80 години от денят, в който Хитлер трябваше да умре

На днешния ден през 1944 година е извършена операция "Валкирия"
20 юли 2024 22:00, Красимир Ангелов
101
80 години от денят, в който Хитлер трябваше да умре
Снимка: БГНЕС

Точно преди 80 години - на 20 юли 1944, е извършен най-известният опит за ликвидирането на Адолф Хитлер.

На този ден офицери от Вермахта правят опит да го ликвидират, но Хитлер оцелява. А организаторите на покушението? Дълги години ги смятат за предатели. Днес те най-сетне са герои, пише в свой материал DW.

12:42 на 20 юли 1944 година. Бомба избухва в Конферентната зала на "Вълчата бърлога" на Хитлер, където е и самият той. Хитлер е ранен, но оцелява.

Шест години след края на Втората световна война, през лятото на 1951, демоскопският институт "Аленсбах" прави анкета. Въпросът, отправен към германците, е какво мислят за събитията от 20 юли 1944 година. Едва една трета от участниците в допитването изразяват положително мнение за организаторите на неуспешния опит за сваляне на Хитлер от власт. Още шест години по-късно германците продължават да мислят по същия начин - повечето от тях се противопоставят на решението едно училище да бъде кръстено на името на главния организатор на атентата - Клаус фон Щауфенберг.

Покушението срещу Адолф Хитлер, извършено на 20 юли 1944 година, е най-значимият опит за преврат по време на нацистката диктатура. Организаторите на атентата са от аристократичните среди, повечето от тях са високопоставени офицери от Вермахта. Висш офицер е и Клаус фон Щауфенберг, който поставя взривното устройство в главната квартира на Хитлер. При експлозията Хитлер е ранен, но оцелява.

Заговорът се проваля, а Щауфенберг е заловен и екзекутиран още на следващия ден. По-късно са убити и всички останали участници в опита за ликвидирането на Хитлер.

Думи, останали в историята

Националсоциалистите ги обявяват за държавни предатели, изменили на офицерската клетва за вярност към Хитлер. Дори и след края на Втората световна война голяма част от германците продължават да ги смятат за изменници. Първият президент на Федералната република Теодор Хойс е на съвсем друго мнение. През 1954-та, в реч по повод 10-годишнината от атентата, той се опитва да разбуди германците и да ги убеди, че съпротивата срещу Хитлер е не предателство, а заслуга.

“Речта на Теодор Хойс предизвиква обрат в нагласите на германците по този въпрос”, казва Рюдигер фон Фос в интервю за Дойче Веле. Неговият баща е бил участник в заговора срещу Хитлер, а самият той е юрист, посветил живота си на една задача - да поддържа буден спомена за германската съпротива срещу Хитлер. Издал е книга с речи, държани в Германия по повод чествания на годишнини от атентата. “Когато човек чете тези речи, получава цялостна представа за дебата около духовната и политическата същност на съпротивата, а и вижда как в съзнанието на германците значението на датата 20 юли 1944 постепенно се променя”, отбелязва Фос.

Основната заслуга за това е именно на президента Теодор Хойс - и на неговите решителни думи, благодарение на които атентатът срещу Хитлер постепенно бива осъзнат като бунт на съвестта. "Теодор Хойс беше първият, който заговори за провала на политическите елити в Германия", посочва Рюдигер фон Фос.

Убийството на тиранина е морален дълг, заявява през 1958 година и социалдемократът Карло Шмит. Негови са и тези паметни думи: "Когато няма друг път за измъкване от злото, морална повеля е да бъде убит онзи, опитал се да тласне към безчовечност цял един народ".

"Още не сме изпълнили дълга си"

Много години минават, преди заслугите на участниците в съпротивата да заемат подобаващо място в колективната памет. За това допринасят оратори като писателя Карл Цукмайер, който през 1969 година казва следното за Щауфенберг и неговите съмишленици: “Тези мъже осъзнаваха, че шансът им да успеят е нищожен, но че въпреки това са длъжни да го сторят. И те рискуваха - с надеждата, че дори и да се провали, делото им ще бъде мощен сигнал за утрешния ден”.

Днес някогашните "предатели" отдавна вече са герои. "Само че в училище все още се научава твърде малко за германската съпротива", казва Рюдигер фон Фос и добавя: "Липсата на достатъчно гражданска смелост винаги вреди на демокрацията". Или както казва Теодор Хойс през 1954 година: "Още не сме изпълнили дълга си".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Колеги, сега малко сериозно. Свидетели сме на идеологическата криза на комунизма. Комунизмът не беше инкримиран след Втората Световна Война, често пъти наричана Първа Комунистическа Война (пламнала между комунистически държави). Фашизмът беше инкримиран, комунизмът - не. И се самозабравоха, комунистите това. Първо унищожиха Русия, ама ги изгониха оттам (от управлението, имам предвид). После се опитаха да унищожат Европа и САШ - в момента ги гонят и от двете. >>>
16
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Божкеее! А аз съм чел, че се е гръмнал сам като получил сметката за газта.
15
1
 
9
 
! Отговори
А Знаете ли преди 1 месец
че Хитлер ни дава цялото Беломорски Крайбрежие 1941 със все Остров Тасос! ай ми кажете, някой за последните 150 години да е дал толко Територия на България, която и без друго исторически си е наша! СССР и Македония ни взеха, а САЩ ни направиха най-бързо Изчезващата нация на Планената, стопета дс 3 000 000 и до 2050 едва ли ще я има при това темпо на отричателна раждаемост и висока смъртност, а да - станахме и най-бедната държава в ЕСССР!!
14
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Хайде да не бързаме с героите и тираните,както е тръгнало да не се обърнат понятията съвсем скоро!
13
2
 
10
 
! Отговори
Враца баце преди 1 месец
Той и 45-та лекичко си отплава към Аржентина, а Сталин получи един обгорен скелет с уверението че: Това е човека, бе!!
12
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Дефиниция за фашизъм - когато корпорациите започнат да управляват правителството, а не народа. Дефиниция за комунизъм - когато правителството се превърне в корпорация и налага на народа изземване на всички частни притежания. Дефиниция за демокрация - Когато правителството се избира пряко от народа и законите се гласуват с референдум и когато Интелигенция е в основата на Иновациите за успешно напредване напред с нови технологии и за преодоляване на кризи, чрез въвеждане на нови технологии....
11
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Края на войната. Хитлер седи в кабинета си, надвесен над една карта и си говори:- При Сталинград ни биха, на Курската дъга ни биха, напредват към Берлин...Влиза Щирлиц.- XайлХитлеp- Абе, Исаев, остави ме на мира, бе.
10
1
 
8
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 1 месец
Хи-хи-хи, и защо са искали да го ликвидират през 1944 година, а не през 1941 година ?
9
2
 
8
 
! Отговори
България Беше Добре преди 1 месец
Единствено и Само по Време на 3-тият Райх! Никой не е милял за Родината ни както Фюрерът, който направи толкова много за България...
8
5
 
1
 
! Отговори
Историк преди 1 месец
В Русия няма аристокрация, нито има морално нормлани, тъй че няма какво да се чака историята да се повтори с руския Хитлер. Него го чака друг тип елиминация.
7
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Хитлер е феномен..... а дали е бил информиран за жестокостта на някои от подчинените му!? Къде е бил демократичния запад, фащ....
6
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нацистите се завърнаха.
5
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ако си беше довършил работата нямаше да ми липсват нито ромейте,нито еврейте,нито черничките.
4
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Вероятно има връзка с Путин и КГБ, понеже е неуспешен. Ако беше дело на западните служби положителния резултат щеше да е налице. Некадърни руски аматьори... Да посегнат на един свят и светъл гений! Кощунство!
3
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А Трябваше ли?
2
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Никога не се е случвало свят човек да умре на Илинден.
1
6
 
22
 
! Отговори
абе преди 1 месец
май дойде време да се появи някой нов Адолф за да върне Европа на мястото и . някои да ги няма , други да се върнат от където са дошли .