Търсят шестима нови началници в образованието

Сменят ги в Пловдив и във Видин заради установени нарушения
13
Търсят шестима нови началници в образованието

Шест конкурса за нови началници на регионални управления на образованието (РУО) обяви Министерството на образованието и науката.

Досегашните началници на РУО в Шумен, Хасково и Враца са придобили право на пенсия. Във Варна и досега позицията се заемаше от изпълняващ длъжността, съобщиха от МОН.

Началниците на РУО в Пловдив и Видин са освободени дисциплинарно. Решението е било взето от комисия в МОН след проведени комплексни проверки от звеното за вътрешен одит на министерството, изискани писмени обяснения и изслушване.

В Пловдив са установени нарушения при договори с юридически лица - необосновано и незаконосъобразно удължаване; непрозрачност и непроследимост на основанията за плащане; липса на подписи. Част от същите проблеми са констатирани и при гражданските договори, сключвани от РУО.

За 2020 г. те са на стойност 109 705 лв., а към 31.05.2021 г. - 210 335 лв. Липсват правила за проверките на детски градини и училища, както и по отношение на процеса за администриране на жалби и сигнали.

В РУО Видин са открити финансови и административни нарушения при сключването на граждански договори и договори с фирми, при отчитането на командировки и назначаването на пенсионирани директори на училища. Пропуски има също във вътрешните правила и др.

Очаква се конкурсите за нови началници на шестте регионални управления на образованието да приключат до два месеца. През това време позициите ще бъдат заемани от временно изпълняващи длъжността.

В момента звеното за вътрешен одит на МОН извършва комплексни проверки в още седем РУО - в Смолян, Плевен, Кърджали, Стара Загора, Велико Търново, Бургас и Пазарджик.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още по темата: образованиеМОН
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кастрева и Такева са като Вечната Амбър.Няма мърдане. Залепени пожизнено за столовете в кабинетите си.
12
2
 
7
 
! Отговори
Българин преди 2 години
Ами в София ?Половината директори на детските градини са пенсионерки-защо???!!! Като не давате път на младите те ще продължат да бягат в чужбина!
11
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А вечната Кастрева? Докога ще мърти очи в медиите?
10
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сменете началника на РУО Русе - свинята Роси Георгиева по прякор "еклера".
9
1
 
8
 
! Отговори
Русенец преди 2 години
РУО Русе е обсебено от Росица Георгиева видна представителка на ВМРО, която коли и беси в образованието в областта и назначава само доверени и проверени хора от ВМРО...В училищата в областта цари пълна корупция и слугинаж !
8
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да не забравите да направите проверка на РУО Русе - където са калинките на путреотите
7
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бойко няма ли си пусне една молба? Той е най образования в тая държава, прочел е цели 2 книжки, в момента е безработен, тъй че..
6
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Ст.Загора е гербаджийка,трябва да я сменят,както тя смени предишните...
5
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Заглавието е в характерния за досегашните управляващи стил на нещо като страхопочитание към началническите места че им търсят хора. Не трябва ли да има конкурс и те сами да се явят а не да ги търсят демек на хората ли търсят работа или за работата подходящи служители.
4
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не разбирам защо хора без педагогическо образование трябва да заемат началнически места и то години наред. Много учители със съмнителни качества подкрепят началници заемащи места без морално основание за това. Тоест посредствеността се подкрепя и възпроизвежда, вместо да се даде възможност на личности с професионални качества да стават директори и заместник директори, по принцип би трябвало да е така но на практика как е проверките дано поне малко да осветлят обществото.
3
3
 
14
 
! Отговори
йъфэ преди 2 години
А Ваня Кастрева кога ще е я окастрят?! Те да не са пожизнени феодали шефовете на РУО?
2
3
 
11
 
! Отговори
МОНоблок преди 2 години
Да не са свършили "нашите хора", че са обявени конкурси за директори?
1
7
 
8
 
! Отговори
Дежа вю! преди 2 години
Същото като при правителството Орешарски!