Доц. Кунчев: Най-често боледуваме от новите варианти на Ковид-19

Симптомите им са като при грип и настинка
17 окт 2024 13:08, Анисия Иванова
18
Доц. Кунчев: Най-често боледуваме от новите варианти на Ковид-19
Снимка: БГНЕС

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев обясни, че всяко самолечение с антибиотици е абсолютно неприемливо и в повечето случаи вреди, отколкото помага.

"Човек може и нормални количества да пие, но ако те се пият, без да знаем срещу какво са насочени, без да сме направили антибиограма, без да сме сигурни, че съответният бактерии е чувствителен към тези антибиотици, то ще е излишно", уточни той.

Доц. Кунчев посочи, че има и много други частни случаи.

"Започваме 10-дневен антибиотичен курс, почувстваме се на третия ден по-добре и спираме антибиотика – ето това е идеалният случай, в който ние създаваме условия в нашето тяло тези бактерии да изградят резистентност", заяви той и даде пример за създаване на такива условия като това да пием антибиотик, който сме намерили вкъщи, без да сме ходили на лекар или до аптека.

Главният държавен здравен инспектор поясни, че случаите, в които антибиотици могат да се използват неточно и неправилно, са много, но всички те водят до едно, а именно изграждане на нечувствителност към всички видове антибиотици.

Главният държавен здравен инспектор каза, че има момент, в който е задължително да бъдат включени антибиотици – при усложнения, при продължаващи оплаквания, при задълбочаване на кашлицата, когато тя стане влажна, отхрачваща, в случаите, когато става въпрос най-често за усложнения на една инфекция, с която в този сезон се среща почти всеки човек.

"Лекарят е този, който трябва да прецени и да предпише вида на антибиотика, дозировката и курса на лечение", подчерта доц. Кунчев.

Най-често боледуваме от новите варианти на Ковид-19, които продължават да са широко разпространени, но не предизвикват толкова тежки заболявания.

"Към момента грип в България няма. Тези една-две вълни – особено преди седмица-две имаше доста хора, които видимо имат някакви оплаквания на горните дихателни пътища – кихане, кашляне, сълзотечение, болки в гърлото, отпуснатост, температура, в поне половината от случаите ставаше въпрос наистина за Ковид“, каза той.

Срещат се и нормалните за сезона риновируси и синцитиални вируси.

"Но действително новите варианти на Ковид продължават да са широко разпространени, но за щастие не предизвикват толкова тежки заболявания", добави главният държавен здравен инспектор, цитиран от БГНЕС.

По симптомите надали ще разпознаем Ковид, но основно те са свързани с отпадналост, температура, болки в мускули и стави, главоболие.

"От страна на гърлото всички прояви, които се знаят – и болки, и дразнене, и кихане, и кашлица. Кашлицата беше доста характерна, защото така се задържаше до седмица-две, три понякога – трудно лечима, суха, дразнеща", обърна внимание доц. Кунчев.

За хората, особено онези, които са част от някоя от рисковите групи, той препоръча ваксинация.

"Това все пак е нещо, което ви осигурява, ако не тотално избягване на заболяването, то поне липса на сериозни усложнения", заяви главният държавен здравен инспектор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от Общество
Демерджиев: Купеният вот тежи повече при ниска активност
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 26 минути
Е така е, сега поне не се тръби за черните чували и ваксите, които никой по света не иска.:))
16
0
 
0
 
! Отговори
Надявам се преди 51 минути
тази карма да не чака 25 години, защото тогава вече не е карма...
15
1
 
0
 
! Отговори
окей супертранс преди 1 час
До Лека нощ! с антените на високо напрежение ме спечели, колега. кажи сега за тамплиерите от масонския орден на илюминатите и не забравяй да заключиш вратницата като ти свърши смяната.
14
1
 
5
 
! Отговори
Предстои Трибунал преди 1 час
Тик-так, тик-так, тик-так, кунчо.
13
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Защо Костя Копейкин не е в затвора? Затри 39 000 българи.
12
2
 
2
 
! Отговори
Лека нощ! преди 1 час
Напръскаха ни пак от самолети с тежка химия и пуснаха 5G антените на високо напрежение. Казаха ни да не се смущаваме от червеното сияние което се виждаше до оня ден на нощното небе. То вече било нормално и за нашите ширини да има такива северни сияния. Също и тая странна комета дето всяка вечер минава на небето и тя е нормална. С две думи, спете спокойно! Всичко е под контрол.
11
2
 
11
 
! Отговори
Лудото Ленче преди 1 час
Ей...не се спряхте бе !!!Трябва ли да обесим един за да се приключи най-накрая ?!!! Трябва да има наказание за всички глашатай на апокалипсиса !!! Милионери станаха покрай лъже пандемията....а колко народ затриха ?!!
10
1
 
7
 
! Отговори
Ямх преди 1 час
Май на та ти, Кунчев!
9
1
 
4
 
! Отговори
читалище заря преди 1 час
ае, тоо новия шиндеров що не е у панделата?
8
5
 
1
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 1 час
До Анонименшизимба, ковид винаги е имало и при животните изобщо не е нещо екзотично. това, че ти си си направил престоя на таксито пет лева не означава, че разбираш от всичко и ако обичаш, си затваряй устата да не ти звъннем на звънеца довечера.
7
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Ковид не е имало и никага нямаше да го има, ако не бяха психясалите доктори бягащи със горяши коси по планетата да търсят както мухата Цеце търси да боцне някой заблуден в гората... Аре бягай с горящи коси и аз ще те боцна с иглата, после ти ще ме запалиш и аз ще те боцна с иглата!
6
10
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Изключително добър специалист. Много добър анализ на ситуацията в момента.
5
0
 
8
 
! Отговори
Обективен преди 2 часа
А другарят Кунчо Трииглений от какво боледува?!
4
0
 
5
 
! Отговори
Нане преди 2 часа
Язък, че света кунча тринаваксана, не ни поучава от при Свети Петър... ===)))
3
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Този психясъл по Ковида доц. Ангел Кунчев е за психическата болница!
2
2
 
5
 
! Отговори
Цар Плъх преди 2 часа
Ковид си има и не минава по-леко от преди. Просто сега не му обръщат внимание и няма паника.
1
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Тоя убиец още ли не виси от някое дърво?