Честит първи учебен ден!

Новата учебна година започва за над 58 000 първокласници, а учениците до 12-и клас са над 720 000
Обновена: 16 сеп 2024 06:17 | 16 сеп 2024 06:17, Елка Василева
49
Честит първи учебен ден!
Снимка: архив, БГНЕС

В 2331 училища в страната започва днес новата 2024/2025 учебна година. До момента в тях са записани над 58 000 първокласници, като общо децата от подготвителните групи в училищата и учениците от първи до дванадесети клас са над 720 000, съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката (МОН).

В детските градини и в училищата ще работят над 92 000 учители и специалисти.

През новата учебна година в 396 неделни училища в 43 държави ще се изучава български език и литература, история и география на България и ще се реализират проекти, свързани с българската история и култура.

Служебният министър на образованието и науката проф. Галин Цоков ще открие днес новата учебна година в две български училища. Той ще посети 122-ро иновативно Основно училище (ОУ) "Николай Лилиев" в София в 9:30 ч. и ОУ "Христо Смирненски" в град Раковски, в 14:30 ч.

Учебната 2024/2025 година ще е първата с безплатни учебници за всички ученици

Създадена е цялостна организация и учебната 2024/2025 година ще бъде първата с безплатни учебници за всички ученици, съобщиха от МОН в отчета си за свършеното в периода на управление на служебното правителство от април до август 2024 г., който беше публикуван в сайта на ведомството в края на август.

За учебната 2024/2025 година на всички детски градини и училища са осигурени познавателни книжки, учебници и учебни комплекти. В изпълнение на измененията в ЗПУО са одобрени 509 броя учебници и учебни комплекти. Успоредно с това са одобрени и учебници за 11-и клас и за 12-и клас по задължителни модули от профилираната подготовка. Създадена е организация тези учебници също да могат да се ползват от учебната 2024/2025 година,.

Учебниците от втори до 12-и клас са със срок на ползване три години. След изтичане на този срок се заявяват и купуват нови учебници. По време на тригодишния период на ползване за всяка учебна година се предоставят допълнителни средства за учебници и за електронно четимите учебници в случай на увеличаване на броя на учениците спрямо предходната учебна година.

По предложение на родители и учители есенната ваканция ще е по-дълга, а пролетната няма да се слива с Великден

Есенната ваканция на учениците ще бъде от 31 октомври до 3 ноември, пролетната - от 29 март до 6 април, а за дванайсетокласниците - от 4 до 6 април. Това е записано в заповедта за определяне на графика на учебното време след приключилото обществено обсъждане, съобщи в края на август пресцентърът на МОН.

В процеса на обществено обсъждане надделяха становищата пролетната ваканция да не се обединява с почивните дни за великденските празници. Затова и МОН се съобрази с многобройните предложения за разделянето й от Великден и я измества в дните от 29 март до 6 април, а за дванайсетокласниците - от 4 до 6 април.    

Коледната ваканция ще започне от 21 декември и ще продължи до 2 януари, включително, а междусрочната се измества на 5 февруари. Това позволява и увеличаване на есенната ваканция, която ще бъде от 31 октомври до 3 ноември.

Кога ще са националните външни оценявания и държавните зрелостни изпити през новата учебна година?

Датите за изпити от националните външни оценявания по български език и литература, и по математика остават, както бяха предложени в проекта на МОН - съответно 18 и 20 юни (седми клас ) и 13 и 16 юни (десети клас). За четвъртокласниците изпитът по български език и литература ще бъде на 3 юни, а този по математика - на 4 юни. Задължителните държавни зрелостни изпити и държавният изпит за придобиване на професионална квалификация ще са на 21 и 23 май.

В резултат на постъпилите становища по време общественото обсъждане на проекта на график на учебното време вторият учебен срок за учениците от първи до трети клас ще приключи на 2 юни 2025 г., за дванайсетокласниците на 15 май, а за учениците от четвърти до шести клас на 16 юни.  

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от Образование
Над 58 000 първокласници ще прекрачат училищния праг
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Да са живи и здрави и децата, и учителите. Успех!
32
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
На добър час, малки и големи ученици!
31
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
До Анонимен 15, жалко мнение имаш за децата си. Апропо, имаш три грешки в писанието :)
30
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Много хора с висше образование и дори с магистърска степен сме кандидатствали за работа но са се отнесли към нас с насмешка защото нямаме педагогическа квалификация и най важното нямаме нито връзки нито политическа подкрепа. Аз лично съм инженер и дори имам опит като обучител в курсове но не било достатъчно.
29
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
ЧПУД
28
1
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 2 дни
На скептиците, които пишат какво ли не за образованието и училището, кога културно, кога не толкова, ще кажа, че дойде ли човек с воля, от сферата на образованието ще бъдат отстранени мързеливите и некадърните кариеристи. Бях ли аз в тази сфера, това би било първата ми работа. И като бях ученик, и като бях студент, все пак всеотдайността беше с по-голям процент от отбиването на номера. Работливите даскали и преподаватели в университета после бяха повече.
27
0
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 2 дни
На добър час на всички ученици! Да са умни, знаещи, здрави, уважавани от съучениците си, трудолюбиви, мотивирани, да минат 12-те години с разум, ум, усилия, прецизност и оптимизъм. Тези пет неща ще им трябват като станат студенти.
26
2
 
2
 
! Отговори
НаПълно НеВаксиниран преди 2 дни
Айде, ИзПратиха Факсинираните си с Би-Валентни и 3-Валентни Фарсиви - Аутистчета, в ръцете на 800-те ЕвроЖендри на Грантове към ЮдеюМасонските НПО-та, да ги Индоктринират по Цял Ден в Правилната Партиина Линия! Честито - Да!!
25
3
 
2
 
! Отговори
Рахел преди 2 дни
Голям повод за радост ;-) Институция за кондициониране на малките хамстерчетата за въртенето на колелото от 8 до 17, когато пораснат. Родителите са доволни понеже ще имат повече време за... въртене на колелото. Успех на дечицата, защото нашите ще имат нужда от обслужващ персонал. :))
24
3
 
0
 
! Отговори
Георги Илиев Митев преди 2 дни
Близо 100 000 "деца на социализма " ще учат новоизлюпените и желаещите да контактуват помежду си младежи и девойки. Ще ги обучават как да продължат заветите на комунистите и да бъдат достойни наследници на " децата на социализма " . Успехът ви е гарантиран от САЩ и останалите им васални държави .
23
2
 
3
 
! Отговори
Любен Каравелов преди 2 дни
От 1991 г. до момента в България са закрити 1435 училища, от тях 630 са начални, 776 са основни и 29 са средни училища. За сравнение, през същия период учениците в училищната мрежа са намалели от 1 366 927 до 708 628, или с 658 299 ученици. Тук е пълно с - Инфлуенсъри,Чалга звезди,ММ биячи без много мозък. Но пък липсват Медицински сестри, Анестезиолози,Лекари,Учители.... Закриват се училища,спортни бази.... Но пък се откриват - ЧАЛГА КЛУБОВЕ!... Айде... ЧЕСТИТ ВИ ПЪРВИ УЧЕБЕН ДЕН....
22
2
 
1
 
! Отговори
А какво става преди 2 дни
с Путин? Статията е грешна.
21
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
За съжаление възпитаните деца не просперират, както и тези с добро образование. Сега възможности за добър и богат живот има само при мутренското поведение и мошениците
20
2
 
3
 
! Отговори
1262 преди 2 дни
Децата трябва да бъдат възпитавани, че единствено доброто образование дава възможности за добър и богат живот.Не мутренското поведение и мошенгиите.
19
1
 
3
 
! Отговори
Ваканция преди 2 дни
Странни ваканции имат учениците - 2 дни есенна ваканция, 5 дни пролетна ваканция и 5 дни коледна ваканция, а останалото са неработни дни. Преди години имаше две ваканции - от 1 до 10 януари и от 1 до 10 април. Тогава имахме три срока и това бяха междусрочни ваканции.
18
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Беше септември 1986 г. в трети клас бях. На първия учебен ден помня класната другарката Стоева ми изпъна ушите и ми загря врата, защото не съм се подредил до дрругарчето си.
17
1
 
6
 
! Отговори
Дам... преди 2 дни
То пък едни ученици...пък за учителите да не говорим въобще!
16
0
 
11
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 2 дни
Moже да е бил учебен преди сто години. Отдавна не е учебен първия ден. Това е денят за шоу, хилене и ден за силни обороти за цветарските магазини. Ако беше учебен щяха днес да учат и да имат часове.
15
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Едни време децата бяха грамотни, дори у ромчетата. Сегашните са зомбирани - само зяпат в телефоните у не могат да си напишат името без три правописни грешки.
14
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Няма ли огради на тия психиатрии бе ?