Как руските оръжейни компании заобикалят санкциите и купуват части за дронове

Използват криптовалута за стоки с двойна употреба
Обновена: 2 апр 2024 09:13 | 2 апр 2024 07:10, Петър Бойчев
112
Как руските оръжейни компании заобикалят санкциите и купуват части за дронове
Снимка БГНЕС

Руски компании използват криптовалута, за да заобиколят санкциите, когато купуват стоки с двойна употреба, включително компоненти за дронове и друго високотехнологично оборудване, пише The Wall Street Journal.

"Самоопределил се като руски контрабандист в Китай получава запитване от производителя на легендарния автомат АК-47. Най-големият руски производител на стрелково оръжие, концернът "Калашников", се нуждаел от електрически части за безпилотни самолети, които били сред най-ефективните оръжия срещу украинската бронетехника.

Контрабандистът Андрей Зверев занесъл поръчката от края на 2022 г. на дистрибутор на електроника в Хонконг. САЩ се опитват да пресекат подобни сделки, а дори предпазващите се от санкции китайски банки блокират плащанията от Русия".

"Решението: Зверев използва криптовалутата Tether, за да прехвърли милиони долари от "Калашников" към доставчика", пише американската медия.

По този начин най-големият производител на малки оръжия в Руската федерация закупи електронни части за дронове, които принадлежат към стоките с двойно предназначение, които са обект на санкции от САЩ и ЕС.

Изданието обяснява, че Tether се е превърнал в един от стандартните методи за плащане на черния пазар в света. Властите имат ограничена възможност да проследяват използването на цифрова валута в света, за разлика от емитираните от правителството долари в банковата система.

"Русия все повече се обръща към алтернативни механизми за плащане, за да заобиколи санкциите на САЩ и да продължи да финансира войната си срещу Украйна", е заявил заместник-министърът на финансите по тероризма и финансовото разузнаване Браян Нелсън.

В допълнение, руската крипто борса Garantex играе ключова роля в процеса на заобикаляне на санкциите, позволявайки на потребителите да конвертират рубли в Tether.

Браян Нелсън е добавил, че Министерството на финансите на САЩ иска от Конгреса да приеме законодателство, което ще му позволи да блокира транзакции в деноминирани в щатски долари "стабилни монети" като Tether.

Миналата седмица агенцията постави в черния списък базирана в Москва компания, която работи със санкционирана руска банка, която извършва плащания чрез Tether.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
102
1
 
0
 
! Отговори
тоти преди 1 месец
Има ли нещо качествено от Руснака ...всичко е *** и копуватчужди яасти и ги пишат за свои!!
101
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Как ще заобикалят, те си ги произвеждат сами. Или не? ;-D
100
1
 
1
 
! Отговори
Читател преди 1 месец
Ами така е. За всичко за което не им изнася САЩ и Великия Запад налагат санкции. На това явление по време на соца ние които живеехме под контрола на СССР го наричахме диктатура. Нищо, че формата на управление на НРБ съвсем официално се наричаше ДИКТАТУРА НА ПРОЛЕТАРИАТА. И все така ,нищо ново под слънцето. Само се сменят държавите управляващи диктатурата.
99
1
 
2
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 месец
Абе Калашник е марка. Някой да се сеща за някоя американска марка, освен Патриот и Химарс, рекламирани без покритие в Украйна? Лично аз не. Сещам се за една реклама - Ф35, но честно казано, нищо хубаво не се сещам за тая реклама. Браво днесбг, рекламирайте, реклмаирайте...АК47.
98
3
 
2
 
! Отговори
агент Мъдлър ЦРУ преди 1 месец
В периода 31 декември - 2 януари, Нато са свалили 90 ручки дрона и 70 ручки ракети, 10 от които кинжал. Документирано е публично. Русия не отрича. Толкова. Всичко друго е русофилия и се лекува с хапче.
97
3
 
3
 
! Отговори
агент Мъдлър ЦРУ преди 1 месец
Добре, че е запада, да купува руското гориво. Без запада, Русийка ще е смех. Бензини станция, която няма кой да купува.
96
0
 
3
 
! Отговори
Д.Димитров преди 1 месец
Нали имаше пазарна икономика уж или всичко е лъжа и измама...
95
0
 
7
 
! Отговори
ХАХАХАХАХАХАХХАХАХАХ преди 1 месец
Турция за 1 година се превърна в един най-големите износители на петрол в света. МАй са открили кладенци ....Руски кладенци !!
94
4
 
6
 
! Отговори
СМЕХ... преди 1 месец
РУСКИТЕ НЕКАДЪРНИЦИ , НЕ ЗНАМ КАКВО ЩЕ ПРАВЯТ , АКО ГО НЯМА ЗАПАДА ....ХА,ХА,ХААА....МАЙ ШЕ Я КАРАТ , КАТО АБОРИГЕНИТЕ....ха,ха,хаааааааааа
93
1
 
0
 
! Отговори
82-ОМБР преди 1 месец
В Бандеравския трикутник корабля литаки.;)))))
92
2
 
7
 
! Отговори
АНГЕЛ преди 1 месец
Изобщо не им трябва да го мислят. Ако им трябва нещо което се произвежда е Европа или САЩ могат да го купят през всяка останала държава.На пример Бразилска фирма го поръчва от САЩ и го продава на Русия. Същото го правят и Американците ако им трябва нещо от Русия. Само на Европа и е забранено да върти алъш-вериш и ако и трябва нещо от Русия трябва да го купи през САЩ на едни 300% марж !!!А всичко написано в статията са мало.умщини за балъци!!!
91
0
 
2
 
! Отговори
Тоньо преди 1 месец
САЩ не са правили заграбителски войни? Че Мексикано-американската каква е? Вземете най- сетне и четете историята. Има я и на български
90
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Руснаците са некадърни във всичко Всичко крадат от Запада Наскоро се похвалиха с първия руски смартфон , но като го отвориш- всичко вътре е китайско Само свободни хора в свободна страна могат да имат високи постижения във всяка област В путинския рай само оръжия може да се правят и то с контрабандни части ...
89
2
 
3
 
! Отговори
Боби преди 1 месец
1. Да си поправя грешката Калибър със свръхзвуков модул. 2. Попаднах на пропагандиско фимче в мрежата Китай е направил 100% роботизиран завод за Противокорабни ракети които могат да поразяват и наземни стационарни цели. Ракетите са класика околозвукови подобни по-големи от Харпун, но по-малки от Томахавка(ПКР изпълнение). Акцента е че този завод може да произведе до 1000 ракети на ден...(не го вярвам но дори и да е на седмица) представете си ЗАЛП от 250 ракети срещу САЩ Авионосец и втори и трети
88
1
 
3
 
! Отговори
Боби преди 1 месец
До НАТО Всички ракети свръхзвукови да не говорим за хипрезвукови Х-22, Х-31а/п/ад/пд, Кинжал с Свръхзвуков противокорабен модул, Оникс, Москит, Кинжал, Искандер и Циркон като се блъснат в земята дори да не са уцелили с 4000 и повече км/ч малко остава от вътрешностите им. Хорица има ПЗРК от Великобритания които дори нямат взрив а носят само 3 проникващи елементи - Кинетичната енергия е зверско нещо. Не се хващайте на пропаганда
87
1
 
0
 
! Отговори
82-ОМБР преди 1 месец
По скъпо плащат за тях,и повече време им отнема за да се сдобият с нужните,така че пак е спънка,не желаната,но спънка!
86
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Само Боко Тиквата и Просто Киро резнаха целият бизнес да не търгува с Русия. Иначе даже краварите си търгуват с тях. Ядрено гориво даже спряхме да купуваме,а за краварите пак може. И двамата *** се бият в гърдите колко били умни.
85
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Меня зовут свински бут!
84
2
 
0
 
! Отговори
н знам дъл знайш преди 1 месец
До Христо Христов обачи, РФ купува дрони и от Zеленев. Клoyнът стриктно изпълнява повелята "до последен поданик".
83
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не е Бахмут, казва се Рундук!

Спонсорирани публикации