Защо да си взимате студен душ? Шест ползи за здравето

Разберете защо е добре да се къпете със студена вода
27 юни 2024 08:49, Теодора Драгоева
16
Защо да си взимате студен душ? Шест ползи за здравето
Снимка: iStock

Случвало ли ви се е да стъпите под душа, очаквайки топъл, успокояващ поток, само за да бъдете посрещнати от леден водопад? Това преживяване със студен душ може да има неочаквани ползи за здравето. Докато повечето от нас се наслаждават на комфорта на топли или дори горещия душ, намаляването на температурата може да предложи повече от просто събуждане. Според експерти от UCLA Health, вземането на прохладен душ може да подобри здравето ви по няколко забележителни начина.

Студените душове отдавна са тема на интерес за здравето и уелнеса, често рекламирани заради техните стимулиращи ефекти. Но какво казва науката за това студено изживяване? Тази статия изследва шестте ключови предимства от вземането на студен душ. Предимствата от укрепването на имунната ви система и подобряване на вашето психично здраве са изненадващи и научно подкрепени.

Така че, независимо дали сте опитен ентусиаст на студения душ или скептик, обмислящ промяна, присъединете се към нас, докато изследваме освежаващия свят на студения душ.

Преди да започнете да взимате ежедневен студен душ
Важно е да подходите към тази практика със съзнание за вашето здравословно състояние. Ако имате хронични заболявания или здравословни проблеми, препоръчително е да се консултирате с лекарите, преди да превърнете студените душове в редовна част от рутината си. Тази мярка може да гарантира, че ползите, които получавате проактивно, са безопасни и полезни за цялостното ви здраве.

Какви са ползите за здравето от студения душ

1. Повишаване на имунитета

Едно от най-интригуващите предимства на вземането на студен душ е потенциалът му да засили имунната ви система. Излагането на студена вода предизвиква физиологични реакции, които могат да укрепят защитните механизми на тялото ви срещу инфекции. Това естествено усилване на имунната система не е просто мит, а научните прозрения го подкрепят.

Когато студена вода удари кожата ви, тялото ви реагира като подложено на лек стрес. Тази реакция на стрес стимулира имунната ви система да увеличи активността си. Незабавната реакция включва увеличаване на производството на бели кръвни клетки. Тези клетки, известни като левкоцити, играят решаваща роля в защитата на тялото ви срещу патогени. Левкоцитите включват лимфоцити, които управляват имунния отговор на тялото, и неутрофили, които се насочват и унищожават вредни бактерии и инфекции.

Увеличаването на производството на левкоцити е пряко резултат от опита на тялото да се затопли, ускорявайки метаболизма ви. Ускорената метаболитна активност води до по-високи от нормалните нива на имунни клетки, които се освобождават в кръвния поток. Проучване в Холандия показва, че хората, които редовно вземат студени душове, наблюдават намаляване на отсъствията по болест с до 29%, което предполага, че тези душове могат да подобрят способността на тялото да се предпазва от болести.

Включването на студени душове в рутината ви може да бъде освежаващ начин да подсилите имунитета си.

Цялата статия можете да прочетете в Тialoto.bg

Източник: Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още по темата: студен душ
Още от Свободно време.
Кои са признаците, че той не става за партньор?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
После лекарите и аптекарите че намажат.:))
12
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Във леген слагаш няколко кубчета лед от хладилника, заливаш ги със студена вода и след като се растопят започваш да подскачаш с крака в легена до 30 пъти. Това дава информация на имунната ти система да скочи до неузнаваемо ниво. Освен това от книгата на Louis Kuhne "The New Science of Healing" се поучете как чрез студена вода по втора сeксуална чакра да унищожавате недобрите вещества в лимфата си и по този начин да сте винаги здрави и да не сте болни от никакви болежки!
11
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Тоя с брадата си развъжда бръмбари, мушици, скакалци и всякакви бактерии безплатно, а вий се чудите защо се къпи в студена вода! За да не плаща за гореща вода бе, понеже ще си унищожи хранилката бръмбари, като си хапва филийка хляб с масло!
10
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
200% вярно. Има и още - нормализира кръвното- сваля, или вдига, действа добре и на разширени вени.
9
0
 
1
 
! Отговори
анонимна преди 2 дни
Топлофикация София се грижи редовно за нашето здраве. Предното лято нямахме топла вода 1-2 месеца заради смяна на тръби и сега сме безсмъртни от многото студени душове.
8
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
7. Забравили сте да си включите бойлера, защото нямате парно и топла вода и щеш не щеш си вземаш студен душ.
7
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
С тив течни сапуни банята във фитнеса не е същата.
6
1
 
3
 
! Отговори
Препатил преди 2 дни
Единственият "студен душ" който работи , и ще разберете веднага ,че е ок и работи за вас е на първи януари една баня в морето за 30-40 секунди, като се влиза постепенно за около 1-2 Мин за да свикне тялото първо краката , чака се поне минута и полека полека до самата баня. Ще сте като новородени. Няма да питате полезно ли е нито добре ли е - ще знаете!
5
2
 
3
 
! Отговори
Тоз космат преди 2 дни
пор бръснар му трябва
4
2
 
4
 
! Отговори
бай Спас преди 2 дни
Мъдите ми стават на стафидки.
3
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Ако можеш да понасяш студена вода, аз лично не мога
2
2
 
5
 
! Отговори
G.I. Joe преди 2 дни
Българина от малък е научен, че ако му е студено ще настине ще му потекат сопо ли и мама ще му се кара. Като бях студент си взимах студени душове и постепенно се намаля температурата и се свиква но не веднага се обливаш. Първо краката за минута две и после тялото и не се настива както имат насадени страхове от деца.
1
2
 
14
 
! Отговори
Дааа, преди 2 дни
преди няколко дни имахте едно материалче за ползите от горещата вана, и давахне за пример японците. Сега пък това...Лошо е когато няма новини, и разни драскачи се мъчат да запълнят редакционно пространство!