Нов грозен казус: Може ли да се кърми в мола?

Според гардовете гледката на кърмещи възмущава клиентите
Обновена: 23 мар 2015 14:35 | 23 мар 2015 12:50,
484
Нов грозен казус: Може ли да се кърми в мола?
Снимка: архив Ройтерс

Моловете у нас изгряха с нова история. Жена опита да накърми огладнялото си дете на пейка в търговски център в столицата, но охранител я накарал да спре.

Историята добива публичност на фона на друг скандал - охранители в мол във Варна пребиха до смърт мъж преди десетина дни. Днес те са в ареста в очакване на тежки присъди.

Още по темата

За историята на кърмещата майка разказа Българският хелзински комитет, според който има случай на дискриминация. Комитетът е решил да представлява жената по дело за защита правото на майките да кърмят своите деца на публични места.

Исковата молба е срещу мола, на чиято територия се е намирала кърмещата жена, както и срещу магазина, чийто охранител е отправил забележка към нея.

"Детето ми заплака, защото беше изморено и гладно. Естествената ми реакция беше да го накърмя и така да го успокоя бързо. Не вярвах, че някому това може да бъде неприятно", обяснява потърпевшата Деница Панайотова.

Веднага след като била помолена да спре да кърми, тя подала жалба до управата на мола. Началникът на охраната на търговския център обаче потвърдил, че кърменето на територията на търговския център е нежелателно. Причината е, че гледката на кърмещи жени възмущавала другите клиенти на центъра.

На подадената жалба Панайотова не получава писмен отговор. Всичко това кара майката да се чувства унизена, въпреки че тя е убедена, че е направила най-доброто за детето си като го е накърмила, съобщават от БХК.

От Комитета смятат, че спрямо Панайотова е осъществена дискриминация на основата на пола по смисъла на Закона за защита от дискриминация. Според защитниците кърменето на обществено място следва да се възприема като естествено състояние на майка, грижеща се за бебето си.

"Ограничаването на това право е акт на пряка дискриминация на основата на пол, защото потърпевши са само жените. Препятстването на кърменето на обществено място нарушава разпоредбата на чл. 32, ал. 1 от Конституцията на Република България, гарантираща ненамеса в личния живот на гражданите и опазването на тяхната чест, достойнство и добро име", обясни адв. Адела Качаунова от програма "Мониторинг и изследвания" на БХК.

Според адвокат Даниела Фъртунова пък правото на зачитане на личния и семейния живот на всеки човек е гарантирано и от чл. 8 от Европейската конвенция за защита правата на човека и основните свободи.

"Жените имат правото да се радват на възможността да кърмят децата си, когато и където поискат. Съдът може да защити това", категорична е тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


484
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
360
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
След като някой се е възмутил от гледката, значи тя наистина може би не е била приятна. А и дете в мола ... някак си не мога да повярвам, че тя прави най-доброто за детето си. Аз подкрепям кърменето и самата аз кърмя, но ако ми се наложи да го направя извън дома го правя по възможно най-дискретния и ненабиващ се на очи начин. А и нека си признаем ... има цици приятни за гледане и такива, които по-добре да си стоят скрити под блузката. Жената може би просто търси своите две минути слава :)
359
0
 
3
 
! Отговори
2 преди 9 години
Престъпление е да водиш дете на разходка в Мола, пълен с вируси и застоял въздух...***
358
1
 
0
 
! Отговори
smail преди 9 години
koito ima i moje, karmi deteto si. :))))))koito nema i ne moji - ne strahuvaite, ne se sramuvaite, elate, kupete si! v aptekata ima vsichko, koeto vi e nujno! :))))
357
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На об6тествено место по заведения могат дасе събличат чисто голи.И всички дупки даси показват а да кърмят деца та си немогат аи сиктир бе ***.Оная жена трябва да ги съди разбирасе.Влизам в един магазин и магазинерът ми казва няма да пипа6 доматите аз 6те ти сложа.Аз му нахвърлих всичко и си излезнах.*** стари колкото си 6те6.
356
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До русЕ, смей се, нали много мислиш...
355
1
 
1
 
! Отговори
1212 преди 9 години
До сибирскаТо сега щото тия консултации и ваксини не ги правят с предварително записване? Две деца съм отгледала и повече от 10-15 минути не съм чакала пред кабинета на педиатърката ни когато е трябвало да я посетим. А за извънредните случаи, ако децата са били болни, направо ни приемаха без да чакаме. Кой нормален лекар ще остави пациент с кърмаче да стои с часове пред кабинета му? Хайде стига с глупостите!
354
1
 
3
 
! Отговори
1212 преди 9 години
До до конете с капациА може да се е подсякло, ако се е наакало още в началото на дъъългата си разходка из мола. Нищо чудно дечицата на такива загрижени майки да реват доста често и по тази причина - ниска хигиена. Пък и потната гръд на майката едва ли му се е усладила докато бозаело, но него няма кой да го попита. На вас ако ви сервират храна в ***, неизмита чиния, няма ли да ревнете?
353
0
 
4
 
! Отговори
1212 преди 9 години
До АнонименМайчинския инстинкт липсва на тия гевреци, киснещи с часове в МОЛ-а. Ама колкото и да стоите там, няма да намерите от къде да си го купите.
352
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До DДА, знаем как се гледат пеленачета - в къщи, където е тихо, уютно и спокойно. За хигиената да не коментираме. А тези "примерни майки" дето се грижат децата им да са добре разходени из моловете, дали на всяко вадене на гърдата си я почистват с топла вода, дали я подсушават старателно с мека кърпа... Поне ръцете си дали измиват преди кърменето, или и за това трябва да ползват тоалетните, където е мръсно и ***, така че също го пропускат?
351
2
 
6
 
! Отговори
Десислава преди 9 години
Аз питам друго: Защо тази майка е стояла толкова време в Мола, та чак детето да се измори и да огладнее? Там въздухът е чист? Има слънце, природа... А и за да и направят забележка най-вероятно се е разголила. Виждала съм доста кърмещи майки в моловете и никой не им прави забележка и не ги гони. Само в моя град има 6 или 7 мола дали не са и повече и не съм чувала до сега за подобен случай! Значи има нещо нередно и при кърмещата майка. Мисля, че ако е била дискретна никой нямаше да я забележи!
350
1
 
1
 
! Отговори
рус преди 9 години
до: коментар 409Това,което пишете е направо смешно!Вижте как е в другите развити държави с висок стандарт на живот и СВОБОДА , а не СВОБОДИЯ и тогава коментирайте!А да се отъждествява храненето на бебе с изхождането е върха на тъпотията!Като седнете да вечеряте в ресторант, неморално ли е според вас?То сигурно е равностойно с ходенето до тоалетна(и при двете се задоволяват биологични потребности)!Моля, мислете, преди да коментирате!Препоръчително е!
349
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това общество усилено се самоизтласква към крайна бардащина. Давайте! Всичко първично е нормално! Хич и да не ви пука! За да си съобразителен и тактичен се иска акъл и култура, но къде ти в тия времена??? Свободия да има. Само да не вземете и да се изхождате в средата на МОЛ-а, че тогава ще се размирише, а няма кой да чисти!
348
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Страшно съм доволна от инициативата,която са поели 500 кърмачки да кърмят в мола на 30 март!!! А на тези които сравняват кърменето ( храненето на бебе ) със СЕКСА И ходенето по голяма нужда ( да се изразявам по грубо ), ще им кажа да отидат да се прегледат!!!! Никой не знае дали тази жена не си е наметнала нещо, а и не пише никъде в статията за да гадаете и да я оплювате!!! Иначе ходите на море и демостративно си махате гонищата на банските за да си показвате гърдите нали?Така че замислете се...
347
5
 
3
 
! Отговори
тт преди 9 години
До кмЗащото, Км, всеки трябва да има право на избор 1.С какво да храни детето си и 2.Всеки има право да посещава публични места, като МОЛ-овете, примерно!Ти нямаш право да казваш коя майка как и до кога ще кърми и къде да се намира!След като си майка, знаеш, че малко дете иска да яде през няколко часа!А и, личен избор на майката е дали ще кърми до 3м., 6м. или година!Аз не намирам никаква връзка между правенето на секс и храненето на дете!Искрено се учудвам, че точно жени и то майки са против.
346
5
 
17
 
! Отговори
Сия преди 9 години
Много е грозно някой да смята за нормално да си вади цицата в мола и да се обяснява навсякъде в защита на това право. Не ми е приятно да гледам такива неща, нищо че съм жена. Не смятам за възпитано да си вадиш цицата в мол. Планета Фолк и никакви задръжки! Никаква култура, никакво възпитание. Модерна жена?! Друг път.
345
2
 
11
 
! Отговори
км преди 9 години
И аз съм майка, но не бих си помислила да си изкарвам циците на показ, защитавайки "правото" си да кърмя на обществени места. За мен това е строго личен момент и не бих желала да бъде наблюдаван. В крайна сметка като го правихме това дете не сме искали публика, не виждам защо кърменето да бъде публично. Сексът също както кърменето си е естествен процес, но не го практикуваме пред всички. Има си време и място за всичко и ако човек има нормално възпитание и култура ще знае къде да постави границите.
344
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
не
343
5
 
13
 
! Отговори
Го го преди 9 години
Може да си поиска да кърми и по телевизиите в сутрешните блокове, като демонстрация на непукизъм.
342
11
 
7
 
! Отговори
Ели преди 9 години
Тази тема е скандална. Ако един възрастен човек е гладен, той спокойно може да се нахрани в същия този мол. Там има достатъчно много заведения. Тогава защо ако едно бебе е гладно, то да няма право да се нахрани там?Бих искала да знам въпросния "охранител" има ли деца? Неговата съпруга кърмила ли ги е?
341
6
 
8
 
! Отговори
Кръстева преди 9 години
В България е унизително да си кърмеща майка, пред "престижната" професия плеймейтка! И в двата случая са на показ едни и същи женски органи, с тази разлика, че първите ДАВАТ живот, а вторите ВЗЕМАТ пари!