За заплатите: Спешна среща при Борисов, какво ще получат медсестрите?

Ананиев няма да дава оставка, не бил сбъркал
70
За заплатите: Спешна среща при Борисов, какво ще получат медсестрите?
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Здравният министър Кирил Ананиев заяви, че с бюджета за следващата година е предвиден достатъчен ресурс за заплатите на медицинските специалисти.

Още по темата
"Този ресурс няма да мине през обем дейност, а през нови цени, които отразяват реалните разходи, в това число и разходите за труд в тези заведения. Оттам нататък този ресурс е достатъчен", заяви Ананиев след среща при премиера Бойко Борисов, на която е обсъждана създалата се ситуация около заплатите на медицинските сестри.

Срещата била поискана лично от Броисов, който се върнал спешно от Варна, за да изслуша всички страни.

Министърът поясни, че се работи по промяна на механизма за заплащане и ще бъдат определени съотношения във възнагражденията на сестрите, лекарите, санитарите, за да има някаква пропорция в заплащането.

В отговор на въпрос Ананиев коментира, че няма основание да си подаде оставката, защото не е сбъркал.

Искахме да осигурим необходимия ресурс за медицинските сестри и го направихме чрез изменение на цените на клиничните пътеки през бюджета на НЗОК, каза той.

По-рано в парламента Ананиев заяви, че средната работна заплата на медицинските сестри за септември е между 700 и 900 лева, а брутното им възнаграждение е от 1100 до 1500 лева. Искането за две минимални работни заплати към момента не можело да бъде изпълнено.

Кирил Ананиев очаква до края на годината да бъде стабилизирано финансовото състояние и да бъде увеличена реално работната заплата на медицинския персонал.

В декларация лидерът на БСП Корнелия Нинова определи казаното от министъра на здравеопазването като оправдание и попита премиера Борисов защо е излъгал медицинските сестри и българските граждани. Министърът отговори, че нито той, нито премиерът са излъгали и за системата са били осигурени 86 млн. лв., по-голямата част от които са отишли за заплати.

Искането на здравните работници за две минимални работни заплати ще бъде внесено като предложение от социалистите при разглеждането на бюджета за следващата година.

В понеделник синдикатите на здравните работници в КНСБ с подкрепата на съсловните организации готвят митинг-шествие в столицата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Севлиево се провежда празник на тиквата. Наградата за най-голяма тиква е запазена, знаем за кого. Наградите за тиквеници са много.
65
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От как дойде "демокрацията" и в здравеопазването се правят рИформиии ум да ти зайде.Де що дойде министър там а не само там, все рИформи прави а българите все по болни и докторите и сестрите все напускат България.Остави това но нашите глаованаци-"честните частници" и те рИвът не искали да плащат първите три дни на работниците си щото били много здрави па лъжели с болничните и те така !
64
1
 
2
 
! Отговори
Е как? преди 4 години
Ще получат ламарини ф16 за 4 милиарда лева - части, гориво, обучение, транспорт, писти.Още 2 милиарда лева бронирана техника - ще ни сложат снимките на операционните, и ще ни лекуват с позитивната енергия излъчвана от от евроатлантическите ценности - те лукават, имат лечебно действие - доказано.
63
2
 
12
 
! Отговори
УМ ПАТКИ ПАСЕ преди 4 години
УПРАВЛЯВАЩИТЕ ДО МОМЕНТА НЕ РАЗБРАХА ПРИЧИНАТА МЛАДИТЕ ЛЕКАРИ МАСОВО ДА ЕМИГРИРА - СЕСТРИТЕ ЩЕ ГИ ПОСЛЕДВАТВ БЪЛГАРИЯ ЩЕ ОСТАНАТ ТЕЗИ КОИТО СА НАД 40 ГОДИНИ И С ПЕНСИОНИРАНЕ КРИЗАТА ЩЕ СЕ ЗАДЪЛБОЧАВАДА НЕ ГОВОРИМЕ ЗА ТОВА ЧЕ БОЛНИЦИТЕ НЯМАТ СЪВРЕМЕННО ОБОРУДВАНЕПАРИ СЕ ХАРЧАТ БЕЗЦЕЛНО И НЕНУЖНО ЗА ПОКУПКА НА ИЗСТРЕБИТЕЛИ,БРОНИРАНИ МАШИНИ,КОРАБИ.ПРОСТОТИИТЕ НЯМАТ КРАЙ.
62
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Bg offshorna bolnica napravila 4 miliona nadlimitni razhodi na zdravnata publichna bg kasa. Stom bg doktori se natiskat da praviat ujkim bezplatni pregledi, te terorizirat i atakuvat bg zdravnata kasa sa nadlimitni plastania. Zdravnite vnoski ne padat ot nebeto. upravitelite na tesi bolnici da vzemat bankovi krediti i da zalagat zaplatite i lichnata si sobstvenostta.
61
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Интересно лекарите защо седят на сянка,не им ли е ясно че с така наречената,галеща слуха Демоноолизация на НЗОК ще доведе и тях до нищета!
60
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Bulgarskite grajdani s nai-niskite dohodi plastat nai-goliam procent danaci ot naselejieto v rbg pri saotnoshenie kam tehnite prihodi. Koeto e finansova ortodoksalna pornografia na benebe i Goranovite ikonomisti.
59
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ББ ще обещае идват избори , после всичко по старому .
58
1
 
9
 
! Отговори
До qwqw преди 4 години
Не приятелю обещанията и изборите са друга бира,тук залогът е друг а именно да направят така че нашите пари за здраве да бъдат събирани от"правилнитете"люде,оставка на Ананиев можем да видим след като парламента приеме така нареченият "нов здравен модел" а сестрите ще има да чакат за пари!
57
1
 
9
 
! Отговори
men преди 4 години
покажете му черното бесило на *** бе. после почнете да го режете парче по парче. да видим как след втория крайник ще е намерил пари за човешки заплати, ще се е отказал от ф16ките, ше дострои на бърза ръка магистралките, герберастите ще спрат да крадат като изоглавени ама трябва да се подходи месарски....
56
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От трите по-дългия.
55
2
 
11
 
! Отговори
qwqw преди 4 години
ще получат каквото и досега нищо - за жалост! герберасти сър! важното е преди избори да обещаваме , що не кара джипа на инспекция не знам.Горките му министри останаха без шофьор.и взе да говори за оттегляне! бряхххх! ку вадис домине? на кого ни оставяш? само с едни голи магистрали...
54
1
 
8
 
! Отговори
Ананиев преди 4 години
Какво ме интересуват вашите заплати, важна е (риформата)а с нея че,има да делкаме едни милиарди само наши (ора)
53
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Той /министеро/ не лъже, вече е почнал да маже.
52
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На дебелият ц'ървул каква ли ще е марфата от новата здравна"реформа"че така ревностно пази главата на минист'еро Ананиев?
51
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сит на гладен не верва !Я да каже тоя мушморок колко милиона е налапал ?българина е най-алчното и най-жестокото с-во на Земята .Най-страшното се оказа българското робство , и Левски го е прозрял и е казал - страшно ще е като дойдат българските чорбаджии на власт.
50
3
 
14
 
! Отговори
Да не спорим преди 4 години
Какво им има на тия - - - премиерът през ден е по джипове,тоя сега по линейките се покатери.... . ??!!!
49
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кви са тия закони правени от неграмотне хора - шеф на болница 65 000 месечна заплата , но сестра не може повече от 950. Егати подиграфката с народа.
48
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какво ще получат медсестрите? Ми това което получиха и другите протестиращи - поредна ГОЛЯМА лъжа!
47
1
 
14
 
! Отговори
Във всяко ДКЦ преди 4 години
а те са над 30 в София има УС от трима никому неизвестни лекари, които нищо не правят, не са част от екипа там, а са назначени от Селсъвета. Със заплата няколко хиляди. За нищо. За София това са няколко милиона годишно. 100 души по 2000 лв месечно най малко. А оня министър вика пари няма