В Украйна са наясно: Без НАТО ще се сринем

"Нашият съсед е безмозъчен и няма граници"
13 юли 2024 17:23, Александър Попов
421
В Украйна са наясно: Без НАТО ще се сринем
Снимка: БГНЕС/ЕРА

"Без НАТО следващите 10 години ще се сринем, защото нашият съсед е безмозъчен и няма граници". В Украйна хората не виждат алтернатива на членството в Алианса. "НАТО е единственият чадър, който може да бъде разпънат".

"Без НАТО ще се сринем по някое време в следващите 10 години, защото нашият съсед е безмозъчен и няма граници", казва пред германската обществена телевизия АРД Олексий Полончук. Той е директор на фондация "Форпост", която снабдява украинската армия с превозни средства и дронове. Пред кореспондентката на АРД в Киев Андреа Беер Полончук казва, че не очаква нещо конкретно от срещата на НАТО в Ню Йорк, но и не вижда алтернатива на членството на Украйна в Алианса. Ако тази война се проточи още 10 или 20 години, в един момент няма да има кой да я води, а НАТО е единственият чадър, който може да бъде разпънат над страната, смята той.

"Целият източен фронт гори"

Доброволците като Олексий Полончук играят изключително важна роля за защитата на Украйна от руската инвазия. Те подкрепят украинската армия и без тях би било трудно, заявява Серхий Осачук, офицер от украинските гранични войски. Досега Украйна е сключила 20 двустранни споразумения за сигурност със западни държави, както и едно общо с ЕС. И макар тези документи да са важни, не предлагат решение.

"Всичко освен членство в НАТО е една илюзия. Някакви гаранции за сигурност, които няма да функционират. Това е само средство, чрез което диалогът да продължи", коментира Осачук. Той е историк по образование и до средата на 2022 година е губернатор на Чернивецка област, преди да се запише като доброволец в армията. Сега 52-годишният мъж е в Донецк, където координира разполагането на гранични войски с военното ръководство. Той редовно пътува до горещите точки по източния фронт - Авдеевка, Бахмут, Купянск, Часов Яр - и познава ситуацията отблизо. "Мога да го кажа с едно кратко изречение: Целият източен фронт гори", предупреждава мъжът.

Докато руската агресивна война срещу Украйна продължава, тя няма как да стане член на НАТО. Това е пределно ясно на военното и политическо ръководство на Украйна. На срещата на НАТО във Вилнюс миналата година обаче президентът Володимир Зеленски нарече безпрецедентен и абсурден факта, че няма конкретни срокове за покана и членство на Украйна във военния съюз. Сега той се надява на ползотворни срещи в САЩ. "Работим по детайлите на новите решения и документи, които ще подпишем с нашите партньори. Трябва да има подходящо решение и по отношение на противовъздушната отбрана", заяви украинският президент.

Украинците се надяват да могат да използват западни оръжия срещу Русия

Въпреки всичко много украинци се надяват, че ще се присъединят към НАТО още преди края на войната, казва киевският военен експерт Олександър Коваленко. Той очаква от международните партньори да разрешат използването на западни оръжия на руска територия без никакви ограничения.

"Най-накрая се нуждаем от разрешение да атакуваме руски военни цели, независимо колко далеч са те от границата с Украйна. Това е много важно за нас, за да ограничим максимално възможностите за атака на Русия", обяснява експертът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


421
Още по темата: войната в Украйна
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
98
0
 
1
 
! Отговори
Ze nigmar преди 2 месеца
Киевска рус ви остана...:)))
97
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Вашата съседка е една злобна стерва,не знам дали е безмозъчна,но е много лоша и за съжаление,може да си го позволи.Може би и заради това никога не и пука,знае,че ще и се размине.И нито ЕС,нито саш.т,с малки букви ще могат да и се противопоставят.Уви,живеем в несправедлив свят.Иначе,ще ви залъгват с тоя пакт,който ако руZНаЦИте не бяха мръднали,единствено щеше да се гордее,че е бомбардирал Белград.
96
2
 
6
 
! Отговори
До 108 преди 2 месеца
Ами така са украинците и понеже са и нагли са решили ,че могат и да пият и да шофират,ама нашите полицаи не прощават на никой
95
1
 
7
 
! Отговори
Първия окоп не преди 2 месеца
Над 400 000 украинци се укриват от военна служба. Парадоксално но от тях над 250 000 са западни украинци, тоест патреотари , бандеровци. НАТО може да им даде всичко но хора не. А бандеровците стават за наказателни и заградителни шпицкоманди , но за бойци в първия окоп НЕ.
94
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Много ми е интересно, ако нещата бяха с об_ратен знак. Примерно НАТО по някакви причини беше нападнало Украйна и Русия без да се меси директно просто подкрепяше Украйна с оръжия. Тогава ако НАТО имаше подобни успехи на фронта, каквито има сега Русия, дали русофилите щяха да рев_ат колко велико е НАТО, щом мачка Украйна подкрепяна от Русия или щяха да обясняват колко слабо е НАТО, щом за 3 години не може една Украйна да превземе?
93
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Складывается ощущение, что русские ракетчики ждут F-16 уже больше, чем украинские летчики.
92
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До ИСТОРИКПутин има 2 красиви и умни дъщери. А твоите деца (ако имаш такива) не неграмотни и в 9 ти клас не знаят таблицата. Ти си краварски ***, марляк
91
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Вие с НАТО се сринахте ве наркоман. Без НАТО щяхте да бъдете за 24 часа заличени!
90
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
А Байдън бил ли е някога жена папуаска аборигенка?
89
3
 
1
 
! Отговори
До 103 преди 2 месеца
Ами щото тук е България,а не Русия
88
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До АнонименЕми да премине бе, аз какво бира ли да им отворя? И как ще премине без ресурси? С какво ще ги прави тия снаряди, с жонките им мазгата ли?
87
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
При Тодор Живков нянахме тоалетна хартия и банани а на вишките имаше картечари и ни разстрелваха на кльона на границата.
86
3
 
6
 
! Отговори
До 95 преди 2 месеца
Е и ,а във Варна са 400000 българи дето им е дошло до гуша от украински нагляри
85
6
 
3
 
! Отговори
ИСТОРИК преди 2 месеца
Владимир Путин е разведен, без деца и около него никога няма жени. Освен това си инжектира ботокс и си епилира тялото. Майка му е носила фамилия ШЕЛОМОВА. Путин е ЕВРЕИН и ГЕЙ. Двете най-омразни неща на всеки русороб
84
3
 
6
 
! Отговори
Айляк преди 2 месеца
Да сте мислили навреме, бандерковци. Вече е късно. Не отговаряте на условията за приемане в натю, по доста точки не отговаряте. С просене, с молби, с притискане и с извиване на ръце, няма да стане. Тръгнали бандерите срещу Русия на велики да се правят. Луди хора. Или продажни? Това е все едно Канада да се опъ.не на ФАЩ. Е как ще стане тая работа?
83
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Някой виждал ли е трезвен руснак, русофил?
82
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
A какво става с контранастъплението? Върнаха ли вече Крим?
81
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Имаме страхотен прогрес с 35 години под краварско р0бство. От 10 милиона станахме 5. Бензина от 20 ст. стана 3 лв. Билетчето за градския от 10 ст стана 2 лв. Дълбаем под дъното заради п0длого-русофобите. Единственият изход за БГ е всички русофоби да емигрират назапад. Не ви искаме тука. Отивайте там където "Всичко което лети се яде", отивайте да преследвате "Краварската мечта"!
80
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
"Русия сама произвежда повече снаряди и техника от 60 държави, които помагат на киевския нацистки режим" - Така е, но пропускаш един важен момент. Руската икономика отдавна премина на военновременен режим, докато на Запад нито една държава не го е направила. Нали се сещаш, че ако всяка държава на Запад също премине на икономика на военновременен режим, колко снаряда ще произвеждаме? Нека позная, не се сещаш, защото нямаш капацитета да се сетиш... :) ... И така...
79
3
 
0
 
! Отговори
До 90 преди 2 месеца
Явно не можеш да четеш тук не Русия и не знам с кой си говориш