Менте "Дубайски шоколад" залива нета, блокчето до 40 лв.

Оригиналният ориенталски десерт се продава около 260 лв. за кг
Обновена: 17 окт 2024 13:12 | 17 окт 2024 13:00, Анисия Иванова
34
Менте "Дубайски шоколад" залива нета, блокчето до 40 лв.
Снимка: Pixabay

Вариант на хитовия по цял свят “Дубайски шоколад”, с атрактивен зелен цвят, у нас масово се търгува по 10, 20, 30 и дори над 40 лева. Браншовици изразиха съмнения, че се касае за ментета, а не за оригиналния ориенталски десерт, който се продава около 260 лв. за кг.

В България се оказа, че стоката се продава с претенции за оригинал, като цената не е за килограм, а за традиционно блокче от 100 гр. Търговията се върти в интернет, където наши търговци бързо са намерили начин да се възползват от интереса към продукта - цените не са обявени официално в публикациите и се дават само при запитване и поръчки в индивидуална комуникация.

Зад истерията по въпросния шоколад мнозина браншовици провидяха мощно спонсориран маркетингов трик в социалните мрежи и се усъмниха в качеството на въпросната продукция.

“Чуждопоклонничеството е феномен, който се пренесе и в кулинарията, това ни е заложено от векове. Да имаме интерес към чужди продукти, съмнителни по своя произход, но да не уважаваме родното производство. Нищо повече от потребителски снобизъм и демонстрация, че сме в крак с тенденциите. Имаме доста по-впечатляващи български десерти”, коментира пред “Труд” Мариана Кукушева, председател на Националния браншови съюз на сладкарите и хлебопекарите.

“Това е поредният продукт, който се представя като незаменим, извънземен и уникален. А в действителност не е стока от първа необходимост”, допълни Кукушева.

От бранша подлагат на съмнение произхода на шоколада. Дубай не е страна в ЕС и не би следвало вносът му да е поголовен. Появиха се дори хипотези, че десертът се приготвя в страни от Европа или в още по-лошия случай: в някоя мазе или гараж, където се опакова на конвейер.

Кукушева отбеляза, че не е оптимист, че Българската агенция по безопасност на храните ще има времева, техническа и физическа възможност да осъществи контрол какво има в “Дубайския шоколад”.

"Българска агенция по безопасност на храните е свръхнатоварен контролен орган. Те са засипани с работа и едва ли ще стигнат до това", поясни Кукушева.

Оригиналният “Дубайски шоколад” струва 420 дирхама или 260 лева. Той е случайно създаден миналата година от едно малко сладкарско ателие, наречено “Fix desert chocolatier”.

"Аз лично обаче не бих го яла, защото е бъкан със захар. Съветвам българите да си приготвят вкъщи някой по-здравословен български десерт", каза Светлана Роу, мастър готвач в сладкарството и собственичка на ресторант за здравословно хранене в Дубай.

“Няма какво да си кривим душата - всеки обича сладичко. Обаче като се замисля какво има в този пълнеж - той е изцяло съставен от брашно, захар и мазнина. Една калорийна бомба. Нищо полезно за стомаха, мозъка, сърцето. Кадаифът е глутен, кремът не е чист тахан от шамфъстък, а е наблъскан с бяла захар, палма и какви ли не трансмазнини. Полезният шоколад е над 70% какао, а този дали има и 30%”, каза Роу.

В оригиналната рецепта на ориенталския десерт е записано, че се приготвя от какаова маса и какаово масло. Блокчетата, които лавинообразно се продават у нас в момента, обаче са направени от... марципан. По времето на соца погрешно марципанът е смятан за лошо качество шоколад - всъщност той няма нищо шоколадово в себе си, защото не съдържа какво. Марципанът се прави от смлени на брашно бадеми или други ядки със захар, като количеството на захарта не бива да надвишава количеството на ядката. Именно марципан съдържат имитациите на дубайския десерт, който се търгува в социалните мрежи у нас.

“Тогава не бива да се казва шоколад, а дубайски марципан. Наименованието подвежда потребителите”, категорична е Кукушева. Яркозеленият цвят в пълнежа на ориенталското изкушение се постига от шамфъстък, примесен с натрошен и предварително изпечен кадаиф.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още по темата: шоколадменте
Още от Снимка на деня
Синоптик: След 10 ноември очакваме слънце и високи температури
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
1
 
! Отговори
Скари Да преди 40 минути
До АнонименТо ако става въпрос, има свищовски скариди например ;)
33
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 44 минути
Бедните селяци се лъжат най-лесно. бГ е адски простт народ, все се надява да стане по добре и вече 35г нищо не става докато обират държавата под носа им. Кой нормален ще даде 40лв за шоколад ако ще и от Марс да е
32
0
 
1
 
! Отговори
Светлана Роу преди 45 минути
Тази именита готвачка не беше ли Силвена Роу? Пак сте писали-недопреписали.
31
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 54 минути
На феновете на дубайския шоколад задължително им препоръчвайте да опитат и родопски калмари.
30
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 55 минути
В Дубай нито какао садят, нито крави отглеждат. За какво тогава да плащам 260 лв за колограм "дубайски шоколад" - made in china?
29
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 57 минути
Аз купувам шоколад Милка на 2,00 лв. :)))
28
0
 
7
 
! Отговори
Турко-циганска драма преди 1 час
Дубайски шоколад - анадолски мармалад - помашко ламборджини! Порезани гхомна!
27
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Аз продавам шоколад по 800 лева килограма, много е рядък, с изключително рядък вкус и за мен е рядко щастие да мога да ви предлога този шоколад
26
1
 
5
 
! Отговори
До 24 преди 1 час
Това с колата беше мерило за интелекта на населението.
25
1
 
3
 
! Отговори
До 24 преди 1 час
И важно разоравят на околните че го правят защото могат да си го позволят. Смятай, че тия ходят непрекъснато на избори и смятат че те избират...
24
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
До Анонимен 23, в Дубай подобно нещо не съществува. Вероятно е турска измишльотина, а някой "находчив" българин е решил да изкара някой лев от наивници. Спомни си чакащите извънземни в Русе. Първата "хипер" кола в света(как някои се изцепиха)... та един "шоколад ли няма да им пробутат?
23
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Опитвал съм нещо подобно.Скъпо и гадно.Има един шоколад зелен линд смазва го като вкус. Къде са тръгнали арабите да се мерят с магьосниците на шоколадът? А иначе да за гъзарията в оня хотел в дубай който всички го знаем оня там дет мяза на платно на кораб предлагат кафе със злато-200 гущера. Пили го казват че има вкус на силно сладко кафе със алуминиево фолио.Да де златно.
22
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
До Язе, някои ядат качествена храна. Като не ти харесва нещо си пазарувай от производители и с времето започват да ти казват какво да си купуваш или какво да пропуснеш. Нали не падаш от Марс?
21
0
 
3
 
! Отговори
Ужас преди 1 час
Който е ходил в региона знае, че там почти няма шоколад. Трудно се произвежда и съхранява. Подобен шоколад има по летищата, заради маркетинг. Там ядат фурми и кадаиф. Шам фъстък също има, но е по солените им ястия или по десертчета тип баклава. Пак казвам шоколади почти няма. Имат фурми в шоколад или едни малки шоколадчета с камилско мляко, но пак предимно по летищата. Всичко е тотален маркетинг и зарибявка, едва ли и 5% е произведено и доставено от Дубай или Абу Даби.
20
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Едни хвърлят пари от терасите, други си ги дават за подобни продукти понеже е модерно. Мисленето не им се отдава кой поради възраст, кой поради дефицит. Някой опакова нещо в лъскава опаковка, създаде история и хайде на пазара.
19
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
По времето на соца масово се продаваше точно такъв фалшив шоколад "марципан" и шоколад "Крава". Истински качествен шоколад имаше само в Кореком. Швейцарски "Тоблерон" и "Милка". Също и кафето масово беше фалшиво. Истинско кафе можеше да се купи само с връзки. Тираджиите изнасяха контрабандно цигари и внасяха шоколад, кафе и дънки. Виетнамците пък продаваха японски касетофони касетофони на тройна цена.
18
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Важното в случая е, че овчите глави са в крак с модата и могат да се похвалят пред другите *** глави в социалния кeнeф, че са дали 40 кинта за "шоколад".
17
1
 
2
 
! Отговори
Гледах преди 1 час
една видео рецепта. Вероятно ще стане доста вкусен, като вложиш добри продукти и контролираш сам количеството захар, ама не ми се занимава... ;-)
16
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
260 кинта за кило шоколад щото бил "дубайски". Но след като има хора възхваляващи картонени автомобили всичко си е в реда на нещата. Ще плюскат "дубайски" шоколад та чак ушите им ще пращят.
15
2
 
10
 
! Отговори
Язе преди 1 час
Оно понеже у наше село сичко е само оригинал. У сиренято 70% вода, ама оригинална от шопската чешма.