Първанов подава оставка като шеф на АБВ заради дълга

Гласуването на партията беше грешка, призна той
Обновена: 26 фев 2015 11:37 | 26 фев 2015 08:43,
196
Първанов подава оставка като шеф на АБВ заради дълга
Снимка: архив Булфото

Георги Първанов ще подаде оставка в качеството си на председател на АБВ още на първия национален съвет на партията. Това заяви самият той в ефира на Нова телевизия.

Още по темата
Причина за оставката на Първанов е решението на АБВ да подкрепи тегленето на новия дълг в размер на 16 млрд. лв., който поиска кабинетът. Лидерът на партията се извини на избирателите си за политическия ход на съпартийците си.

Вчера парламентът ратифицира договора на правителството за взимане на заем в размер на 16 млрд. лв. до 2017 г. Това стана със 161 гласа "за", 50 "против" и 12 въздържали се. Ратификацията подкрепиха 82 от ГЕРБ, 32 от ДПС, 22 от РБ, 12 от ДБЦ и 10 от АБВ.

Първанов каза, че е съобщил решението на парламентарната група на АБВ. По думите му решението му не било прието с ентусиазъм и се опитали да го разубедят. Той заяви още, че, ако оставката му бъде приета, ще се оттегли от политиката завинаги.

По думите на бившия президент подкрепата за дълга е станала въпреки волята му. "Оценявам гласуването на АБВ вчера като грешка. Сигурно някой ще излезе и ще каже, че сме постигнали успех с това гласуване, но не е така. Едно е обещанието на Горанов, което е убедило групата, друго е ратификацията, което е закон", подчерта Първанов.

„Редуциране на дълга няма да има. Ще се теглят 16 млрд. и нито цент по-малко. Това обещание беше дадено, само за да създаде алиби три парламентарни групи да подкрепят този законопроект”, убеден е още той. По думите му ситуацията е много сериозна и по-голямо изпитание за политическите партии в този момент няма.  Въпреки това обаче според Първанов да поиска Ивайло Калфин да напусне поста си в кабинета би било крайна мярка, но не и изключена. 

Лидерът на АБВ беше категоричен, че партията не е получавала каквито и да е обещания за привилегии от ГЕРБ, за да подкрепи дълга. "Ние сме силно критични, но конструктивни към правителството. Трябва да отстояваме позицията си за стъпки на кабинета и да настояваме те да се случат", каза още Първанов.

Бившият президент определи поведението на премиера Бойко Борисов и финансовия министър Владислав Горанов като високомерно. По думите му това не е добре за коалиционните отношения. „Вижте Горанов вчера, колко високомерно се държеше по същия начин при дебатите не само с опозицията, но и коалиционните си партньори”, посочи той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


196
Още по темата: дългпървановгласуване
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
С лихвите няма да са 16. Ще са много повече,плюс това част от тези пари вече са разпределени по джобовете на някой. Това е България,бананова република. Ако ни сложат между Колимбия,Перу,Боливия итн,сме едно към едно.
82
2
 
19
 
! Отговори
Това е ... преди 9 години
... прах в очите на хората! Истината е, че Олигархията, която туристов това правителство да "управлява", забогатя с 16 милиарда лева. Ние ще ги връщаме двойно. Един път индиректно, заради икономиите, втори път - ефективно с главницата и лихвите.
81
2
 
29
 
! Отговори
ime преди 9 години
***. Взема милионите от ГЕРБ за да подкрепи заема, сега подава оставка. Как може да има толкова низки хора?
80
1
 
13
 
! Отговори
Кел ... преди 9 години
... файда! Непоправимото се случи вчера - не бяхме натоварени с 16 милиарда лева нов дълг. Че било недоразумение м/у депутатите му и Първанов, не е сериозен аргумент. Те много добре знаеха мнението на Първанов! Депутатите му знаят, или би трябвало да знаят, че важи само това, което е написано в закона за ратификацията на дълга, а именно тези 16 милиарда лева, и никакви устни или подобни обещания, кръстения и заклинания. Ако Борисов го е мислил сериозно, бяха го върнали да ги запишат в него.
79
1
 
18
 
! Отговори
Бивш член на БСП преди 9 години
Имам едно съмнение , че това е стъпка в посока овладяване на БСП . След оставката Гоце Първанов ще направи опит да седне на стола на Миков . Такова шило в торба не стои .
78
4
 
30
 
! Отговори
mitova преди 9 години
Калфин ми падна в очите МНОГО! За да си запази креслото, извърши предателство към род и родина, рамо до рамо с тези, които продадоха България!
77
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Браво Гоце! Твоята любима партия ДПС гласува заедно с АБВ.
76
3
 
21
 
! Отговори
Демократ преди 9 години
Г-н Първанов се оказа най големия регенерат на прехода...?
75
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Знаех си и предупреждавах, че евреинът Калфин ще ги предаде. Той цял живот това е правил и по този начин цял живот е бил само на бюро, без един трудов ден.
74
0
 
22
 
! Отговори
Азарилов преди 9 години
Сега вече считам, че трябва да се гласува мажоритарно. Всички предатели от вчерашното срамно петно в историята на България, трябва да бъдат закачени със снимките им на стената на позора, за да може всеки истински българин да плюе върху тях и никога повече да не бъдат допуснати да прекрачат прага на българския парламент!
73
1
 
20
 
! Отговори
конгрес на простифут преди 9 години
Българския съюз на магистралните простифутки благодари на Боко,че ще продължи да влага милиарди в *** и асфалт. Капиш?
72
9
 
16
 
! Отговори
Мария преди 9 години
Достойна позиция на Първанов.
71
6
 
10
 
! Отговори
политолог преди 9 години
Гоце Първанов имаше голям мерак Борисов да подаде оставка , но котка му мина път и той си подаде оставката . Доносника по принцип е долен и подъл човек , а Гоце още не е забравил провала на тройния шлем в енергетиката .
70
7
 
10
 
! Отговори
До 71.Да,така рекоха преди 9 години
даскалиците през соца. А ти чети и не пиши глупости.Селяните са били малко повече от 70%. По-скромните селски стопани имат 20-30 дка земя, не знам дали имаш представа какво се изкарва от нея, макар и с тежък труд. По-бедните, по селата, могат да изкарат само прогимназия - разбира се, ако искат.Мога да ти посоча не едно семейство с имот около 100 дка, чиито синове са следвали в странство.Голи и боси българите останаха след заграбването на властта от комунистите - тогава разбраха що е глад.
69
15
 
12
 
! Отговори
Браво на Гоцето преди 9 години
Браво Гоце! Отървахме се и от теб и от Бареков, който е нещо подобно на теб. Добре, че ГЕРБ взе мандата, иначе щеше да станеш коалиционен партньор на ДПС, БСП и Атака.
68
2
 
13
 
! Отговори
Тегоба преди 9 години
"Първанов подава оставка като шеф на АБВ"На кой ни оставяш бащице ?Мъка , мъка (ред сълзи ред сополи)
67
5
 
16
 
! Отговори
ген.Луков преди 9 години
Всичко е предварително нагласено.Включително и оставката на другаря Първанов.Колко ли парици от милиардите ще налапа заради "врътката"?Проблемът бе да се изтеглят.Сега Боко ще ги вложи в асфалт и ***,а квото остане ще е за такива като Гоце./гласували и негласували/.
66
2
 
7
 
! Отговори
.... преди 9 години
До помага на ббПомагал,глупости! Цирк за пред избирателите им... Първанов и да подаде оставка никой няма да му я приеме и хайде пак всичко по старому....
65
0
 
4
 
! Отговори
патос преди 9 години
Шекспир?
64
3
 
13
 
! Отговори
е преди 9 години
Първанов е пич. АБВ са пътници.