,като например държавните горски предприятия ,измислени специално за това , "тежестта" се прехвърля на друга кокошка ( в случая ВиК) и т.н. и пр. ,но кинтите не трябва да спират...
157
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 27 минути
И ето така малко по малко нашите блокове (а и нашите квартали) се превърнаха в сиви, грозни, подтискащи душата развалини.
156
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 29 минути
Няколко семейства от блока бяха решили, че на тях не им трябва чистачка и стълбищно осветление. И хоп - не плащаха месечни такси. И така с години. Развали се домофонната система на блока - няколко семейства решиха, че не им трябва - и не плащат. И сега домофоните не работят. А ако дойде линейка и ти си сам, като ти звънне екипът долу на входната врата и ти не можеш да им отвориш от твоя апартамент, но си толкова зле, че не можеш и да слезеш до долу (примерно счупен крак), какво ще правиш?
155
2
 
6
 
! Отговори
Гадняр преди 30 минути
Балъците още не са разбрали защо вече четири години народните изедници не съставят правителство. Време на безотговорност, трупане на дългове, увеличаване на данъци и такси, инфлация, беззаконие... Наближава 27 Октомври. Гласувайте срещу наглеците, които ни докараха дотук. Само с писане по форумите няма да стане.