Кой свали украинския изтребител F-16? Разследват приятелски огън

Пилотът Алексей Мос е загинал
30 авг 2024 08:06, Петър Бойчев
500
Кой свали украинския изтребител F-16? Разследват приятелски огън
Снимка БГНЕС

Една от възможните причини за катастрофата на изтребителя F-16, която в момента се разследва, е "приятелският огън" на украинската противовъздушна отбрана. Това съобщaва украинската редакция на Voice of America, позовавайки се на свои източници в украинските военновъздушни сили.

"Разглеждат се различни версии, включително "приятелски огън" от украинската ПВО, техническа неизправност и пилотска грешка. Но точните причини ще станат известни едва след приключване на разследването", е заявил представител на ВВС на Украйна, говорейки при условие за анонимност.

В същото време източникът e разкритикувал съобщенията в медиите, че вероятните причини вече са известни.

По-рано Wall Street Journal съобщи, позовавайки се на източници от украинските въоръжени сили, че вероятната причина е пилотска грешка. По-късно CNN съобщи, позовавайки се на свои източници, че украинските въоръжени сили не смятат, че инцидентът е причинен от пилотска грешка. CNN също така добави, че международни експерти ще бъдат поканени да участват в разследването.

По-рано Генералният щаб на Въоръжените сили на Украйна съобщи, че изтребител F-16 се е разбил при отразяване на ракетен удар от Русия, пилотът Алексей Мес е загинал, пише Фокус.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


500
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
321
3
 
15
 
! Отговори
ППДЕБЕЕЦ преди 2 седмици
Аууу, тролеите вече излязоха от инструктаж в АП :) Сега опорките са други. Факт обаче е, че Украйна остана и без ток и без вода и без летища и без самолети и без Донецк.
320
2
 
19
 
! Отговори
Логично преди 2 седмици
Украинският външен министър Дмитро Кулеба призова днес своите съюзници от ЕС да ускорят доставките на обещаните системи за противовъздушна отбрана, съобщи Ройтерс. Явно се е въодушевил от успеха на украинските зенитчици срещу суперджета Ф-16.
319
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
УКРИТЕ НАПРАВЕТЕ РЕКЛАМА НА ПЕЙТРИОТИТЕ - "ЕДНАКВО ДОБРЕ СВАЛЯТ СВОИ И ЧУЖДИ"!!!...
318
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
То и Хитлер е Социалист. ... НСРПхдс национал Социалистическа че и Работническа партия на германския Трудов народ
317
2
 
11
 
! Отговори
До 323 преди 2 седмици
Е значи запада лъже като цитира самите украинци
316
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Първо сваления изтребител ф16 не е украински а е даден на украйна за бог да прости и то така става в живота. С чужда пита помен стана , съжалявам. Много по достойно беше вместо да се правят на велики пред Запада да бяха сключили мир с Русия още в началото.
315
1
 
16
 
! Отговори
До 319 преди 2 седмици
Ами питай го украинските копейки,те даже си и вярват,че запада ще им прати хора официално, защото те били много важни,,а се оказаха пак от страната на булката.Както се казва това ,че медузите са оцелели 50 милиона години без мозък им дава голяма надежда
314
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Алоо , Бг-''атлантиците'' !Даже Галя от посолството го призна , статията не била руска !
313
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
И Ботев и Левски са се провалили, и не са постигнали целите си.
312
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Свалили дръжки
311
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Доказано е :Левски и Ботев са били СОЦИАЛИСТИ , РАВЕНСТВО -БРАТСТВО-СВОБОДА !А де !
310
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Трябва нещо повече от писания по сайтове за да се свали реално Ф16 но руснаците нищо друго немогат да пуснат А останките сваления вчера Су35 в Запорожие са факт
309
2
 
11
 
! Отговори
До 310 преди 2 седмици
Ами питай ги украинските копейки,че стига са просили все едно някой им е длъжен,а ония Колибата с цайсите даже и заплашва
308
22
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
А бе, копейки, как си представяте вие Украйна да загуби от Русия, в целият цивилизован запад хората вярват в победата на Украйна и подкрепят правителсвата си за помощите които дават на Украйна, само нашите копейки бълнуват за руски победи. Значи целия цивилизован свят е крив, а само нашите копейки са прави, а?
307
3
 
9
 
! Отговори
Малък епизод преди 2 седмици
Се раздува. А например никой бг.журналист няма да пусне снимка или видео на отбора на Украйна от предстоящите Параолимпийски игри. Над двеста осакатени млади хора. Направо ме разтърси клип за тренировките на параолимпийския им отбор по волейбол. Седящ волейбол. Млади мъже без крака играят волейбол
306
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До До 306.... Ами НИЕ има за какво , а ''вие'' се криете и на празникът си , 10 ноември 1989г. .Колко пъти го почетохте , мишки с мишки !Защо другите празнували , защото има за какво .Никой не ви е виновен че ''вие'' няма за КАКВО !
305
0
 
9
 
! Отговори
До 313 преди 2 седмици
Други просешки лозунги имаш ли
304
1
 
7
 
! Отговори
tva e vtori преди 2 седмици
parviat v hangar go pomlyaha.s IskanderTozi patriotichno e svalen ot tyah si i e vtoriat F16DeepState y UNIAN sa v traur. Bil e edin ot prizrazite nad Kiev.....Vecheve istinski prizrak duh
303
17
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Левски "Дойде времето да видя как българи се радват , че Турция се развивала и громяла запада" - да, развива се, и да ес радвате и да не се радвате - това не зависи от вашата радост. Турция се развива, а жалката държавичка България задъва в блатото с жалкия си народец. И Левски е убил дете, за да си спаси кожата, и не е успял в нито едно от начинанията си, провалил се е в постигането на целите си.
302
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Мани , мани , тая Ефка трябваше да е за Бг !