Художник модернист разкопа гроба на Ван Гог да го съживи за пърформанс

Беларусинът носел будилник, който да звъни щом отвори ковчега
1 авг 2024 20:00, Петър Бойчев
31
Художник модернист разкопа гроба на Ван Гог да го съживи за пърформанс
Снимка БГНЕС

Беларуски художник Алексей Кузмич се опита да „вдигне“ Винсент ван Гог от гроба, като разкопа с лопата пръстта около вечното му жилище във френския град Овер-сюр-Оаз.

Той бе арестуван преди да изпълни докрай пърформанса си. За куриозния случай съобщава Nexta TV в своя профил в социалната мрежа Х (бивш Туитър), като се позовава на канала на Кузмич в YouTube, където той е публикувал видео с провокативната си арт акция.

Пърформансът се случва навръх 134-годишнината от смъртта на великия нидерландски художник Винсент ван Гог, който си отива от този свят на 29 юли 1890 г. във френското градче Овер-сюр-Оаз, където е и погребан. Видеото е увековечило как Алексей Кузмич пристига на гробището с лопата, в бели дрехи и с бял грим на лицето. Артистът започва да рови с лопатата около надгробието на Ван Гог, за да го "съживи".

На английски той обяснява на висок глас на малцината наблюдатели на акцията, че не може да понесе да живее в свят, в който художниците са мъртви. „Добър ден, приятели. Дошли сте тук с мъката си. Аз ви разбирам. На мен също ми е непоносимо да живея в свят, в който художниците са мъртви. Художнико, време е да ставаш. Художнико, ставай!“, вика Кузмич пред събралите се туристи.

Представлението обаче не продължава дълго, тъй като пазачите на парка се намесват и повалят на земята беларуския авангардист, който след това е задържан от местната полиция за поругаване на гроба. 

По замисъла на Кузмич, той трябвало да извади ковчега на Ван Гог при звъна на будилника, който е донесъл и поставил на гроба му,.

Пърформансът на Алексей Кузмич е предизвикал полюсни коментари на различни езици в YouTube. Немалко ползватели го поздравяват за идеята и смелостта да се опита да я реализира. „Работата на беларуския художник и активист Алексей Кузмич е забележителен пример за пресечната точка между изкуството и активизма, като ни кани да разсъждаваме върху еволюцията и значението на съвременното изкуство.

В своя пърформанс Кузмич е показан да събужда емблематичния нидерландски художник Винсент ван Гог от гроба му – акт, зареден със символика, който заменя традиционните пластични изкуства с живо действие, характерно за артистични течения, които изискват присъствието и взаимодействието на зрителите, за да бъде творбата завършена“, обяснява фен в дълго послание на испански. 

„Време е Европа да свали памперса и да се хване за главата, иначе луди маргинали с чувство за всепозволеност ще продължат да цапат паметници, да обливат със супа картини в музеите и да разкопават чужди гробове. Нарисувайте картина, участвайте в изложба, ако сте художник, но вие искате евтино внимание, за да се почувствате важни и уникални...“, обобщава друг.

Винсент Ван Гог (1853-1890) е нидерландски художник постимпресионист. Творчеството му е оказало значително влияние върху живописта на XX век. За малко повече от 10 години той създава над 2100 произведения.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
1
 
! Отговори
43000 преди 1 месец
щом новината е от НЕКСТА - няма как художникът да не е личен приятел на Лукашенко и ПТН. поне такава е опорката на живеещеите с майките си до 45тата си година родни евроатлантици. интересно какви са "активистите", които заливат картини с боя и супа, и се залепват за тях...
25
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Художник модернист" - аха, значи либерал и евроатлантик. За пореден път се вижда колко са извратени либералите!
24
4
 
3
 
! Отговори
ясно като 2+2 преди 1 месец
Такава е руската култура -некрофилска щом държат препариран пасивен гей в центъра на Москва .Обичат трупове хората.
23
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да не е някой от тайната вечеря на Париж? Синия херувим? Те ми се виждат напълно способни на това. Възрастни, които не са научили нищо от живота и се държат като деца без родителски контрол и мъдрост.
22
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
90% от изкуството винаги си е било занимание за психично болни и хора без работа. Останалите 10% са си обикновени капиталисти, които продават нещо красиво.
21
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да му отрежат едното ухо по негов избор и да му сложат обица на другото. Да му е обеца на ухото да не посяга и скверни последия дом на починали. Търсят сензации разни от качалки да станат известни с криминални деяния. Да го пратят след това в затвора да стане буллка на съкилийниците да става редовно, защото боли да сяда
20
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И само да съм чул,че всички хора заслужавали да живеят и живота им е по-ценен от този на едно куче примерно. Голяма част заслужават моментално да бъдат пратени при Ван Гог
19
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Путин и Лукашенко ги вкарват в гроба, а тоя ги вади оттам. Незабавна депортация на всички руснаци и белоруси!
18
1
 
4
 
! Отговори
до 19 преди 1 месец
Няма разлика. Все увредени мозъци.
17
2
 
4
 
! Отговори
ДО 16 преди 1 месец
Пич , тук удари Греда - Художника е бежанец избягала от Беларус за Дисидентство .
16
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И ние българите да направиме една акция на гроба на Хан Крум и да го вдигнем от мъртвите. После ще има крумови закони
15
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Мъже се състезават в дамски спортове, тpaвeстuти печелят конкурси за песни и откриват олимпиади, карат ни да ядем насекоми и да си светим със свещи, хвърлят боя по картини, редактират автори и творби, разкопават гробове... И всичкото това ни се представя за новото нормално.Или скоро, ще почне революция, или света живее последните си мигове.
14
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кузмич ти ми напълни душата! Браво! Здраво копаш обаче, не се жалиш
13
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Доста Извратен народ се оказаха французите Уви!-:(Че нямало да им се смеят руснаците? То ние не им се смеем,а ги Съжаляваме!!!-:(
12
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това е ИЗВРАТЕНО!-:(
11
1
 
4
 
! Отговори
Чакам Средващата преди 1 месец
Олимпиада в ЕС - вече нищо не Остана - освен СексПърформанс с Трууп да покажат!
10
1
 
3
 
! Отговори
Либерални Ценности преди 1 месец
НЕ ги Съдете - Те НЕ са У Ред в Кратуната! трябва да ги Съжаляваме, но да ги Прибираме и в Институции - където може да полагат грижи за тях и чрез Труд да се Освободят от Демоните си!!
9
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Бих го застрелял кат кутчи...
8
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Този е перфектен за шоуто по закриване на Олимпиадата.
7
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Модернист, значи от организаторите на ОИ в Париж.